Teák borító

Teákkal a mentális egészségért

Gondoltad volna, hogy a kuckózós estékhez társuló meleg ital a mentális egészségedre is jó hatással lehet?

Borító: rawpixel, Freepik

A tea ereje

Habár a teák testre gyakorolt jótékony hatása régóta ismert (az ősi legenda szerint a teát felfedező földműves például a mérgezés általi haláltól menekült meg egy tealevél segítségével), a teázás lelki jólétre gyakorolt pozitív hatásai máig nem ismertek széles körben.

Kép: stockking, Freepik

Teák, amiket érdemes kipróbálnod

Zöld tea

Ma már számos kutatást találhatunk a teázás mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, melyek leginkább a zöld tea pozitív hatásait vizsgálták. A zöld tea egyik hatóanyaga az L-teanin,  mely csökkenti a stresszt és a szorongást, koffeinnel párosítva pedig a fókuszálást is segíti. A zöld tea másik hasznos összetevője a kozmetikai iparban is előszeretettel használt EGCG, mely belsőleg fogyasztva nyugtató és stressz csökkentő hatással bír, valamint a memóriát is javítja. Amennyiben íze miatt a fekete teát preferálnánk, ne aggódjunk: a korábban felsorolt jótékony összetevők ugyancsak megtalálhatóak benne, bár eltérő arányban: a fekete tea jóval több koffeint és kevesebb EGCG-t tartalmaz, mint zöld változata.

Kép: 8photo, Freepik

Ginseng tea

Ezt a leginkább fehérrépára hasonlító gyógynövényt a kínai orvoslásban évszázadok óta népszerűségnek örvend, sőt ajándékként is közkedvelt. A ginseng nemcsak a memóriára, hanem a hangulatra is jó hatással van. Adaptogén tartalmának köszönhetően pedig segít a stresszel való megküzdésben is. Az adaptogének a hipotalamusz, a mellékvese és az agyalapi mirigy működését szabályozzák, melyek nemcsak a stresszreakciókért, hanem számos hormon termeléséért is felelősek. Ezenkívül az adaptogének fokozzák a mentális terhelhetőséget, valamint  javítják a koncentrációképességet.

Nem állítjuk, hogy napi egy-két csésze tea elfogyasztása  önmagában csodát fog tenni. Egészséges életmód mellett azonban a cikkben említett teák fogyasztása segíthet, ha  szellemi erőforrásainkra nagyobb szükség lenne, például egy vizsgaidőszak során.