Ayahuasca: Addikció vagy ,,utazás”?

Az elmúlt időkben sokat olvasni és hallani az ayahuasca nevű főzetről, ezért arra a következtetésre jutottam, hogy megérdemel egy cikket ez a bennszülöttek által alkalmazott „varázsital”. De a kérdés fennáll: ez egy egyszerű tudatmódosító főzet vagy egy transzcendentális utazásra szóló bérlet?

A napokban/hetekben lábra kapott egy hír, miszerint több magyar celeb szeánszot tartott a siklósi erdőben, ahol ezt a Dél-Amerikában honos kecsua főzetet fogyasztották tudatmódosító hatásának érdekében. Ennek eredményéül az egyik résztvevőt meztelenül, csonttörésekkel találták meg másnap.

Az ayahuasca tulajdonképpen egy hallucinogén főzet, melyet a bennszülöttek készítenek teához hasonló formában. Általában vallási szertartásokon használják, de előfordul a gyógyászatban is. Ezt a DMT (dimetil-triptamin) tartalmú italt a túlvilággal való kapcsolatbalépésre használják, melynek segítségével testi-lelki gyógyulást élhetnek meg. Általában hasonló képeket látnak a használói, nagy többségben kígyókat és halálra utaló képeket.

pearceonearth.com

Az ayahuasca hatásai és mellékhatásai

Tünetek tekintetében mindenkire másképpen hat, de jellemző a szédülés, hányinger és esetenként a hasmenés. Egyes tanulmányok azonban arról írnak, hogy a szer használata csökkenti a stresszhormonok szintjét, veszélyes mellékhatásról pedig még nem sikerült beszámolni.

Több híresség is élt már a főzettel, itthon részletesen Varga Viktor számolt be róla. A celeb elmondása szerint ez a vegyület olyan kapukat nyit ki az agyban, amiket nem feltétlen kell mindenkinek kinyitni. Véleménye szerint a szer befolyásolhatja a fogyasztó rejtett mentális betegségeit is, ezért egy felkészülésnek kell megelőznie a szertartást, ami folyamán a sámán megállapítja, az adott személy alkalmas-e a főzet fogyasztására. Zacher Gábor toxikológus véleménye szerint ez a szer nem játék. Őt idézve, ez nem olyan, hogy gyere, szívjunk el egy spanglit, kicsit röhögcsélünk, ellazulunk. A hallucinogén szerek kiszámíthatatlanok. A szakember szerint a főzet hatását a fogyasztó lelki állapota is befolyásolhatja. Továbbá a használó benne ragadhat a hallucinogén állapotban, ahonnan csak gyógyszeres kezelés útján lehet visszahozni.

dreros.hu

Persze a ,,tea” nem csak itthon keltette fel a celebvilág érdeklődését. Több világhírű sztár is beszámolt a hallucinációiról. Will Smith úgy írta le, mint a ,,bolygón eltöltött legnagyszerűbb érzés”. Beszámolt a Földtől való eltávolodásról, mintha a világűrben lebegne, valamint találkozott egy ismeretlen nővel, akit anyának nevezett. Az anya megjelenése jellemző motívum a fogyasztók elmondása szerint.

Miley Cyrus a Rolling Stone magazinnak számolt be az élményeiről. Elmondása szerint az ayahuasca a kedvenc hallucinogén szere a sok közül. Ő azt állítja, a használat után megváltozott az élete. Személyes beszámolója szerint hüllők ragadták el és vitték az ayahuasca-anyához. A popsztár szakemberek jelenlétében, az otthonában fogyasztotta a szert.

Josh Radnor (azaz Ted az Így jártam anyátokkal c. sorozatból) talán a legőszintébb beszámolót adta a főzet fogyasztása után. Tíz év alatt több, mint százszor fogyasztotta a teát, sámáni vezetéssel, komoly motivációkkal. Elmondása szerint nem tudta feldolgozni a fent említett sorozat sikerét, ezért az ayahuasca maradt számára a menekülőút. A zsidó vallású színész elvileg Jézussal is találkozott a keresztrefeszítés alkalmával.Az elmúlt időkben jelentősen megnőtt azoknak a Dél-Amerikában turistáskodóknak a száma, akik csak a főzet kipróbálása céljából látogatnak a kontinensre, mivel a világ más kontinensein vagy nehéz beszerezni vagy illegális a szer használata, az indiánoknál viszont egy több évezredes tradíció a szertartás. Azonban az élményhajhászok számára járhat kellemetlen élményekkel, sőt akár kifejezetten veszélyes is lehet, mint a siklósi esetnél.

bbc.com

A kérdés azonban felmerül: vajon biztonságos-e ennek a főzetnek a fogyasztása? A törvény szempontjából nem, mivel országunkban illegális a használata. Azonban a depresszió és az öngyilkos hajlamok csillapítására hasznos lehet, de nagy eséllyel ez inkább a dél-amerikai törzseknél bevált módszer, akik sokkal jobban ismerik a hatásait és a felkészülési folyamatot, mint akárki a mi kultúrkörünkből.