Bakelit lemez

A bakelit lemezek reneszánsza

A 20. század utolsó harmadában élte fénykorát a vinyl – ismertebb nevén bakelit – lemez. Szinte mindenki otthonában állt egy nagy becsben tartott lemezjátszó, a polcokon pedig megannyi retro klasszikus lemeze sorakozott. Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (Recording Industry Association of America) 2022-es kutatása szerint az elmúlt pár évben megugrottak a lemezek eladási száma: a bakelit visszatért a divatba és reneszánszát éli.

Borítókép: thelagirl.com

A bakelit lemez története röviden 

A ma ismert hanglemezek elődjét, a barázdás hanglemezt és az azt lejátszani képes gramofont Emile Berliner találta fel 1888-ban – ennek ősét, a fonográfot Thomas Alva Edison fejlesztette ki 1877-ben. Ezeket a hanglemezeket először keménygumiból gyártották, majd 1925-ben áttértek a sellakra, ami egy trópusi vidékeken élő levéltetű, a Laccifer lacca gyantás váladéka. 

1948-ban Goldmark Péter Károly fejlesztő csoportja bemutatta a Columbia Records-nak a legújabb munkáját, a mikrobarázdás hanglemezt. Tíz év múlva, 1958-ban ebből fejlesztették ki az első sztereó lemezeket, 1971-ben pedig közönség elé tárták a ma is használatos quadrofon lemezeket: az LP (long play) méretű (30 cm átmérőjű) maxilemezeket. Ezeket a modern fejlesztésű hanglemezeket már nem a fentebb említett sellakból készítették, hanem a hőre lágyuló acetilcellulóz-polivinilkloridból készült: ez a vinyl nevű lemez. Éppen ezért téves az az elterjedt megnevezés, hogy bakelit lemez, ugyanis ebből a fajta műanyagból sosem készítettek hanglemezeket arra alkalmatlan tulajdonságai miatt. 

Miért lett újra népszerű a bakelit?

A vinyl lemezek hirtelen térhódításának oka országonként változó lehet, de az elmondható, hogy globális szinten a retro hangulat az uralkodó. A divatba visszatértek a régi színek, minták és anyagok, felkapott lett a társasjátékozás, nem utolsó sorban pedig a zenében is visszaköszönnek a retro motívumok (Carson Coma), vagy éppen újraénekelnek, feldolgoznak régi slágereket (Michael Bublé). Továbbá számos kávézó, bár, étterem és szórakozóhely épít a fentebb említettekre a nosztalgiázni vágyóknak. 

Bár a lemezgyűjtés és vásárlás nem olcsó hobbi, az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségének (Recording Industry Association of America) tanulmánya szerint a 18-29 éves korosztály több mint 60%-a rendelkezik lemezjátszóval. 2022-ben nagyjából 1,2 milliárd amerikai dollár (kb. 408 milliárd forint) értékében vásároltak hanglemezt – ez 20%-os növekedés az elmúlt pár évhez képest, és ez a ráta továbbra is folyamatosan nő. 

A boltokban nemcsak régi, használt, kidobásra ítélt lemezek kaphatók, hanem mai előadók és együttesek albumai is. Talán ezért is kezdtek újra népszerűek lenni a vinylek: az oldschool The Rolling Stones-tól kezdve a Queen-en és Abba-n át a mai Harry Styles-ig, Lana del Rey-ig és BTS-ig szinte bárkitől lehet hanglemezt venni – minden idők összes elismert előadója és műfaja kapható, így bárki kedvére válogathat. Lássunk is néhány budapesti boltot, ahol beszerezhetitek az első vagy a legújabb bakelit lemezeteket.

Bakelit shop
Kép: wallpaperflare.com

Lemezboltok Budapesten 

A legnépszerűbb előadók és bandák albumainak legfrissebb kiadását a Media Markt-ban lehet a legkönnyebben beszerezni. Nagyjából hatezer forinttól már kapható LP vinyl, ám minél újabb és felkapottabb egy adott zenei album, annál drágább lesz. Az ilyen lemezek 10-12 ezer forinttól akár 20-25 ezerbe is kerülhetnek – extrém esetben akár a százezer körüli összeget is elérhetik. 

Az újlipótvárosi Média Pont A Lemezbolt egy kicsi, hangulatos kis zug a gyűjtők számára. Nagyrészt régebbi, használt hanglemezek és zenei CD-k, DVD-k adás-vételével foglalkoznak. Magyar és külföldi klasszikusok egyaránt megtalálhatóak, ám aki szemfüles és nyomon követi, a Facebook-oldalukon akár még újdonságokra is le lehet csapni, mindezt egyetemista, pénztárcabarát módon. 

A Wave lemezbolt egy nagyon könnyen megközelíthető helyen, a Szent István Bazilika környékén van. 1989 óta tartja a frontot a hazai indie és alternatív szektorban, így – a bolt kis méretét kompenzálva – a választék hatalmas a két műfajban. Használt és új hanglemezek, illetve CD-k egyaránt kaphatók külföldi és magyar előadóktól. A bolt 2010-ben csatlakozott a nemzetközi Record Store Day kezdeményezéshez, és azóta minden évben megünnepli akusztikus minikoncertekkel a Lemezboltok Napját. 

Nagyon széles választékkal és pénztárcabarát árakkal rendelkezik a nyolcadik kerületi Kalóz Records. Elsősorban használt vinylekkel kereskednek, de új és ritka darabokat is ki lehet fogni, ezeket érdemes a Facebook– és Instagram-oldalukon-oldalukon figyelni. 

A Wave-nél is régebb óta működik a Lemezkuckó: a boltot 1986-ban alapították a hetedik kerületben. Itt található az egyik legnagyobb CD, DVD, kazetta és LP választék. Az árak ebben a boltban is nagyon barátságosak, sőt, még lemezjátszókat és annak tartozékait is be lehet szerezni náluk. 

A Beat On The Brat Vinyl & Bar nevéből adódóan bár és lemezbolt egyben. Az egykori Beat On The Brat helyett nyílt a második kerületben, s egykori elődjével ellentétben éjszaka nem, csak nappal vannak nyitva, valamint árusítani kezdtek vinyl lemezeket is. Péntek és szombat esténként DJ-k lépnek fel, akik feldobják a hely alapból is különleges hangulatát. Bár a LoveBug Vintage elsősorban nem lemezbolt, hanem egyéb vintage és retro kultur cikkeket árusító bolt, könnyen ki lehet fogni nagyon jó áron bakelit különlegességeket – jómagam itt vettem ajándékba egy kifogásolhatatlan Best of Bee Gees albumot. Helyileg ez is nagyon könnyen megközelíthető bolt, a második kerületben található nem messze a Beat On The Brat Vinyl & Bar-tól.

Kapcsolódó, Tech rovatunkban megjelent cikkünkért kattints ide!