Lisszabon látképe

Kultúrkalauz 1. – Lisszabon, Európa kapuja

Lisszabon Portugália fővárosaként lehet ismert sokak számára, ám ahogy az a címből is olvasható, beceneve „Európa kapuja”, mivel óceánparti fekvése miatt mindig is az európai sós vízi kereskedelem egyik központja volt. Ezen múltja, és jelene miatt is napjaink egyik legsokszínűbb és legizgalmasabb városa: építészete, és kulturális élete turisták ezreit csábítja minden évben. Cikksorozatunk első részében bemutatjuk, milyen kulturális látnivalókat érdemes felkeresni, ha arra sodor minket az élet.

Borítókép: wikipedia.org

A „luzitán bástya” – A városról dióhéjban

Ahogy azt a felvezetőben is olvashattuk, Lisszabon Portugália fővárosa, és egyben legnagyobb városa, népessége 545 000 fő volt 2021-ben. Fekvése miatt (egyszerre épült az Atlanti-óceán partjára és a Tejo folyó tölcsértorkolatára) mindig is lakott volt – először a föníciaiak, majd a rómaiak éltek a területén. A kora újkorban, a nagy földrajzi felfedezések idején itt volt a portugál kereskedelmi flotta központja, de innen indult útjára például az Afrikát először megkerülő, és később Indiáig hajózó Vasco da Gama is – a kereskedők, és felfedezők minden árujukat ott adták el, így Lisszabon gazdag és virágzó városnak számított.

Tér, Lisszabon
Példa a város extravagáns építészetére. Fotó: azutazo.hu

A jólétet és a gazdagságot azonban szó szerint a földig rombolta az 1755-ös nagy földrengés, mely Európa legnagyobb természeti katasztrófái közé tartozik mind a mai napig. A rengések ereje akkora volt, hogy még az Egyesült Államokban, sőt, Magyarországon is érzékelték őket. A várost végül az újító szellemiségű nemes, Pombal márki tervei alapján, és az ő vezetésével építették újjá, ekkor alakult ki néhány negyed jellegzetes építészeti stílusa is. A második világháború alatt Portugália semleges volt, így a város kikötője gyakran helyszíne volt kémjátszmáknak, de sokan innen menekültek az Egyesült Államokba és Kanadába is. A városban robbant ki az 1974-es szegfűs forradalom, mely során a portugálok vérontás nélkül leváltották 1932 óta hatalmon lévő, nacionalista diktatúrát folytató kormányukat, és új alapokra helyezték az ország alkotmányát. 1998-ban Lisszabon világkiállítást rendezett, melyen 132 napig több mint 160 ország képviseltette magát.

„What to do” – Tipikus lisszaboni és portugál specialitások

Fado

Fado
Klasszikus fado éneklési felállás. Fotó: lisbonguide.org

A portugál kultúra egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb tényezője a fado, amellyel bár az egész ország területén találkozhatunk, mégis a fővárosban van a legnagyobb hagyománya. A fado nem más, mint egy tipikus hangszínen, és zenei kísérettel előadott portugál nyelvű népi ének. A hatást, amelyet kelt, melankólikusként, szomorúként, ugyanakkor reménykeltőként, és szerelmesként jellemzik – a portugál nyelvben a „saudade” kifejezést használják ennek az érzésnek a leírására. A hangszerkíséret általában egy spanyol gitárból és/vagy tizenkéthúros portugál gitárból áll. A műfaj legjelentősebb, világhírű előadója Amalia Rodrigues volt, aki világkörüli turnékon népszerűsítette a fado-t, és több mint százezer lemezét értékesítették. A portugál fado zene (mind a lisszaboni, mind a coimbrai irányzata) 2011 óta az UNESCO szellemi kulturális világörökségének része. Lisszabonban a fado bárok városszerte megtalálhatóak – ezeken a helyeken a legtöbben egy pohár bor társaságában élvezik a gitárral kísért dallamokat.

Pastel de nata

Pastel de nata
Pastel de nata. Fotó: livingtours.com

Portugália nemzeti édessége szintén Lisszabonhoz kötődik, a főváros egyik kerületében találták fel.

Magyarul gyakran portugál krémes néven emlegetik, egy leveles tészta kosárkába töltött tojássárgája-krémmel készült sütemény. A 18. század elején készítették először Belém település kolostorában. A nemzetközi nyelvekben gyakran használt „Pastel de Belém” elnevezés téves, mivel ez egy eredetvédett kifejezés – a Fábricia Pastéis de Belém cukrászüzemben készült pastel de nata nevezhető így egyedül, míg a világ többi részén készült ételre a már említett megnevezés használatos.

Galo de Barcelos

Galo de Barcelos
A kakast színpompás mintákkal díszítik. Fotó: pioneersgallery.ca

A portugál népművészet egyik legjellegzetesebb megtestesülése ez a kakas, amelyet kis szobor formájában szuvenírként egész Lisszabonban megvásárolhatunk, ugyanakkor népi szőtteseken, és a tipikus portugál csempefestészetben is gyakorta megjelenik. Ennek oka egy népmese, mely szerint ez a fekete kakas megmentette egy ezüstlopásért ártatlanul halálra ítélt férfi életét Barcelos városában. A legenda szerint a csodálatos megmenekülése után oltárt épített a Kakas szimbólumával Szűz Máriának és Szent Jakabnak szentelve. Az eredeti oltár a lisszaboni Nemzeti Múzeumban látható, a színes Barcelosi Kakas pedig napjainkra az ország egyik szimbólumává vált.

Látnivalók Lisszabonban

Látnivaló, Lisszabon
A Kereskedők tere impozáns látványt nyújt. Fotó: espreitaromundo.com

A portugál főváros számos attrakciót kínál – a legismertebbek az óceánra néző Belém-bástya, amely az UNESCO Világörökség része, egyben a világ egyik legtöbbet fotózott épülete; a Kereskedők tere (portugálul Praca do Comércio) Lisszabon leghíresebb tere, mely eredetileg a tengeren érkező méltóságok fogadására épült, és az Atlanti-óceán határolja. Bár megsemmisült a földrengés alatt, Pombal márki újraépítette, ma az Ő szobra is megtalálható itt. Az Alfama negyed tipikus portugál látképet kínál, míg a Nemzeti Opera kékre festett épülete is impozáns látványt nyújt. Most viszont kiemelünk pár olyan látványosságot, melyek különleges módon adják át Lisszabon és Portugália kultúráját, és a „saudade” életérzést.

Oceanário de Lisboa

Oceanario
A sok akvárium egyike. Fotó: indice.eu

Európa egyik legnagyobb beltéri akváriumát az 1998-as világkiállítás alkalmából építették, ma is az expo korábbi helyszíne, a Parque das Nacoes (a Nemzet Parkja) mellett található, egy része víz alatt.

A kiállítás célja, hogy bemutassa Portugália sós vizeinek élővilágát. Mind a Földközi-tenger, mind az óceán jellegzetes fajai megtalálhatóak itt – azonban nemcsak halak, rákok és puhatestűek, hanem a partok madarai (lundák, szulák), és tengeri vidrák is élnek az Oceanário tartályaiban. Az egyik legnagyobb látványosság egy jókora holdhal: ez a faj alapvetően az óceánok fenekének közelében fordul elő, és ritkán kerül a felszínre. A világon összesen csupán négy akváriumban tartják speciális igényei miatt. Az érdeklődők fado-t is hallgathatnak itt, mivel az élőlények bemutatása mellett a portugál kultúra népszerűsítése ugyancsak a hely céljai között szerepel.

Nemzeti Csempemúzeum

Csempemúzeum
A kiállítás sokszínűen mutatja be a népművészet ezen ágát. Fotó: aportugueseaffair.com

A portugál népművészet egyik leghíresebb ága a csempék festése, melynek a világon talán nincs is máshol akkora jelentősége, mint itt. A múzeum anyaga a 16. századtól napjainkig öleli fel a festett csempéket. A festések termenként változnak – az egyik teremben egy középkori krónikára hasonlító képeket pingáltak a csempékre, míg máshol Portugália különböző régióinak mintáit tekinthetjük meg az árkádok alatt sétálva.

Lisszabonban gyakran találkozhatunk festett csempékkel, akár csak az utcán sétálva is szembejöhetnek velünk, a házak falát gyakorta díszítik ilyen módon. A hagyomány a Portugáliához tartozó óceáni szigetcsoportra, Madeirára eredeztethető, a nagy földrajzi felfedezések idején jutott el Lisszabonba, majd a nagy földrengés utáni újjáépítés dekorációs elemeinek szerves részét képezte.

Habár a múzeum a város külső kerületében található, megéri az utat – a kertjében sétálva magában az épületben is gyönyörködhetünk.

Mercado da Baixa

Mercado de Baixa
A piac bejárata. Fotó: aportugueseaffair.com

Lisszabon egyik legendás piaca, ahol kóstolót kaphatunk a portugál mentalitásból és ételekből. A helyi kereskedők már kora hajnalban kinyitják standjaikat, és ügyelnek arra, hogy az áru mindig friss legyen, mivel naponta több mint tízezer ember fordul meg az asztalok között. A legkeresettebb árucikkek az alapvető élelmiszerek mellett a hagyományos portugál kolbászok, sonkák és szalámik, valamint a tenger gyümölcsei, melyek a város melletti vizekből származnak. Azonban nem csak ételt kaphatunk itt – hagyományos festett csempék, ékszerek, jellegzetes madeirai szőnyegek, portói borok, citrusfélékből készült rövid italok, sőt, még népviselet is akad a színes forgatagban.

Közel található hozzá a Feira da Ladra (A tolvajok piaca) bolhapiac. Ez a hely a gyűjtők paradicsoma, szobrok, festmények, és más képzőművészeti alkotások garmadáját találjuk itt, de ha valaki bakelit lemezek, régi könyvek vagy térképek iránt érdeklődik, annak sem kell csalódnia, mivel a helyiek által csak „Ladra”-ként emlegetett helyen ezekből is bőséges választékot találunk.

Ginjinha bárok

Ginjinha
A ginja igazi gyümölcsös élményt kínál. Fotó: portugaltravelguide.com

Lisszabon ikonikus itala a ginjinha nevezetű meggylikőr, amely egy speciális meggyfajta, a ginja erjesztésével jön létre. Az erjesztett ginja levét citrusfélékkel és fahéjjal ízesítik, majd a kész italt néhány szem meggy társaságában palackozzák. Természetesen ennek is számos verziója létezik, a déli, algarvei változat például sokkal markánsabb, fűszeresebb ízű, míg az északi, Oeste régióban készülő ginjinha alkoholtartalma magasabb.

Lisszabonban mindkét változat megkóstolható, de kipróbálhatunk más verziókat is, illetve több fajta likőrt – a portugálok legismertebb export italai a bor mellett ugyanis a számos fajta gyümölcsből és gyógynövényből készülő likőrök. Kedvelt még az elsősorban gyógynövényekből álló, Közép-Portugália hegyeiből származó Beirão, a bor alapú, brandyhez hasonló medronho, és a Madeira szigetéről származó, cukornád, többféle gyümölcs és méz felhasználásával készülő poncha. A ginjinha bárok elsősorban ezeket az italokat szolgálják fel, jellegzetességük emellett a cikkben korábban említett festett csempés dekoráció, a tradicionális portugál népzenei aláfestés és az, hogy általában csokoládét ajánlanak az italok mellé – az étcsokoládé ugyanis nagyon jól passzol a ginjinha savasságához. A főváros legrégebbi ilyen helye 1840-ben nyílt meg, a diktatúra 1974-es bukása után gombamód szaporodni kezdtek a ginja bárok, ma pedig szinte nincs is olyan utcája a belső kerületeknek, ahol ne lenne legalább egy.

Összefoglalva láthatjuk, hogy Lisszabon egy igazi mediterrán metropolisz, ahol Portugália kultúrája egyedi módon keveredik az egykori afrikai és latin-amerikai portugál gyarmatokéval. A látogatót az építészet, a gasztronómia remekei és a vízpartok közelsége is könnyen rabul ejtheti, de ha szórakozni szeretne, akkor sem kell csalódnia, hiszen a sokszínű piacok, egyedi múzeumok, vagy igazi „saudade” hangulatú bárok és éttermek remek lehetőséget kínálnak erre. Ha egyszer eljutunk oda, csak üljünk fel a hagyományos sárga villamosok egyikére, és vágjunk neki a városnak – az új kultúrák felfedezése és a szemkápráztató látvány garantált.