Karrierhangok: menedzser vagy vállalkozó?

A Menedzserszövetség és a Youth Business Group közös eseménye a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Szerintetek mi döntünk vagy a környezet befolyásolja az első lépéseket karrierünk útján?

Mindkettőben van igazság, de ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz. A döntés mindig szabad. Vagy beismerjük, hogy milyen a személyiségünk, vagy bebújunk valami mögé…”

A Youth Business Group és a Menedzserszövetség együttműködésében valósult meg szeptember 21-én a Budapesti Corvinus Egyetemen a “Karrierhangok: menedzser vagy vállalkozó?” című előadás, melyen Gerendai Károly és Dr. Zolnay Judit meséltek karrierútjukról.

“mert a versenytársak voltak, vannak és lesznek körülöttünk.”

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Lupa tó, a Budapest Park és az első magyar Michelin csillagos Costes étterem tulajdonosa mesélt arról, hogy milyen a jó vállalkozói attitűd. A függetlenség felé való vágyakozás, a kihívás keresése és a magas stressztűrő képesség mind központi szerepet játszanak benne. Egy vállalkozó, önmaga főnöke, ami elsőre sok pozitívummal kecsegtethet, ugyanakkor fontos tudni, hogy minden felelősség is az ő vállát terheli és sokszor bizony rizikós döntéseket is képesnek kell lenni meghozni. Ez a munka 0-24 órás figyelmet igényel. Nincs kötött munkaidő, csak a szenvedély és a motiváció, ami visz előre egy vállalkozás építésében. A krízis helyzetekben is helyt kell tudni állni. Aki erre nem lehetőségként tekint, hanem félelmetes akadályt lát benne, az inkább válassza a menedzseri pályát. Károly kiemelte, hogy sosem szabad belenyugodni egy helyzetbe, mindig fejlődni kell, mert versenytársak voltak, vannak és lesznek körülöttünk.

“Igazából azt csináltok, amit akartok.”

Dr. Zolnay Judit, a MetLife Magyarország és Bulgária vezérigazgatója, illetve a Menedzserszövetség elnökségi tagja is bemutatta saját, menedzseri pályáját. “Kinek mi a kedvenc száma?”– ezzel a kérdéssel kezdte előadását Judit. Több válasz is elhangzott, majd kifejtette hogy van egy szám, amely a világban mindenkire ugyanolyan hatással van. “Ez a szám nem más, mint a 28.000, mivel egy ember átlagosan ennyi napot él. A különbség csak az, ki hol áll most és hogyan szeretné napjait kihasználni.  — A döntés a Ti kezetekben van. Ezt vagy elfogadjuk és kihozzuk magunkból a legjobbat, vagy mindig mások mögé bújunk. — Igazából azt csináltok, amit akartok.” Judit mesélt a multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatairól, ahol keményen megdolgozott mindazért a tudásért, ami nélkül ma nem tartana ott ahol.

“Tekintsetek magatokra úgy, mint egy önálló, egyszemélyes vállalkozás.”

Dr. Zolnay Judit hangsúlyozta, hogy a menedzseri pálya jóval kötöttebb, mint a vállalkozói. Itt elvárásoknak kell megfelelni és folyamatosan alkalmazkodni mások igényeihez. Szó esett az önfejlesztésről is. Tudományosan megismerni önmagunkat ugyanis alapfeltétele karrierünknek. Tudnunk kell azonban, hogy mik az erősségeink, gyengeségeink és ez alapján elindulni egy magunk által megítélt helyes irányba. — “Tekintsetek magatokra úgy, mint egy önálló egyszemélyes vállalkozás, amibe ha minden nap erőt és energiát tesztek, fejlődni fogtok. Ha megvan ez az alap, meg kell tanulnotok, eladni és láttatni magatokat.” — Fontos, hogy merjünk kiállni és beszélni eddigi eredményeinkről. Ezt még fűszerezzük meg egy kis lelkesedéssel, egy indokkal, hogy miért csináljuk. Érzelmileg kapcsolódjunk a célhoz és így az energiánk sokszorozódni fog.

Az előadás végére nem maradtak kételyek, megtanultuk mi a különbség a két pálya között, így felelősséggel választhatjuk majd ki saját utunkat. A rohanó hétköznapokban kifejezetten inspiráló előadáson vettünk részt.