Joe DiMaggio borítókép

A “bronxi bombázó”, akinek több mint 80 éve él a rekordja – Joe DiMaggio

Még egy hónapja sincs, hogy elkezdődött az amerikai baseball profi liga (MLB) idei szezonja. Ennek jóvoltából elhoztuk nektek minden idők egyik legsikeresebb és leghíresebb baseballjátékosának életútját. Vegyük is szemügyre, hogyan lett egy szinte hobbiból játszó fiúból az egyik legjobb major sportoló és egy igazi amerikai ikon!

Borítókép: nj.com

Olasz származású halászfiúból az MLB csodagyereke

Giuseppe Paolo DiMaggio egy kis kaliforniai halászfaluban, Martinez-ben született egy olasz bevándorló halász család nyolcadik gyermekeként, de San Franciscóban nőtt fel. Apja belőle is halászt akart nevelni, ám Joe még a hal szagától is hányingert kapott, sokkal szívesebben baseballozott. A sportágban annyira tehetségesnek bizonyult, hogy 16 évesen otthagyta az iskolát és a helyi amatőr ligában vezette bajnoki címig csapatát, majd félprofiként a Csendes-óceáni Ligában (PCL) szereplő San Francisco Seals-hez került.

Mégpedig úgy, hogy a csapatban játszott Joe bátyja, Vince, aki lesérült és az ő ideiglenes helyettesítésére érkezett a klubhoz. Először 1932. október 1-én lépett pályára és első teljes idényében, 1933-ban (május 27. és július 25. között) ligarekordot döntött (61 egymást követő meccsen volt sikeres ütése). Ez PCL rekord és a második leghosszabb ütési sorozat volt az MLB (Major League Baseball) történetében.

Joe DiMaggio a sealsben
„A baseball addig nem igazán került bele a szívembe, amíg le nem ütöttem ezt az ütőszériát. A napi egy találat megszerzése fontosabbá vált számomra, mint az evés, az ivás vagy az alvás.” – nyilatkozta DiMaggio 1933. július 25-én, kép: theguardian.com

Minden idők egyik leghíresebb baseball csapatában elképesztő rekordok felállítója és a háború

A tehetségére felfigyelt a profi bajnokság (MLB) egyik elit csapata, a New York Yankees, de az átigazolás majdnem félre siklott, amikor DiMaggio 1934-ben térdszalag-szakadást szenvedett. A Yankees így is igényt tartott rá, ezért 50 ezer dollárért és öt játékosért cserébe vették meg. Joe az utolsó San Franciscó-i évadában remeknek tartott 0,398-as ütőátlaggal és 34 hazafutással újabb PCL bajnoki címhez segítette csapatát és a liga legjobb játékosának is megválasztották. A Yankees-ben 1936. május 3-án debütált. A Joltin’ Joe-nak és Yankee Clipper-nek becézett játékos (center fielder) a második világháború miatti megszakítással 1936-1942 és 1946-1951 között erősítette a New York-i csapatot.

Míg a Yankees az érkezése előtti hét évben csupán egyszer nyert alapszakaszt, vele 13 szezon alatt 10 alapszakasz-elsőséget és 9 bajnoki címet (World Series-t) gyűjtött. DiMaggiót mind a 13 évben beválogatták az All Star-csapatba, és háromszor volt az év legértékesebb játékosa. 1941. május 15. és július 17. között állította fel 56 meccses ütési rekordját, amit a mai napig sem tudtak megdönteni.

DiMaggio 1943. februárjában vonult be az Amerikai Egyesült Államok légierejébe, ahol őrmesteri rangot ért el. 1945 szeptemberében egészségügyi leszereléssel bocsátották el, krónikus gyomorfekély miatt. Katonai pályafutása nagy részét azzal töltötte, hogy baseball csapatokban és bemutató mérkőzéseken játszott a Major League beli és kisebb ligás játékosok ellen, a felettesek pedig különleges kiváltságokat biztosítottak neki a háború előtti hírneve miatt. Mivel szégyellte ezen életmódját, DiMaggio kérvényezte, hogy harci beosztást kapjon, de elutasították.

1951-es szezonja már nem a tervei szerint alakult, sérülésekkel küszködött, fájdalmas teher volt számára a játék. Utoljára 1951. szeptember 30-án ment ki a gyémánt alakú pályára, és december 11-én hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Pályafutását 0,325-ös ütőátlaggal, 2214 ütéssel és 361 home runnal zárta. A New York Yankees csapata DiMaggio tiszteletére visszavonultatta az 5-ös mezszámot.

Joe DiMaggio rekordütése
Ezen a Cleveland Indians elleni mérkőzésen érte el világhírű 56 meccses ütési rekordját, 1941. július 17-én, kép: sports.yahoo.com

Magánélete

Az amerikaiak által rajongva szeretett DiMaggio-nak két rövid életű házassága volt. 1939-ben feleségül vette Dorothy Arnold színésznőt, akivel öt évig élt együtt, és 1941-ben fiuk született. 1952 tavaszán randevúra hívta a világhírű dívát, Marilyn Monroe-t, akivel 1954 januárjában keltek egybe. A házasság csupán kilenc hónapig tartott, 274 nappal az esküvő után Marilyn lelki bántalmazás miatt beadta a válópert. Joe ugyanis otthonülő háziasszonyként képzelte el hitvesét, akinek fellépései és legendás szoknyalibbentős akciója mind-mind csak olaj volt a tűzre.

Élete végéig reflektorfényben maradt, majd 1955-ben beválasztották a baseball Hírességek Csarnokába. 1969-ben őt szavazták meg az akkor százéves sportág legnagyobb élő játékosának, és 1977-ben megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság Érdemrendet. Az egész életében sokat dohányzó DiMaggio egészsége az 1990-es évekre meggyengült. Néhány hónappal tüdőrákműtétje után, 1999. március 8-án, hollywoodi otthonában hunyt el.

Joe DiMaggio Marilyn Monroeval közösen
Marilyn Monroe-val való kapcsolata baráti maradt. Amikor a színésznőt kiengedték a pszichiátriai klinikáról Joe vette magához, és egy évvel később ő is temette el. DiMaggio utolsó szavai állítólag ezek voltak: „Végre újra láthatom Marilynt”, kép: thecheatsheet.com

A (pop)kultúrában elfoglalt helye

Ikonikus alakja szinte minden művészeti ágban felbukkan. A nagy DiMaggiót emlegeti például Hemingway Az öreg halász és a tenger című művében a címszereplő.  A Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki című rajzfilmben is többször megemlítik.

Megénekelte Madonna a Vogue, és a Simon és Garfunkel is a Mrs. Robinson című dalában. Az 1941-es széria rekordját a Star Trek: Deep Space Nine sci-fi sorozat egyik epizódjában, 2026-ban döntik meg. 1999 áprilisában a Yankee Stadionban szobrot állítottak az emlékére, 2012-ben pedig az amerikai posta arcképével ellátott bélyeget bocsátott ki. 2020-ban a Broadway-en A bronxi bombázók címmel mutatták be a róla és legendás csapatáról szóló színdarabot.

Joe DiMaggio szobra
Joe DiMaggio egy órási sportolónak és egyfajta nemzeti hősnek is számít Amerikában, kiemelkedő baseball eredményeinek és popkulturális ikon státuszának köszönhetően, kép: wetheitalians.com