Nasi útmutató: hogyan válassz egészséges és finom rágcsálnivalót?

Budapesti Szerkesztőség
Két étkezés között gyakran megkívánunk egy kis harapnivalót, különösen az egyetemen két óra között, vagy tanulás alatt. Azonban sokszor problémákba ütközünk, amikor arra kerül sor, hogy a boltban mit tegyünk a kosarunkba. Cikkünkben adunk pár tippet, miket érdemes figyelembe venni, ha nassolnánk valami jót és egészségeset. 

Milyen összetevőket kerüljünk?

Élelmiszervásárlás során talán az egyik legfontosabb szempont, hogy kerüljük a mesterséges, illetve a hozzáadott anyagokat tartalmazó termékeket. Ilyenek a finomított cukrok, mint például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) és a fruktóz-glükóz szirup. Ezek a cukrok könnyen és gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami később hirtelen lezuhan, ezzel fáradtságot és éhséget kiváltva – továbbá elhízáshoz, diabéteszhez és anyagcsere-betegségekhez vezethetnek. Hasonlóan hatnak ránk a mesterséges édesítőszerek is. A leggyakrabban előforduló az aszpartám, a szacharin és az aceszulfám-K. 

A feldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorséttermi és az előre csomagolt bolti ételek hidrogénezett olajokból nyert transzzsírokat tartalmaznak. Ezek növelik az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterin (low density lipoprotein) szintjén, és csökkentik a „jó” HDL-koleszterint (high density lipoprotein); a kettő együtt hozzájárulhat szívbetegségek kialakulásához. Feldolgozott formájában a pálmaolaj is hasonlóságokat mutat a transzzsírokkal, mivel sok telített zsírt tartalmaz. Ez nagy mennyiségben nem csak az egészségünkre káros, de kinyerési módja környezetszennyező következményekkel jár.

Kedvezőtlen hatásaik miatt érdemes elkerülni a mesterséges szinezékeket és tartósítószereket, valamint ízfokozókat és ízesítőket tartalmazó termékeket is. Ezek kiválthatnak allergiás reakciókat, fejfájást, szédülést, és nem biztosítanak valódi tápértéket, mivel sokszor szintetikus anyagokat tartalmaznak.

Kevésbé ártalmasak egészségünkre, de érdemes még elkerülni a finomított fehér liszteket, mivel kevés rostot és tápanyagot tartalmaznak. A cukrokhoz hasonlóan gyorsan megemelhetik a vércukorszintet, majd hirtelen és gyors csökkenése miatt hamar éhséget okoz. A teljes kiőrlésű gabonák jobbak az emésztés és az energiaszint fenntartása szempontjából.

Bár önmagában a só sem tesz kárt az egészségünkben, de a túl sok nátrium-bevitel növelheti a vérnyomást, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. 

Kép: Kovács Anna

Nassoljunk okosan!

Ha nasizásról van szó, sokszor még mindig a cukorban vagy sóban dúskáló rágcsálnivalókra gondolunk, vagy a csupa mesterséges adalékanyagokat tartalmazó harapnivalókra. Pedig a sok ételallergia és -érzékenység, valamint a különböző diéták miatt megnőtt a természetes összetevőkből álló, egészséges élelmiszerekre való igény. A tévhitekkel ellentétben ezek nem az unalmas, egyszerű vagy ízetlen termékeket jelentik, hanem a változatos, különleges összetevőkből álló ételeket. Ilyen például a chiamagból készült puding, a magvas müzliszeletek, a zabkekszek, a gyümölcs- és zöldségchipsek, vagy akár a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült vegán krékerek, mint az Elephant Pretzels. Közel harminc éve vannak jelen az európai piacon, és folyamatos azon dolgoznak, hogy még különlegesebbé tegyék a nassolás élményét, úgy, ahogy azt mi szeretjük. A klasszikus ízek kedvelőinek a tengeri sós Elephant lapos perec remek választás, ha viszont valaki kísérletezgetős típus, ott a mediterrán ízvilágot kölcsönző paradicsomos és fűszernövényes változat. Különlegesebb fúziós élményt kínál a mézes-mustáros-hagymás perec, illetve a fekete és fehér szezámmagos verzió nem csak finom, de magas a fehérje-, vitamin- és antioxidáns-tartalma is. 

Az ilyen egészségesebb nasik könnyen és gyorsan helyre tudják tenni a vércukorszintet, így teltségérzetet és egy kis energiát adva. A gyomorsavat is gyorsan felszívják, ezért buliban is remek kísérő lehet néhány ital mellé. Feldobhatjuk őket akár különböző szószokkal is, mint például olivás mártogatóssal, fetás saganakival (görög előétel sült sajtból), salsával, guacamoléval, tzatzikivel, humusszal vagy bármi kedvünkre valóval, így plusz rostot juttatva a szervezetünkbe, ami segíti az emésztést.

Fontos, hogy ezeket a harapnivalókat ne a főétkezések helyett fogyasszuk, mert a rendes és egészséges étkezést nem helyettesítik, viszont apránként rávezetnek a tudatos táplálkozásra. A változatos és kiegyensúlyozott étrend kialakításához elengedhetetlenek a makrotápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok), a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok), az antioxidánsok és a rostok. A megfelelő hidratáltság is szükséges; napi 2-3 liter folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása kulcsfontosságú az egészségesebb életmódhoz.

Borítókép: Kovács Anna