Tier elektromos rollerek

Egyre zöldebb – A megosztott elektromos rollerek hódítása Budapesten

Budapest utcáin már számos lehetőségünk van megosztott elektromos rollerek igénybevételére. Gyors, olcsó, fenntartható? Milyen szempontok mentén válasszunk?

Gyors, olcsó, fenntartható? Milyen szempontok mentén válasszunk következő utunk során?

2019 óta már hazánkban is közismert fogalom a megosztott elektromos roller, ugyanis a világszinten elterjedt márka, a Lime rollerei ekkor jelentek meg Budapest utcáin. Az applikációval működő közösségi jármű a zöldebb életmódot hirdette, valamint rövidebb távolságokra tökéletes megoldásnak bizonyult. A kényelmi szempontokat is remekül kiszolgálta, ugyanis ezeket a járműveket gyakorlatilag bárhol igénybe lehet venni, valamint, ott lehet hagyni. Ennek egyaránt megvannak a pozitív és negatív pontjai. A zsúfolt belvárosban kifejezetten kompakt megoldás egy ilyen közlekedési eszköz, valamint rendkívül egyszerű használata és élményfaktor szempontból sem utolsó. A turisták számára kifejezetten fontossá vált, hiszen a városnézést merőben megkönnyítette.

Mennyire zöld a Lime roller?

Előnyei: megosztott jármű, tölthető.
Hátrányai: töltése plusz járművet igényel, könnyen amortizálódik.

Új beszállók

Idén nyáron egy új márka is megjelent. A Bird koncepciója az volt, hogy a Lime által kialakult negatív képen változtasson, és a koszos, elhagyott, felborult rollerek ne rontsák a városképet. Ezen felül az utazás élménye is fontos szempont volt a készítők számára, így puhább kerekek, erősebb váz, és egységes sebesség teszik kiegyensúlyozottabbá az utazást.

A Bird az MVM-mel közösen igyekszik fellendíteni a városon belüli mobilitást

Összességében egy kényelmesebb, igényesebb rollert álmodtak meg, amelyet meg is valósítottak, azonban mint minden másnak, ennek is vannak buktatói: az elegáns szín például az egyik probléma, melyre nem gondoltak a készítők. A Bird rollerek könnyebben beleolvadnak környezetükbe, így valamennyivel nehezebb megtalálni az elszórt járműveket. Rendkívüli stabilitásuk miatt nehezebbek is, ami problémaként merülhet fel, amikor meg kell emelni őket – arról nem is beszélve, hogy nagyobb balesetet is okozhatnak. Sajnos az alkalmazás is gyerekcipőben jár még. Összességében a Bird rollerek az igényességet képviselik, azonban se nem zöldebbek, se nem praktikusabbak, mint elődeik.

Mennyire zöld a Bird roller?

Előnyei: megosztott jármű, tölthető, nehezebben használódik el.
Hátrányai: töltése plusz járműt igényel.

Egy új konstrukció

Idén szeptemberben újabb versenyző lépett az e-rollerek mezejébe: a Tier márka, mely az elektromos járművek között már elismert név. Ami pedig ennél is jobb: a Tier már egy éve klímasemleges! Ez megjelenik új fejlesztésükben is, a rollerek minden tartozéka cserélhető, újrahasznosítható. A legnagyobb különbség a Tier rollerek esetében a töltés.

Tier Rollerek
Tier elektromos rollerek Budapest utcáin

Kivehető akkumulátorral rendelkeznek, így nem csak kompaktabb annak cseréje, de a környezetet sem szennyezi. Ráadásul a cserét is elektromos eszközökkel teszik meg.

A Tier rollerek a Bird járműveihez hasonlóan masszívabbak, nem lehet őket könnyen megrongálni, és külföldön ezt bizonyították is: akár 5 évig is forgalomban van egy-egy eszköz. Hab a tortán, hogy azokat a rollereket, melyeket már nem adnak ki közösségi használatra, magánemberek vásárolhatják meg saját használatra.

Mennyire zöld a Tier roller?

Előnyei: megosztott jármű, tölthető, nehezebben használódik el, töltése nem igényel plusz járművet

Ahogy az elektromos rollerek piaca egyre növekszik, a közlekedési kérdésre is választ kell találni, hiszen a növekvő létszámban megjelenő járművek miatt mindenképp szabályozásra van szükség a biztonság megnövelése érdekében. Mindemellett nagyon kecsegtető, hogy egyre jobb és jobb fejlesztésű eszközök kerülnek ki az utcára, amelyek tervezése során a környezettudatosság is fontos szerepet játszik.