krizis

Krízis – Lehet, hogy te is tapasztaltad már?

Krízisek életünk minden területén adódhatnak, legyen az karrier, párkapcsolat, esetleg más élethelyzet. Na de mit értünk egyáltalán krízis alatt?

Borítókép: pixabay.com

Mi a krízis?

Krízist akkor élhetünk meg, ha egy, az életünkben jelenlévő problémát a korábbi, általunk ismert módszerekkel képtelenek vagyunk megoldani. Ilyenkor fokozott frusztrációt és feszültséget élhetünk meg, hiszen a probléma megoldására tett kísérleteink hiábavalónak tűnnek. Ez pedig jellemzően egy sor negatívummal járhat: egy krízis során nem csak olyan érzéseink lehetnek, mint a harag, a szomorúság vagy a tehetetlenség, de olyan kellemetlen testi tüneteket is tapasztalhatunk, mint a torok összeszorulása, a fokozott izzadás, az étvágytalanság vagy a nehezebb, esetleg nem elég mély alvás.

pixabay.com, Anome123

A normatív és a nem normatív krízisek

A krízisnek több fajtája létezik, megtapasztalhatunk normatív és nem normatív kríziseket is. A nem normatív krízisek jellemzően egy külső esemény hatására alakulnak ki. Ilyen lehet például a munkahely elvesztése, egy szakítás vagy gazdasági válság. 

Másik fajtája a normatív krízis, ami Erikson nevéhez köthető. Elmélete a pszichoszociális fejlődési modell, melynek szakaszaiba az életkorunknak köszönhetően vagy az élethelyzetünk szükségszerű változásával lépünk be. Erikson úgy gondolta, hogy életünk során nyolc szakaszon megyünk keresztül, melyek mindegyike során fejlődhetünk. Ezek a szakaszok egészen kisgyermekkorunktól időskorunkig tartanak, az utolsó fázisra pedig az egyén személyisége kiteljesedett, identitása kialakult. Az ezt megelőző szakaszokban pedig olyan kihívások várnak ránk, mint a bensőséges kapcsolatok kialakítása, vagy azon tevékenységek megtalálása, amelyekben kamatoztatni tudjuk képességeinket.

Létezik ezenkívül a krízisnek egy harmadik fajtája, az úgynevezett krízis mátrix, amely során a külső hatás következtében kialakuló és a normatív krízist egyszerre tapasztaljuk meg.

Hogyan küzdhetsz meg vele?

Krízis idején különösen fontos, hogy odafigyelj magadra. Próbálj időt szánni azokra a tevékenységekre, amik feltöltenek Téged, és ha úgy érzed, támogatásra van szükséged, ne habozz szakemberhez fordulni! Külső segítséggel ugyanis könnyebben felismerheted azon erőforrásaid és erősségeid, amelyek hozzájárulhatnak a krízissel való megküzdéshez.