"Muggsy" Bogues életútja borítókép

Az NBA történetének legalacsonyabb játékosa – “Muggsy” Bogues életútja

A 2022-es NBA döntő jóvoltából elhoztuk nektek a liga minden idők legalacsonyabb játékosának rendkívül érdekes életútját. Tyrone Curtis “Muggsy” Bogues mindössze 160 centiméteres magassága láttán szinte az összes szurkolónak felszaladhatott a szemöldöke, amikor először megpillantották pályára lépni a ligában, de mihelyst elkezdett játszani, eltűntek a kételyek afelől, hogy ez a játékos nem lenne ide való. Bouges mindig is egy üde színfoltja volt az NBA-nek és egy örök példa maradhat mindenki számára, hogy “nincsen lehetetlen, csak tehetetlen”. Úgyhogy nézzük is meg az alacsony növésű kosárlabda-legenda pályafutásának történetét!

Borítókép: si.com

Baltimore-i gettóból az amatőr világbajnoki győzelemig

Látva a felmenői magasságát (édesanyja másfél, édesapja 1,65 méter magas volt), nagy meglepetést nem okozott számára és a családja számára sem, amikor a 160 centis magasságot éppen csak elérve megállt a növésben. A család egyébként Baltimore -ban, egy nem éppen előkelő lakótelepen élt és innen indult Bogues kosaras karrierje is. Mindez természetesen az utcán és dobozból kialakított gyűrűre játszva. Saját bevallása szerint kezdetben nem álmodozott NBA-karrierről, egyszerűen szeretett játszani és hobbiként fogta fel a kosárlabdázást. Ha valaki ekkor azt mondja neki, hogy 14 szezonon keresztül játszik majd a legnagyobbak közt, több, mint 6800 pontot elérve, akkor valószínűleg még ő maga is hitetlenkedve nézett volna az illetőre.

Mindamellett, hogy mindig is ügyes és gyors játékos volt, már gyerekkorában rengeteg kritikát és beszólást kapott az alacsony termete miatt. Legtöbben azt jósolták neki, hogy nemhogy az NBA-hez, de még a középiskolai bajnoksághoz is kevés lesz. Ez nyilván nem esett jól neki, de képes volt kizárni ezeket a negatív “kritikákat” és csak a játékra és annak örömére koncentrálni. A kétkedőknek azonban nem lett igazuk. Bogues a 80-as évek egyik leghíresebb középiskolai csapatának lett a legértékesebb játékosa. Ennek értékét tovább növeli, hogy a Dunbar High School csapatában olyan későbbi sztárok voltak a társai, mint David Wingate, Reggie Williams vagy Reggie Lewis. Az irányító négy évet járt a Wake Forest Egyetemre (1983-87), és tagja volt az 1986-ban aranyérmet szerző amerikai válogatottnak a világbajnokságon.

Muggsie a családjával
Ha nem is magasságát, de erősségeit kiválóan használva sikerült rekordot döntenie  gólpasszok és labdaszerzések tekintetében és ezeknek is köszönhetően bekerült a főiskolai amerikai válogatottba, kép: post-gazette.com

14 évig a világ legerősebb bajnokságában

Bouges-nak fáradhatatlan szorgalom és könyörtelen védekezés jellemezte a játékát, innen kapta a “Muggsy” becenevet is. A “mug” szónak igeként van egy olyan jelentése is, amit talán legjobban a “kirabol”-ra lehetne fordítani. Úgy követte az ellenfél játékosait, mint egy nem kívánatos árnyék. Elegáns választ adva a maradék kétkedőknek, az 1987-es NBA drafton tizenkettedikként került kiválasztásra a Washington Bullets által. (Nem semmi draft volt a 87-es, mivel ekkor draftolták többek közt David Robinson-t, Reggie Miller-t, Scottie Pippen-t és Kevin Johnson-t.) Mugs washington-i szezonjában csapattársa volt annak a Manute Bol-nak, aki az NBA történetének második legmagasabb játékosa. (71 cm volt kettejük között.) Már az első évében rendszeresen kapott lehetőséget az NBA-ben (79 meccs, átlag 20 perc játékkal és 5 dobott ponttal), mégsem sikerült Washingtonban gyökeret eresztenie.

A Charlotte Hornets azonban 1988-ban az expanziós drafton elvitte, de nem is tehetett volna jobbat Bogues-szal. Itt a csapat alapemberrévé és közönségkedvenccé vált Larry Johnson-nal és Alonzo Mourning-gal az oldalán. Ez a Hornets rendkívül szimpatikus játékot játszott és tele volt jobbnál jobb és szerethető karakterekkel, akik nemcsak a pályán hanem amellett is karizmatikusak voltak. “Muggsy” az 1989/90-es idénytől kezdve hat szezonból ötször volt a legjobb 5 gólpasszadó között az egész ligában, és a Hornets kezdő irányítója volt egészen 1997-ig. Legjobb idényében, 1993/94-ben 10,8 pontos és 10,1 gólpasszos dupla-duplát átlagolt, 4,1 pattanóval és 1,7 labdaszerzéssel. A franchise ranglistáján pedig az első helyen áll a mai napig játszott percekben (19768), gólpasszokban (5557) és szerzett labdákban (1067) is.

A 97-98 -as szezont már a Golden State csapatában kezdte meg, ahol két szezont töltött. Ezt követően a Toronto Raptors csapatában is játszott még két évet. Habár olyan fontos szerepet már egyik helyen sem tudott kivívni, mint a Hornets-ben, de hasznos kiegészítő emberként még abszolút a csapatai hasznára tudott válni. Ezt követően leigazolta a Dallas Mavericks és a New York Knicks is, ám ezekben a csapatokban már nem lépett pályára az NBA-ben. Visszavonulását követően belekóstolt az üzleti életbe, ám nem szakadt el a kosárlabdától sem. Tevékenykedett több csapat edzőjeként is, 2014 óta pedig a Charlotte Hornets nagykövete.

"Muggsie" Bogues játékban
Bogues termete ellenére sikeresen blokkolt 39 dobást karrierje során. Ezek közül a legemlékezetesebb az volt, amikor 1993 áprilisában a (képen látható) 213 cm-es Patrick Ewing-ot sikerült “betakarnia”, kép: sportscasting.com

Miért kezdett el “hanyatlani” Muggsy Bogues karrierje?

Több helyen is olvasni, hogy Muggsy Bogues szárnyalását Michael Jordan törte meg egyetlen mondattal. Történt, hogy a 95-ös playoff Bulls-Hornets pár harcában a továbbjutásról döntő mérkőzésén 85-84-re vezetett a Bulls. A Hornetsnek még éppen egy dobásra volt ideje, amelyet Bogues készült elvállalni. Vele szemben Jordan védekezett, aki elvileg a következőt vetette oda: “Shoot it, midget!” Vagyis, “dobd rá, törpe”. A dobás nagyon rosszul sikerült és továbbjutott a Bulls, és utána már Mugs karrierje sem szárnyalt úgy mint előtte. Bogues mindig is cáfolta, hogy ez a mondat tette volna tönkre a karrierjét és egyébként nem tűnik valószínűnek, hogy ennek a beszólásnak ekkora szerepe lehetett. (Annál is inkább, mert szegényt egész életében a magassága miatt cikizték, valószínű leperegtek már róla régen az ilyen odaszúrások.) 

Azt mindenesetre senki nem tagadta, hogy elhangzott ez a mondat és az is tény, hogy míg korábban három szezonon keresztül kétszámjegyű pontátlaga volt Bogues-nak, ezt követően már “csak” 5,9 pont volt az átlaga. Bugs többször is azt nyilatkozta, hogy akkoriban volt egy komolyabb térdésülése és ezért volt az, hogy utána már nem tudta ugyanazokat az eredményeket szállítani, nem pedig Jordan miatt. E tájt volt a Space Jam című film forgatása, amiben a “kisember” is szerepelt, és elvileg akkoriban még kérdéses volt, hogy elvállalja a szerepet ezen sérülése miatt.

Muggsie és Jordan a pályán
A sok negatív hír ellenére, Jordan és Bogues mindig is jó viszonyban voltak és tisztelték egymást, a pályán és azon kívül is, kép: si.com