Furcsa világnapok

Furcsa világnapok, amelyekről korábban még nem hallottál 1. rész – Ősz

Nőnapon bonbonokat osztogatunk, a halottak napján pedig gyertyát gyújtunk. Vannak olyan napok, melyeket a világ minden táján hasonlóan ünneplünk, azonban akadnak olyanok is, melyek létezéséről még csak nem is hallhattunk. Új cikksorozatunkhoz az utóbbi kategóriából szemezgettünk néhány érdekességet.

Borító: Nagy Renáta

Szeptember utolsó vasárnapja – Fehér kendő napja

A fehér kendő napja a megbékélés jelképe. Ezt a napot 1993-ban ünnepelték először Grúziában, Dolidze grúz filmrendező felhívása által. Az ősi grúzoknál, mikor a férfiak befejezték a harcot, a nők odadobták fehér kendőjüket, így jelezvén, hogy saját eszközeikkel ők is küzdenek a háború ellen. Azon a vasárnapon több ezer nő vonult fel fehér kendőben. 1994-ben Magyarország is csatlakozott a felhíváshoz, hogy a nők ezzel a szimbólummal kifejezhessék a békét és a fegyverszünetet.

Kép: StockSnap, pixabay.com

Október 15. – Falusi nők világnapja

A legtöbb házimunka elvégzése a nőkre szokott hárulni, ez a tény pedig vidéken hatványozottan igaz. Az ENSZ felfigyelt arra, hogy még a fejlett országokban sem működik gördülékenyen a háztartáson belüli munkamegosztás. A falusi édesanyák számára, akik saját csemetéik mellett még a háziállatokról is gondoskodnak, a szabadidejük megszűnik létezni. Ezek előtt a nők előtt tisztelgünk minden október közepén 2008 óta, mikor is az ENSZ közgyűlése kitűzte céljául, hogy felszámolja a vidéki sanyargást és világnapot hirdetett.

November 19. – WC világnapja

Bár első hangzásra viccnek hangzik, de bizony: 2013-ban az eredetileg csak Ázsiában tartott wc-nap világnappá lett kiterjesztve az ENSZ által. Funkciója az, hogy felhívja az emberek figyelmét az alapvető higiéniára és a szennyvízkezelés fontosságára. Bár szeretnénk azt hinni, hogy erről a témáról már nem kell beszélni, de még mindig emberek milliói végzik el fiziológiai szükségleteiket a szabadban, többek között a nyilvános mosdók hiánya miatt. A szennyvíz kezelésének hiányosságai szintén rengeteg problémát generálnak, életek százezreit veszi el évről évre.

November 26. – Szerelmi vallomás világnapja

Ha nem lett volna elég nagy társadalmi nyomás a válladon a rózsaszín lufiba csomagolt Valentin-nap miatt, akkor itt egy másik dátum, ami a szerelmet és a szerelmeseket élteti. Vajon Afrodité jót nevet a markába?  De ha karácsony után vallotok szerelmet kiszemelteteknek, megkímélhetitek magatokat egy plusz ajándék vásárlástól.

Kép: occcu, pixabay.com

November negyedik péntekje – Ne vásárolj semmit! nap

A Ne vásárolj semmit! a nyugati túlfogyasztás kritizálásaképp jött létre. Ezt a programot a tudatos vásárlók már évek óta hirdetik, és minden alkalommal a Black Friday, vagyis a Fekete Péntek napjával tűzik ki egy napra.

Cikksorozatunk következő részében néhány téli világnapot fogunk górcső alá venni. Tartsatok velünk a folytatásban!