Húsvét

Hogyan ünnepelnek mások? IV. – Norvégia, Pápua Új-Guinea

Krimi, síelés és narancs? Barka és tojások helyett dohányfa? Cikksorozatunk negyedik részében kiderül, hogy a világ két teljesen különböző pontján miképp tartják mások a tavasz legnagyobb keresztény ünnepét, a húsvétot.

Borítókép: pexels.com, designecologist

Norvégia

Európában a norvégok ünneplik a leghosszabb ideig a påske-t, vagyis a húsvétot. Az iskolák, a munkahelyek és a boltok egy hétre bezárnak, így az évben még utoljára el tudnak menni síelni az emberek – északon ugyanis tovább tart a téli időszak. Sokan akár egy-két hétre is elmennek a hegyekbe kiélvezni a tavasz előtti napokat, akik pedig otthon maradnak, a hagyományos keresztény módon ünnepelnek.

Påskeaften napján (nagyszombaton) késő este megkezdik a templomokban a påskevigilient, a virrasztást, amit aztán (første) påskedag (virágvasárnap) alkalmából folytatnak. Általában ezeken a napokon gyűlik össze a kisebb-nagyobb rokonság, és hatalmas lakomát csapnak. A legnépszerűbb norvég húsvéti főfogás a sült bárány burgonyával és egyéb zöldségekkel, desszertnek pedig vagy a Kvikk Lunsj márkájú csokoládét majszolják előszeretettel, vagy fahéjas csigát sütnek. Meglepő, de a csokoládé mellett a citrusfélék élveznek még népszerűséget, különösen a narancs, a mandarin és a klementin. Egy mondás szerint egy átlag norvég négyféle citrusfélét fogyaszt el húsvét alatt, mellé pedig påskeølt iszik, ami magyarra fordítva húsvéti sört jelent. 

visitnorway.com

Az év ezen időszakában Norvégiában rengeteg pitypang és nárcisz nő, ezért a húsvét fő jelképe – a sárga szín mellett – ez a két virág lett. Az ünnepi teríték mellett az asztalt pitypangból és nárciszból készült csokrok, valamint sárga gyertyák, szalvéták és pelyhes plüss csibék díszítik. 

Az ünnep fő szenzációja és az év egyik legnagyobb eseménye a påskekrim, vagyis a húsvéti krimik és thrillerek áradata. A norvég krimi a világ minden táján népszerű, ám 1923-ban robbant be igazán a köztudatba. Pont 100 éve, hogy a Gyldendal kiadónál dolgozó Harald Grieg írt egy hirdetést az Aftenpostenbe egy megjelenő krimi regényről, Nordahl Griegtől és Nils Lie-től. A hirdetés olyan jól sikerült, hogy az emberek azt hitték, egy valós bűntényről cikkeztek az újságban, és rohantak a könyvesboltokba megvenni a regényt. A könyv és a krimi műfaja hamar népszerű lett, ezért 1923 óta minden évben erről szól a húsvét: a tévében krimiket, thrillereket és detektíves műsorokat adnak, a rádióban ilyen témákról beszélgetnek, sőt még a tejesdobozok oldalára is bűnügyi történeteket nyomtatnak. 

shawnee-skogen.com

Nem csak a krimirajongóknak kedvez ez az ünnepi hét, hanem a kockáknak is. Hamar városában minden évben megrendezik a The Gathering! nevű számítógépes, videojátékos eseményt. Főleg a 15–25 éves korosztályból ül össze több száz fiatal egy hatalmas sportcsarnokban, a Vikingskipet stadionban, és több napon keresztül 0–24-ben játszanak, ismerkednek és tudást cserélnek egymással. Idén április ötödike és kilencedike között van lehetőség részt venni a rendezvényen. 

Pápua Új-Guinea

Pápua Új-Guinea – brit gyarmat lévén – számos hagyományos keresztény szokással ünnepli a húsvétot. Nagypéntektől húsvéthétfőig minden bezár, az emberek nem mennek sehova, csak rokonaikhoz és a templomba. Az ünnepnapok alkalmából a dolgozók a fizetésük felét megkapják extra bónuszként, de ha valakinek mégis be kell mennie dolgozni, plusz szabadnapokat kap, amik bármikor kivehetőek. 

A pápuai kultúrában az éneklés hatalmas szerepet játszik, ezért a nagyjából háromórás istentisztelet nagy részét énekléssel és zenéléssel töltik. Közösen olvasnak a Bibliából, és húsvéti dohányfát állítanak. Ez vagy egy tényleges kis fa, vagy néhány nagyobb ág csokorrá összekötve, amire cigarettát és kis dohányos csomagokat kötnek. Az istentisztelet után ezeket szétosztják a gyülekezet tagjai között, majd közösen elfogyasztják. Csokoládét nemigen találni a szigetországban, a meleg időjárás miatt ugyanis nagyon hamar elolvad és megromlik minden édesség – a gyerekek nem ismerik a csokitojás vagy a csokinyuszi fogalmát. Mivel elég elszigetelten élnek itt az emberek, nem terjedtek el az ünnep modern szimbólumai – akár a fentebb említett csokifigurák, a húsvéti nyuszi vagy a színesre festett tojások. 

Az istentisztelet után a családok hazamennek, és elköltik az ünnepi vacsorájukat. Egy hagyományos pápuai étkezést főként halfélék és a tenger gyümölcsei teszik ki, továbbá kaukau (édesburgonya), manióka (tápiókaféle), taró (kontyvirágféle), szágó (pálamliszt vagy keményítő), kenyérgyümölcs, kumu (ehető levelek), kókuszdió és különböző gyümölcsök. Sertéshúst csak ünnepekkor és különleges alkalmakon fogyasztanak.

A húsvéti időszak alatt számos program közül tudnak válogatni a helyi lakosok és a turisták is. A fiatalabbaknak egyházi húsvéti táborokat szerveznek, aminek a keretein belül nagypénteken Losuia városába gyűlnek össze, és ott közösen zenélnek.
Port Moresby-n vagy Lae-n szokott megrendezésre kerülni a helyi sakkverseny. Ez egy jelentős esemény a pápuaiak számára, rengeteg rajongó érkezik a világ minden tájáról, hogy szemtanúi lehessenek a sakkbajnokságnak.
Port Moresby nem csak a sakkozásról híres, hanem a természetvédelmi parkjáról is. Rengeteg különleges helyi állat- és növényfajjal találkozhatunk itt, a legszebb látványt azonban a Nemzeti Orchidea Kert nyújtja, ahol mintha direkt húsvét alkalmából fakadnának virágra a különböző fajtájú orchideák ezrei. 

tripadvisor.com