Keresés
Close this search box.

Legyél te is hallgatós! Jelentkezz hozzánk március 3-ig!

Mosható betétek – A fenntartható menstruációról tabuk nélkül

A kimosható és újrahasználható termékek erősen megosztják az eldobható alternatívákon nevelkedett korosztályt, különösen egy olyan személyes témában, mint a menstruáció. Nem lehet pálcát törni azon nők feje felett, akik ezekben a (sokszor nagy fájdalommal járó) napokban kényelmi szempontból eldobható termékeket preferálnak. Ugyanakkor érdemes a zero waste alternatívák előnyeiről is tudnunk, hogy minden opciónkat szem előtt tartva dönthessünk. Ebben a cikkben éppen ezért a mosható betétekről tudhattok meg többet!

A mosható betét első ránézésre pontosan ugyanaz, mint amire az elnevezése alapján következtetnénk: formájában és kialakításában egy szárnyasbetétre hajaz, azonban a rétegek mosható pamutból, bambuszból vagy gyapjúból állnak (a vízzáró réteg tartalmazhat csak légáteresztő műszálas anyagot, ez azonban nem érintkezik a bőrrel). Az egyszer használatos társaival ellentétben a szárnyakat nem ragasztóanyaggal, hanem patentokkal, esetleg tépőzárral lehet egymáshoz illeszteni, hogy a betét a fehérneműn maradjon.

Használat után a patentok segítségével összehajthatjuk, vízhatlan neszesszerben tárolhatjuk, majd egy hideg vizes átöblítés után mosógépben kimoshatjuk, és ismét felhasználhatjuk.

sustainableinthesuburbs.com

Milyen előnyökkel járhat a mosható betét?

Ugyan kényelmesebbnek tűnhet a legközelebbi szemetesládánál azonnal megszabadulni a használt menstruációs termékeinktől, a mosható betétek számos olyan előnnyel járnak, ami miatt érdemes lehet a zöldebb opciókra áttérni:

·   Megkímélhetjük a bolygónkat attól a 6000-9000 eldobható betéttől vagy tampontól (és a csomagolásaiktól!), amit egy átlagos nő 30-40 év alatt felhasznál.

·   Megkímélhetjük a pénztárcánkat attól, hogy ezt a 6000-9000 eldobható terméket megvegyük. Ráadásul, ha eddig két-háromezer forintot költöttünk átlagosan menstruációs termékekre egy hónapban, akkor egy húszezer forintért megvett mosható betétes csomag 10 hónap alatt megtérül, ennél pedig jóval hosszabb ideig, akár 5-10 évig is használható lesz.

·   Az eldobható betétek és tamponok gyapot- vagy pamutrétege (ami közvetlenül a bőrrel, nyálkahártyával érintkezik!) tele van vegyszerekkel, klórral és irritációt okozó illatanyagokkal – egyes nők arról számoltak be, hogy miután elhagyták ezeket a termékeket, enyhültek a menstruációs görcseik.

·   A mosható betétek az anyaguknak köszönhetően jobb szellőzést biztosítanak, mely hatására a bakteriális fertőzések csökkennek, a komfortérzet pedig megnő.

Gyakori tévhitek a mosható betétekről

Nézzük végig sorban, mik a leggyakoribb ellenvetések a mosható betétekkel szemben!

A mosható betét MÉG környezetszennyezőbb, mert egész nap hatvan fokon fog járni miatta a mosógép.

Aki ezt állítja, az nem nézett utána az ilyen termékek mosási alapelveinek. A vérfoltoktól ugyanis hideg vizes, enyhe szappanos áztatással kell megszabadulni, ezután pedig bármilyen egyéb ruhával együtt mosható alacsony hőfokon, öblítő nélkül (ez azért fontos, hogy a nedvszívó rétegen ne keletkezzen bevonat).

Nem higiénikus mosható betétet hordani.

Ahogy azt fentebb említettem, ezek a betétek jobban szellőznek, nincsenek számunkra ismeretlen kemikáliákkal kezelve, és mi magunk győződhetünk meg arról, hogy kimostuk őket használat előtt.

Túl nagy macera/undorító hazavinni és kimosni a betéteket.

Bár a mosható betétekkel valóban többet kell foglalkozni eldobható társaiknál, fontosnak tartom kiemelni, hogy ez más ruhatermékeknél, más foltoknál is ugyanígy van. Gondoljunk csak bele például az izzadásba: egy egész hetes kirándulás végén is hazavisszük a használt pólókat kimosni, nem pedig a kukában végzik, és veszünk újakat helyettük. A menstruációs vérzés pedig ugyanolyan átlagos folyamat egy nőnél, mint a verejtékezés bárkinél. És bár igyekszünk nem izzadtságfoltokkal „díszített” pólóban megjelenni mások előtt, nem érzünk undort vagy szégyent, amikor mosógépbe kell dobni az adott darabot. Ne ódzkodjunk a saját testünk normál működésétől, és az azzal járó higiéniai teendőktől!

Összességében…

Ha eddig kizárólag eldobható menstruációs termékeket használtunk, érdemes esélyt adni valamelyik zero waste alternatívának is. Mosható betéteket akár egyesével is lehet vásárolni, többek között innen, innen, és innen, de akár varrhatunk is magunknak– nem csupán a bolygóért, hanem a saját egészségünkért, komfortérzetünkért is.

Borítókép: inhabitat.com