Az ezüstérem ellenére jó úton haladnak nemzeti pólósaink – a magyar férfi vízilabda-válogatott EB-szereplése

Az idei hazai nyári vizes világbajnokságon elért csalódást keltő 7. helye miatt sokan elkezdték leírni a magyar férfi vízilabda válogatottat. Azonban történt egy edzőváltás és az új mester, Varga Zsolt erős fiatalítást eszközölt a kereten és újult erővel kezdték meg a “fiúk” a felkészülést az augusztusban kezdődő Európa-bajnokságra. Ezen a kontinensviadalon a válogatott jól játszott és megérdemelten menetelt egészen a döntőig. Végül azonban nem jött össze a győzelem, de nem kell csüggedni, mert nagyon szépen helytálltak férfi pólósaink. Lássuk is ennek a nemzeti csapatnak a nem annyira fényes rövidtávú múltját, javulást mutató jelenét és az igazán kecsegtető jövőjét!

A nyári előzmények – egy rosszul sikerült világbajnokság története

A 2022. június 21-e és július 3-a között tartott hazai rendezésű vizes világbajnokságra a magyar férfi nemzeti csapat sok reménnyel indult, és a döntőbe jutás volt a cél számukra. A tornát megelőzve minden jel arra mutatott, hogy a tavalyi olimpiai bronzérem után újra tud nagyot alkotni ez a válogatott. Viszont a tokiói ötkarikás játékokat követően alaposan átalakult a csapat kerete, ami talán egy kis aggodalomra adhatott okot a szurkolók számára. A válogatott azonban egyből a csoportkör – ahol magabiztosan teljesítettek – után a negyeddöntőben 11-10-re kikapott a címvédő olaszoktól. A talján csapat egyébként magabiztosan pólózott és megérdemelték a győzelmet. Úgyhogy nem véletlenül meneteltek el egészen a döntőig, ahol alulmaradtak a spanyolokkal szemben. A magyar csapat végül a hetedik helyen végzett a tornán, mesterük, Märcz Tamás pedig közös megegyezéssel távozott a csapat éléről.

A férfi csapat helyzetét már a világbajnokság utolsó napján is tárgyalta az elnökség, de akkor még nem született döntés, hanem csak a VB után. Mindenesetre a szövetségi kapitányok szerződésében régóta szerepel, hogy ha nem végez a csapat az első négy között egy világversenyen, a szövetség (MVLSZ) minden következmény nélkül befejezettnek tekintheti a megállapodást. Märcz irányításával a válogatott 2017-ben világbajnoki ezüstérmes, 2020-ban Európa-bajnok, és 2021-ben olimpiai bronzérmes lett. A világbajnoki szereplést követően a magyar kapitány önkritikusan értékelt, és vállalta a felelősséget. Ugyanakkor kiemelte, hogy ha a terveknek megfelelően Fukuokában lett volna a világbajnokság, ahogy eredetileg tervezték, akkor meghúzta volna a váratlant, és fiatalítással az olimpiára kezd el építkezni. De ezt egy hazai vébén nem lehetett megtenni.

A magyar válogatott idei világbajnokságon elért helyezése a második legrosszabbnak számít, a csapat világversenyen való szerepléseit tekintve. 1986-ban 9. helyet értünk el a VB-n, Gyarmati Dezső irányítása alatt. Kép: infostart.hu

A döntőig vezető “folyó”

Július 20-án az MVLSZ kinevezte a Ferencváros edzőjét, Varga Zsoltot a magyar válogatott élére, aki egyszerre fogja végezni a két “munkát”. A mester a Fradival háromszor nyerte meg a magyar bajnokságot, kétszer az Európa Kupát és az európai Szuperkupát, egyszer pedig a Bajnokok Ligáját. Szóval mindenféleképpen jó utódnak tűnt Märcz helyére, de aztán a tréner sokakban felháborodást keltett első döntésivel a nemzeti csapat élén. Ugyanis Varga Zsolt kihirdette 19 fős keretét az augusztus 29-én kezdődő Európa Bajnokságra, amiben kihagyott pár korábbi kulcsjátékost. Ezek az alapemberek pedig Varga Dénes, Vámos Márton, Hárai Balázs és Mezei Tamás voltak. A két utóbbi center hiányát azzal indokolta a kapitány, hogy a posztjukon más vízilabdázók teljesítményére kíváncsi. Illetve “Duminak” és Vámosnak regenerálódásra volt szükségük különböző műtétek után. Varga Zsolt alaposan megfiatalította a keretet és több olyan játékost is behívott, aki nem szerepelt eddig világversenyen.

Változás mindenesetre az EB-re való felkészülés utolsó előtti állomásán, a Benu-kupán is látszott. Megmutatkozott, hogyha akadozik is a játék, mindenki roppant fegyelmezetten teszi a dolgát, küzd és tudja, mi a feladata. Az pedig Varga Zsolt csapataira mindig is jellemző volt, hogy az utolsó negyedet jobban bírja az aktuális ellenfelénél. Úgyhogy a válogatott elsődleges feladata az volt, hogy feledtesse a világbajnokság fájdalmas emlékét. Ehhez nem feltétlenül kellett az arany­érem, hanem inkább olyan játék, ami méltó a magyar válogatott-sapkához. Első csoportmérkőzését simán hozta a magyar válogatott a szlovénok ellen, de ez még inkább csak bemelegítés volt. Azonban utána Szerbia sem jelentett akadályt, mert remek teljesítménnyel, kilenc góllal (16-7) vertük meg a korábbi olimpiai bajnokot. Ezzel szinte biztos volt már a nyolc közé jutás, hiszen a harmadik meccsen a csoport leggyengébbje, Izrael volt az ellenfél. Ez így is történt, a válogatott papírformának megfelelően simán, 23–4-re győzött, így hibátlan mérleggel, csoportelsőként egyből a negyeddöntőbe jutott.

Itt Montenegró csapata volt az ellenfél “hazánk fiai” számára, de igazán remek játékkal győzött a magyar válogatott 11-8-ra, így bejutott a legjobb négy közé. Addig sulykolta a szövetségi kapitány játékosainak az EB-n, hogy a védekezéssel lehet meccseket nyerni, hogy teljesen átment az üzenet. A mieink úgy védekeztek ezen a találkozón, ahogyan a Ferencváros szokott. Csakhogy a klubcsapatában hónapjai vannak Varga Zsoltnak arra, hogy átültesse az elméletet gyakorlatba, most meg mindössze hetei voltak, ez mégis elég jól sikerült. A mérkőzésen Jansik Szilárd volt a legkiemelkedőbb játékos, aki öt góllal is hozzájárult ehhez a sikerhez. Az elődöntőben magyar válogatott pedig 10-8-ra legyőzte az aktuális világbajnok spanyol válogatottat, ezzel bejutott a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság döntőjébe. Varga Zsolt a már szokásosnak tekinthető 13 játékosának szavazott bizalmat a találkozón. Akik közül talán a fradi kapusa, Vogel Soma bravúros teljesítménye volt a leglátványosabb. A mérkőzésre a korábbiaknál jóval több, néhány száz magyar szurkoló érkezett, akik azonnal remek hangulatot varázsoltak a Spaladium Arénában.

A két évvel ezelőtti EB-n a magyar és a spanyol válogatott a döntőben találkozott, ott is a mieink győzedelmeskedtek. Viszont az egy szorosabb mérkőzés volt, ahol végül ötméteresekkel dőlt el a trófea sorsa. Kép: mandiner.hu

Drámai meccsen kikapott, de feledtette a nyarat a magyar válogatott

A 2022. szeptember 10-én megrendezett férfi vízilabda Európa-bajnokság döntőjében a magyar válogatott az első negyedben már vezetett (2-1-re) a horvátok ellen. Azonban a mérkőzés további részében csak “szaladtunk” az eredmény után és mindig a mieinknek kellett kiegyenlíteniük. Egyébként szépen tartotta magát végig a magyar csapat, három perccel a vége előtt még 8-8-at mutatott az eredményjelző. A hajrában aztán 10-8-ra elhúztak a horvátok, a válogatottunk pedig már csak 10-9-re tudta felhozni az eredményt. Úgyhogy 2017 után a horvátok ismét legyőzték a magyar együttest az EB-döntőben, így ők lettek az Európa-bajnokok idén. Egyébként 9-8-as állásnál a magyar válogatott kapott egy ötméterest, amivel egyenlíthettünk volna, de sajnos Manhercz Krisztián kapufára lőtte. Emiatt azonban nem kell csüggednie, mivel nem ezen úszott el a mérkőzés, a horvátok megérdemelték a győzelmet. Az OSC átlövője pedig kiválóan játszott az egész tornán és húzóembere volt a csapatnak.

A 2022-es Európa-bajnokság legjobb játékosa címet a magyar válogatott csapatkapitánya, Jansik Szilárd kapta, hozzátéve, teljesen megérdemelten. A Ferencváros 28 éves játékosa a negyeddöntőben nyújtotta a legjobb teljesítményt, amikor öt gólt lőtt Montenegró ellen, de a fináléban is remekül játszott. Kiváló mezőnymunkája mellett két gólt szerzett a döntőben, köztük a mieink utolsó találatát, amikor is hidegvérrel értékesített egy ötméterest. Jansik az elvesztett döntő után azt nyilatkozta, hogy természetesen szomorú, hogy nem győztek, mivel szinte végig meccsben voltak. Azonban azt is elmondta, hogy nagyon jó úton jár ez a fiatal csapat és ezen kell tovább haladniuk. Lesz idejük építkezni, hiszen vár még rájuk két világbajnokság és egy Európa-bajnokság az olimpiáig vezető úton. Nekik pedig az olimpián kell “felérni a csúcsra”. A magyar csapat elképesztő utat járt be Varga Zsolt regnálásának alig ötven napja alatt. Olyan védekezést, egységet, akaratot és erőt mutattak a kontinenstornán, hogy azonnal zárójelbe tették a rossz emlékű világbajnokságot, és nemcsak az eredménnyel, hanem a játékkal is.

A horvátok az ugyancsak hazai rendezésű 2010-es EB után másodszor diadalmaskodtak ebben a versenysorozatban. Míg a 13 elsőségükkel rekorder magyarok hetedszer zártak ezüstérmesként. Kép: total-waterpolo.com