Spórolás környezettudatosan

Spórolás környezettudatosan – Hogyan csökkentsük kiadásainkat és ökológiai lábnyomunkat?

Az elmúlt időszakban különösen hangsúlyossá váltak pénzügyeink, továbbá a gazdaságban bekövetkező változások nyomán is átrendeződtek prioritásaink. Bizonyos kiadásainkon szinte lehetetlen spórolni, azonban meglepődnénk, ha tudnánk, mekkora összegeket lehet megtakarítani azzal, hogy életünk néhány területét tudatosabban és körültekintőbben kezeljük. Ráadásul mindezt megtehetjük olyan formában, amely a környezetünkre is pozitív hatással van.

Be kell látnunk, hogy a XXI. századi ember szokásai és fogyasztási morálja bizony feladják a leckét a természet számára. Egyre növekvő energiaszükségletünkkel, illetve a felgyorsult életvitelünk által generált hatalmas mennyiségű szeméttel, továbbá ennek raktározásával és lebontásával bolygónk egyre nehezebben birkózik meg. A gazdasági helyzetet tekintve pedig olyan változások lépnek életbe, amelyek rákényszerítenek arra, hogy komolyan átgondoljuk pénzügyeinket.

Mindannyian jól ismerünk számos, már-már szállóigévé vált mondatot: ne égessük feleslegesen a villanyt, zárjuk el a csapot fogmosás közben vagy gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Ezeken kívül is akad pár olyan trükk, amelyeket alkalmazva nemcsak a környezetünk, de a pénztárcánk is fellélegezhet.  

Kapszulagardrób  

A fenntarthatóság jegyében egyre többet hallhatunk a kapszulagardrób fogalmáról. Ennek célja egy olyan ruhatár kialakítása, melyben csak olyan darabok találhatók, amiket szívesen hordunk, remekül kombinálhatók egymással, s tükrözik stílusunkat. Nincs benne egy “ez majd jó lesz valamikor” vagy “ha lefogyok, felveszem” címkéjű termék sem.

Valószínűleg sokunk nem tudja elképzelni, hogy miként álljon neki az újdonsült gardrób kialakításának. Szerencsére a gyakorlottabb kapszulások több platformon is megosztják tapasztalataikat, adnak útmutatót az induláshoz.  

Érdemes egy alapos ruhamustrával kezdeni és kiválogatni azokat a darabokat, amelyeket gyakran viselünk, majd a gardróbunk tartalmát olyan színpaletta köré építeni, ami valóban előnyös számunkra. Vásárláskor aranyszabály, hogy ha legalább 3-5 kombinációt nem tudunk már ott fejben összeállítani az adott termékkel, akkor hagyjuk is az üzletek fogasain.  

Az ötlet alkalmazása drasztikus lehet. Már 10 jól összeválogatott ruhadarabból akár 48 féle szettet kaphatunk. Az évszakok váltakozása, életvitelünk és munkakörünk erősen befolyásolhatja a választott termékeket. Tekintettel kell lennünk az anyagok típusára, a mintákra és a színösszetételre is. A lényeg, hogy mindent mindennel tudjunk kombinálni és ne csak néhány alkalommal kerüljön elő egy-egy ruhadarab.

Ezzel a módszerrel helyet szabadíthatunk fel a lakásunkban, elkerülhetjük a szükségtelen pénzköltést (igen, a leárazások alkalmával biztosan nehezebb dolgunk lesz) és nemet mondhatunk a ruhaipar és fast-fashion üzletek túlkínálatára. Bónuszként pedig megtalálhatjuk azt a stílust, amely igazán képvisel minket, amellyel valóban azonosulni tudunk.  

Kép: mayakruchankova, Freepik

Vásárlás másodkézből

Ha mindenképp vásárlásra adjuk a fejünket, akkor érdemes szétnézni olyan helyeken, ahol lehetőségünk nyílik másodkézből termékekhez jutni. Talán még ma is él az a gondolkodásmód, hogy korábban mások által viselt ruhákat megvenni ciki, vagy egy már használt elektronikai cikk biztosan hamarabb tönkremegy.  

Épp ellenkezőleg. Valójában annyiról van szó, hogy nem kell mindennek a kukában landolnia, ha már meguntuk vagy többé nincs szükségünk rá. Nem csak a vadiúj, frissen a gyártósorról érkezett termékek elégíthetik ki igényeinket. Nem is beszélve arról, hogy pont ebből adódóan olcsóbban juthatunk hozzájuk, így kevesebb plusz terméket gyártanak le feleslegesen.

Hallottatok már esetleg a Cseriti boltokról? Átvételi pontjaik egyelőre Budapesten és vonzáskörzetében érhetőek el, de így is sok embert mozgatnak meg, illetve egy szuper kezdeményezésnek bizonyul.  

A Cseritinél bátran leadhatjuk ki nem használt, de jó állapotú holmijainkat, amiket mások az üzletbe betérve átlagosan 35%-kal kedvezőbben szerezhetnek be az eredeti árukhoz képest. Működésük óta 2500 tonna hulladéktól mentették meg környezetüket, továbbá társadalmi hatásuk sem elhanyagolható: rendszeresen támogatnak tárgyi adományokkal civil szervezeteket és önkormányzatokat.  

Mindenképp kifizetődő egy-egy üzletükbe betérni, akár leadóként, akár vásárlóként lépjük át a küszöböt.  

Otthoni kreatív percek

Sokszor igen magas kényelmi díjat kell fizetnünk azért, hogy a választott termékeket használatra készen kapjuk. Tulajdonképpen az elkészítéshez szükséges idő és energia “árát” fizetjük meg ilyenkor, holott mi magunk is képesek lehetünk az előállításukra. Felmerülhet a kérdés, hogy a munka, tanulás és a mindennapi teendők mellett mégis mikor nyílhat alkalmunk ilyesmivel foglalatoskodni. Esetleg problémát jelenthet a megfelelő szaktudás vagy eszköztár hiánya.  

A jó hír az, hogy a legtöbb esetben sem mágikus erőre, sem egzotikumokra nincs szükségünk, legfeljebb némi türelemre és egy szabad délutánra. Innentől kezdve pedig az otthonunkban fellelhető tárgyak és anyagok újragondolásában már csak a képzeletünk szabhat határt.

A régi függönyből díszpárnahuzat, az elnyűtt ruhákból törlőkendő, a cipősdobozokból tároló rekeszek, befőttesüvegekből csinos kis kaspók hozhatók létre. Egyes tisztítószerek elkészítését még azoknak is ajánljuk, akik a kémiaórákat a hátsó padban, unottan ülték végig. Ezek vegyszerektől mentes, természetes anyagokból készülnek, melyek minden háztartásban fellelhetők.  

Például 7 dl öblítőhöz nem kell más, mint víz (5,6 dl), 20%-os ecet (1,4 dl) és pár csepp illóolaj. A ruhák nem maradnak ecetszagúak és a mosógép is hálás lesz a vízkőmentes napokért. Ehhez hasonló tippek várnak ránk, ha ellátogatunk Trendrakó TikTok csatornájára, ahol akár mosogatógép kapszula receptet vagy zuhanykabin takarítására alkalmas keveréket is találhatunk. A felhasznált anyagokból adódóan javarészt párszáz forintból megússzuk a procedúrát.

Kép: Freepik, freepik

Szedd (le) magad!

A gyümölcsöknek számos fogyasztási és elkészítési módját ismerjük, továbbá kellemes ízük mellett vitamin- és rosttartalmuk miatt is szeretjük őket. Azonban a nagyobb bevásárlóközpontokba betérve tapasztalhatjuk, hogy áruk rohamosan növekszik, ám a minőségük ezzel szemben erőteljes hanyatlásnak indult.

Nem mindenhol adott egy olyan piac, ahol finom, kemikáliáktól mentes termékeket vásárolhatunk hazai termelőktől, vagy egy Szatyorbolt, ahol a vásárlók egészséges élelmiszerrel való ellátása a cél. Az sem biztos, hogy él mellettünk egy kedves és gondos szomszédasszony, akihez bármikor bekopogtathatunk egy-egy kosár friss gyümölcsért.

Az effajta problémák kiküszöbölésére jött létre a Szedd (le) magad akció, melynek keretében a mi feladatunk a szüretelés, a munkánkért cserébe pedig olcsóbban juthatunk hozzá akár egy adag barackhoz vagy lekvárnak való málnához.  

Hivatalos honlapjukon és Facebook oldalukon értesülhetünk az aktuálisan elérhető kertekről, ahol szeretettel várják a szorgos kezeket, illetőleg ahonnan bátran vihetünk kedvenc gyümölcseinkből műanyag zacskók kísérete nélkül.  

A most felsorakoztatott pontokra talán legyintünk, hogy “ugyan, ez édeskevés a változáshoz”. Mindazonáltal rá kell eszmélnünk, hogy az infláció életünk minden területén jelen van, és ha időt szánunk alternatív megoldások keresésére, jelentős összeg maradhat a pénztárcánkban hónap végén.  

A spórolás mellett megláthatjuk a lehetőséget a kidobásra ítélt dolgainkban, és megunt tárgyainkat máshol örömmel használhatják. Ezzel csökkenthetjük az általunk generált szemét mennyiségét. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a lépéseket nem kell egyedül megtennünk, bevonhatjuk családunkat, barátainkat, ezáltal értékes pillanatoknak és maradandó élményeknek lehetünk részesei.