Tony Hawk, a legismertebb gördeszkás a világon

Kicsoda valójában Tony Hawk?

Tony Hawk neve mára összeforrott a gördeszkázással. De ki ő és hogyan jutott el oda, ahová?

Fiatalkora

Kilenc éves volt, amikor a bátyja örökre megváltoztatta az életét azzal, hogy egy kék üvegszálas gördeszkát nyomott a kezébe. Mielőtt deszkázni kezdett, Tony saját bevallása szerint is egy rémálom volt. „Szörnyű gyerek voltam. Azt hiszem az anyukám fogalmazta ezt meg a legjobban, amikor azt mondta: ‘ez a gyerek igazi kihívás'”.

Olyan eltökélt és céltudatos gyermek volt, hogy az már-már alig akarták elhinni.. Amikor hat éves volt és az édesanyja elvitte egy uszodába, Tony úgy döntött, egy levegővel átússza az egészet. „Annyira zavarta, hogy nem tudta megcsinálni” – emlékszik vissza Nancy, az édesanyja. „Nagyon keményen bánt saját magával és elvárta magától, hogy nagyon sok mindent véghez tudjon vinni.” Egy másik alkalommal Tony kiesett baseballozás közben és annyira elszomorodott, hogy elbújt egy vízmosásban. Az édesapjának végül fizikai erő alkalmazásával kellett kihoznia onnan.

Ez a saját magával szembeni állandó követelés és megfelelni akarás annyira komoly volt, hogy mikor iskolába ment, a szülei megvizsgáltatták egy pszichológussal. Az eredmény: Tony kivételesen tehetséges gyermek, akit a haladó osztályba javasoltak. „A pszichológus azt mondta, hogy a nyolc éves testében egy tizenkét éves elme lakozik. És az agya azt mondja neki, hogy meg tud csinálni dolgokat, amikre viszont a teste nem képes”.

Hawk népszerűségét jól mutatja, hogy még a Simpson Családban is megjelenítették

Tehetség a láthatáron?

Mindenki szerencséjére Tony bátyja, Steve hamar megoldotta testvére problémáját azzal, hogy adott neki egy gördeszkát. Tony elkezdte próbálgatni a deszkát és a teste végre felnőni látszott az elméjéhez. „Amikor kezdett neki jól menni a deszkázás, kezdett megváltozni a személyisége is. Végre valami olyasmit csinált, amivel elégedett volt” – mondta Steve. „Teljesen más ember lett, mintha kicserélték volna; nyugodt volt és kezdett gondolni más emberekre is. Már nem érdekelte, hogy vannak olyan dolgok, amik nem sikerülnek neki.” Ahogyan édesanyja, Nancy emlékszik vissza nevetve: „Örülök, hogy a deszkázásban vezette le a felesleges energiáit és nem rajtam.”Ezzel szemben Tony még igen keményen ítélte meg magát. Ha egy versenyen nem nyújtotta a tőle telhető legjobb teljesítményt, hirtelen elcsendesedett, hazament és elvonult a szobájába, kedvenc macskája, Zorro társaságában. Ez akkor is így volt, ha megnyerte a versenyt. „Ha nem adom a legjobbat, ami bennem van, nem érek semmit” – siránkozott.

Ami nem teljesen tiszta, az az, hogy honnan ered ez az elhivatottság. Egy részét biztosan apjától örökölte, aki torpedóvadász repülőket vezetett a II. Világháborúban. Azon túl, hogy genetikailag ‘segítette’ Tony-t, Frank Hawk a deszkázás terén is támogatta fiát. Nem tanította, vagy gyakorolt vele, de teljességgel kiállt fia elképzelései mellett. Frank vitte Tony-t a deszkás versenyekre, számtalan rámpát épített neki az évek során és amikor nem volt megelégedve a deszkás szervezetekkel, megalapította a California Amateur Skateboard League-et és a National Skateboard Association-t. Az NSA nagyban hozzájárult a deszkázás népszerűségének megnövekedéséhez az 1980-as években. Frank azonban 1995-ben elhunyt.

Tizenkét éves korában Tony-t már szponzorálta a Dogtown, tizennégy éves korára pedig profi lett. Tizenhat éves korára nemes egyszerűséggel ő lett a legjobb deszkás a világon. Az elkövetkezendő tizenhét évben Tony 103 profi versenyen vett részt. Ebből hetvenhármat megnyert, tizenkilenc esetben második lett. Messze a legjobb rekord a deszkázás történelmében.

Előfordult, hogy ezrek nézték kíváncsian a deszkázás koronázatlan királyát

Gazdagság és világsiker

Sajnos a világ legjobb deszkásának lenni nem mindig jelenti az anyagi biztonságot. A deszkázás híres arról, hogy egyszer nagyon szeretik, máskor meg senkit sem érdekel. Tizenhét évesen, mikor még gimnazista volt, már meg tudta venni az első házát. Két évvel később vett egy második házat is, hatalmas telekkel. Állandóan utazgatott a világ körül és annyi pénze volt, hogy el tudta vinni a haverjait a Hawaii-szigetekre nyaralni. Vette az újabb és újabb kocsikat, számítógépeket. 1990. áprilisában feleségül vette Cindy Dunbar-t és Fallbrook-ba költöztek. 1991-ben azonban mindennek vége lett. Tony érezte az ütést a sisakján, de már túl késő volt. Az ég már kezdett rászakadni. A deszkázás meghalt számára.

A Tony Hawk’s Pro Skater óriási népszerűségnek örvendett és igazi kultjátékká vált a deszkások körében

Happy end?

A deszkázás azonban hamarosan újra menő dolognak számított. Hawk pedig főnixmadárként éledt újjá saját hamvaiból. 1996-ban feleségül vette jelenlegi párját, Erint és vett egy új házat medencével, meg vízeséssel. A Birdhouse ma egyike a legnagyobb deszkás cégeknek a világon. 1998-ban elindított egy kissrácoknak tervezett deszkás cuccokkal foglalkozó céget, a Hawk Clothing-ot, amelyet a Quicksilver 2000-ben megvásárolt. 1999-ben Tony és az Activison megalkották a Tony Hawk’s Pro Skater nevű játékot PlayStation-re. Az előzetes becslések a játék sikerével kapcsolatban óvatosak voltak, ám a művet csak úgy kapkodták, hamar bestseller lett. A következő évben kijött a Tony Hawk’s Pro Skater 2, amely egy teljes hónapig vezette az eladási listákat. Azóta már kijött a harmadik rész is, nem kevesebb sikerrel. Manapság már mindhárom rész elérhető mindenféle lehetséges platformra. Tony sikerei más médiumok világába is begyűrűztek. Önéletrajza, a HAWK – Occupation: skateboarder New York Times bestseller lett. Kitalálta a Tony Hawk’s Gigantic Skatepark Tour-t az ESPN-nek, ami az X-games után a második legnézettebb műsor lett.