Holdbázis és robot művészek – Megjelent a Hallgató Tudomány Podcast első adása!

Havonta jelentkező podcast műsort indított a Hallgató Magazin, amelyben az elmúlt hónap legizgalmasabb tudományos híreit vesézzük ki.

Ha megnézzük az elmúlt időszak felkapott tudományos híreit, akkor űrkutatással és a mesterséges intelligenciával biztosan találkozhatunk.

Újra lehet ember a Holdon? Megéri egyáltalán az űrt kutatni? A James Weeb űrtávcső még a tudósokat is meglepi a képeivel? A mesterséges intelligencia a művészetben is felveheti az emberrel a verseny?

Többek között ezeket a kérdésköröket járjuk körbe a Hallgató Podcast Tudomány első adásában.

Miről hallhatunk?

Az októberi podcast adásban Kun Ádám és Stéger Dávid, a Hallgató Magazin tudomány rovatának újságírói tárgyalnak meg három aktuális témát. A teljes adás ide kattintva hallgatható meg.

Elsőként a NASA Artemis-programjának első kilövése – vagyis annak elmaradása – került terítékre. Felzárkóztatást kaphatunk NASA új küldetéssorozatának részeleteiről és arról, hogy az első misszió miért késik ennyit. Az erről zajló beszélgetés folyamán nem csak hírösszegzést kapunk, de az űrkutatás jövőjét és értelmét tárgyaló filozófiai vita is kialakult a műsorvezetők között.

A világűrnél maradva második napirendi pontként a James Webb űrteleszkóp került kitűzésre. Pontosan mire is használják a csillagászok ezt a csúcstechnológiás találmányt és hogyan tudta még a tudósokat is meglepni ez a távcső?

Végezetül a DALL-E és a mesterséges intelligenciák által generált képek tárgyköréről zajlott diskurzus. Ez az algoritmus csupán néhány begépelt szó alapján is komplex és gyönyörű képeket képes létrehozni. Van félni valója a grafikusoknak és művészeknek? A robotok valóban elvehetik a munkájukat vagy ez is csak új eszköz lesz a kelléktárukban?

Borítókép: gizmodo.com.au