Mire számíhatunk idén a Bundesligában? – Hallgató Tippjáték

Augusztus elején megkezdődnek az európai topbajnokságok és a Hallgatónál úgy döntöttünk, tippjátékot indítunk. Az öt legmagasabb színvonalat képviselő ligát tíz szempont alapján járjuk körbe, amelyekre öten adtuk le tippjeinket. A sorban harmadik a Bundesliga, amelyben nagy változásokra számíthatunk az új szezonban.

A bajnok

Idén tavasszal a Bayern München sorozatban tizedszer nyerte meg a német első osztályt. Ezt ráadásul kényelmesen, nyolc pont előnnyel tették meg a bajorok. Az idei évben viszont Robert Lewandowski nélkül kell rohamozniuk, ami jelenthet kihívást. Az első fordulóban mindenesetre nem tűnt gyengének a Bayern, hiszen 6-1-re győzték le a friss EL-győztes Frankfurtot. Lewandowski mellett fontosabb távozóként Sülét és esetleg Tolissót említhetjük. Bár utóbbiak ingyen távoztak, az Omar Richards-Chris Richards duó 20 millió euró ellenében került Angliába. Az érkezők oldalán pedig de Ligt, Mané, Gravenberch, Mazraoui és Mathys Tel jegyezhető fel. Utóbbi idén múlt 17 éves, és mindössze 7 francia első osztályú mérkőzéssel rendelkezik. Sokan fel is vonták a szemöldöküket a 20 millió eurós árcédulára, amit a bajorok fizettek érte. Mindent összevetve a Bayern kerete jelentősen megváltozott, de továbbra is a Bundesliga első számú esélyese. Ebben mind az öten egyetértettünk a tippjáték során.

A legjobb játékos

Áron abban reménykedik, hogy Szoboszlai második teljes szezonja az elsőnél is jobban sikerülhet. Ennek eredményeképp őt várja, hogy felüljön a Bundesliga trónjára a szezon végén. A Lipcsében ezidáig 46 mérkőzésen lépett pályára a magyar tehetség, ezeken 10 gól és 9 assziszt a mérlege. Ennél a percre lebontott statisztikái jobban néznek ki, átlagosan 118 percenként kulcsszerepet játszik egy találatban. A többiek Dominik csapattársát, a tavaly elképesztő szezont futó Nkunkut várják befutónak. A francia tavaly 54 mérkőzésen lépett pályára, és 35 gólja mellett 20 asszisztot osztott ki. Ha ezt a teljesítményt idén is megközelíti, nehéz dolga lesz a Lipcsének megtartani kulcsjátékosát.

A gólkirály

Lewandowski távozásáról már volt szó, de nem ő az egyetlen top csatár, aki elhagyta Németországot. Erling Haaland ugyanis Manchesterbe igazolt, és már az első fordulóban egy duplával jelentkezett. Balázs, Levi és Benedek szerint az EB-n és a tavalyi idényben is remekül játszó Schick lehet a befutó. A cseh támadó a Leverkusen játékosaként az előző idényben második lett, 24 találattal. Kristóf szerint Sadio Mané lehet az, aki Lewandowski helyére lép és megszerzi az aranycipőt. Áron pedig úgy gondolja, hogy a Bayern cserecsatára, Choupo-Moting lehet idén a gólkirály.

Lewandowski öt elsősége után idén ki hódítja majd el az aranycipőt? forrás: polskieradio.pl

Legtöbb clean sheet

A tavalyi szezonban holtverseny alakult ki az élen Neuer és a wolfsburgi Casteels között. 10 kapott gól nélküli meccsel zárt Flekken (Freiburg) és Zentner (Mainz), valamint Gulácsi is. Utóbbiaknak viszont ehhez több meccsre volt szükségük, így Neuer mellett a belga lett a befutó. Mindannyian maradtak a ligában, a dortmundi védelem pedig Sülével és Schlotterbeckkel erősödött. Így idén Kobelnek is könnyebb dolga lehet a Ruhr-vidékiek kapujában. Balázs, Levi és Benedek Neuer uralmának folytatására, Kristóf és Áron viszont magyar győzelemre számítanak.

Top 4

A Bundesligában a legjobb 4 kerül a BL-be, úgyhogy itt ismét a dobogón túlra tekinthetünk. Válaszaink igen hasonlóak voltak, a Bayern, a Dortmund és a Lipcse élen végzésében egyikünk sem kételkedett. A negyedik hely kapcsán Áron a Frankfurtra, a többiek a Leverkusenre fogadnának. A Frankfurt a nyitó fordulóban kapott pofon ellenére az EL-ben tavaly már bizonyította kvalitásait. A csapatot sikerült egyben tartani, ráadásul érkezett a Ligue 1-ben 17 G+A-ig jutó Randal Kolo Muani is. További erősítést Hauge és a Bundesligába visszatérő Götze jelenthet. A gyógyszergyáriak pedig a csehek szélsőként és középcsatárként is bevethető reménységével, Hložekkel erősítettek.

Kiesőjelöltek

Németországban az utolsó két helyezett esik ki a bajnokságból, a tizenhatodik pedig osztályozót játszik a másodosztály harmadik helyezettjével. Az egyszerűség kedvéért most úgy beszélünk a csapatokról, hogy fejenként három kiesőjelöltet nevezünk meg. Négyen számítunk arra, hogy kiesik a Werder Bremen és a Bochum, hárman az Augsburg és ketten a Hertha kiesésére. 1-1 szavazatot kapott továbbá a Stuttgart, az Union Berlin és a Hoffenheim. Összefoglalva tehát, a tavalyi Bundesliga 2 bajnok Schalke kiesésére senki nem számít. A Werder viszont igen népszerű tipp volt, csakúgy, mint a tavalyi tizenharmadik Bochum. A tavalyi tizennegyedik Augsburg és a Hertha kiesésén szintén nem lepődnénk meg. Sokkal inkább a tavalyi ötödik Union Berlin vagy az Angeliñóval erősítő Hoffenheimén.

Vajon látjuk még a Hertha élén Dárdai Pált? forrás:nemzetisport.hu

A legjobb új játékos

Hárman gondoljuk azt, hogy a már említett Sadio Mané törhet a csúcsra. Egy szavazatot kapott a Dortmund nagy potenciállal rendelkező tehetsége, Adeyemi is. A fiatal játékosra Haller kiesését követően feltehetőleg több feladat hárul majd, mint azt a vezetőség tervezte. Árontól szavazatot kapott de Ligt is, akivel a Bayern igen komoly középső védő szekciót állított össze. Hiszen ott van Hernández, Upamecano és a tavaly még csak epizódszerepet kapó Nianzou is.

Meglepetéscsapat

Levi és Balázs úgy gondolják, hogy a Lipcse lehet az idei év meglepetéscsapata. Értve ezalatt azt, hogy a végsőkig meg tudja majd szorongatni a münchenieket. Az éjszaka folyamán Wernerrel is erősödő lipcseiek akár a salátástálért is bejelentkezhetnek idén. Kristóf az Union Berlinre számít meglepetéscsapatként, bár a fővárosiak tavalyi ötödik helyezése is egészen elképesztő volt. Mindenesetre mi szurkolunk Schäferéknek, remélhetőleg nem lesz sok a kettős terhelés. Benedek úgy gondolja, hogy a Freiburg idén az európai porond ellenére a bajnokságban is nagyot dobhat. Az EL-helyekre magabiztosan odaérhetnek Sallaiék, de a nagyok botladozása esetén akár felfelé is tekinthetnek. Áron a tavalyi év osztályozóját a hosszabbításban elkerülő Stuttgart felemelkedésére számít. Ebben az aranyszemű Sven Mislintat igazolásai sokat segíthetnek a délieknek.

A legjobb edző

Hárman a legvalószínűbb bajnok ifjú “laptopedzőjének”, Nagelsmann-nak ítélnénk oda a díjat. Levi viszont bízik abban, hogy a magyar triumvirátust Lipcsében irányító Tedesco képes lesz kollégája fölé emelkedni. A Leipziget szezon közben átvevő mester rendelkezésére állt az egész nyár, hogy finomhangolja átalakuló csapatát. Hiszen a csapat kulcsemberei közül csak Angeliño távozott, de a keretből Adams, Mukiele, Lookman és Hwang is búcsúzott. Az utóbbi két játékos a múlt szezont kölcsönben töltötte, idén nyáron azonban véglegesen elhagyták Lipcsét. Kérdéses továbbá a Bayernbe vágyódó Laimer helyzete is. Érkezők terén a középső védő Raum és a feltehetően rotációba érkező Schlager emelhető ki. Bár, ha hihetünk a pletykáknak, hamarosan Werner is visszatér a csapatba. Benedek meglepetéscsapata a Freiburg, ahol egyértelműen Schlotterbeck a legfontosabb távozó. Őt viszont az ingyen megszerzett Ginter megfelelően pótolhatja a hátsó alakzatban. Streich mester pedig már bizonyította, hogy képes a felülteljesítésre. Az évtizedek óta a Freiburgot szolgáló edző számára hihetetlen sokat jelentene a BL-be vezetni szeretett csapatát.

Christian Streich 1991 óta dolgozik a Freiburgnál. Játékosként, utánpótlásedzőként, másoedzőként és most már 11 éve vezetőedzőként. forrás:sportsoftheday.com

Plusz egy bátor tipp

Levi szerint a Bayern nem fog eljutni a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig. Ez azt jelentené, hogy nem jutnak a legjobb nyolc közé, ami 2011 óta egyszer fordult elő a bajorokkal. Kristóf arra számít, hogy a Hertha komoly gondokkal fog küzdeni idén. A megoldást pedig erre nem más fogja jelenteni, mint Dárdai Pál. A magyar mester már többször bizonyított Berlinben, de a romló teljesítmény után gyorsan elfogyott a bizalom. Kérdés, hogy visszamenne-e egy újabb körre a fővárosiakhoz. Benedek szerint az idei szezonban kiegyensúlyozottabb lesz a versenyfutás az aranycipőért. Lewandowski egyeduralma után senki nem fog 22 gól fölé jutni az egész bajnokságban. Áron tippje pedig, hogy a 32. fordulóra nem fog eldőlni a salátástál sorsa. Azt, hogy ki szorongatja meg a Bayernt, nem konkretizálta, de szerinte szoros lesz a bajnokság hajrája.

Tippjeink összegezve, hogy elő lehessen venni minket a szezon végén