Méhviasz rudakba rejtett mosogatószer

Ha én kajakozás közben épp majdnem vízbe fulladnék egy darab műanyagtól az feltehetőleg nem abba gyűrűzne ki, hogy hamarosan méhviaszba csomagolt vegyszereket fogok árulni. Az Etee megalkotójánál ez így történt.

Borítókép: shopeete.com

Kezdjük kicsit távolabbról

A legtöbb háztartásban használt mosogatószerrel két probléma van. Egyrészt műanyag csomagolásban érkezik, ami értelemszerűen környezet szennyező. Másrészt, és ez a jelentősebb probléma, hígítva juthatunk hozzá. Ha megnézzük a termékek összetevőit észrevehetjük, hogy akár 80-90%-ban vizet tartalmaznak. Azt pedig nem kell hosszasan magyarázni, milyen fölösleges ilyen mennyiségben vizet szállítani országhatárokon átívelően csak azért, hogy mosogathassunk.

Mosogatószer méhviaszban

Az Eete nevű műanyagmentes termékekre specializálódott kanadai cég különleges történettel rendelkezik. Az alapítók már kezdetben is a méhviaszban látták a megoldást. Hamarosan el is kezdtek dolgozni a fent leírt problémán és kidolgoztak egy terméket:egy méhviasz tubusokban kapható mosogatószer koncentrátumot. A viasz, amelyből a tubus készül, természetes módon lebomló anyagnak számít, így a termék szinte teljesen hulladékmentes. A benne található szappan koncentrátum pedig sokszorosára hígítható, ezzel megoldja a feleslegesen szállított víz problémáját. A mosogatószer ezen felül növényi alapú és pálmaolaj mentes is. A terméknek jellemzően pozitív a visszhangja és kétségtelenül környezetbarát megoldás minden fronton. Az embernek pedig igazán kedve támad kipróbálni olyan eredetinek hat a méhviasz tubus csomagolás gondolata.

Az Eete méhviaszba csomagolt kézmosó szappant is árul, shopeete.com

A legjobb termék de…

A terméket kritikák elsősorban nem a minőség, hanem az ár irányából érik. Egy tubus a cég információi szerint 400 ml mosogatószer elkészítéséhez elég. A legkisebb kapható kiszerelés 3 darabot tartalmaz a legnagyobb pedig 9-et ennek megfelelően a tubusok darab ára 2200 és 2000 forint között mozog. Ha kiszámoljuk 1 liter (higított) mosogatószer ára nagyjából 5250 forint lesz. 

Ezt gyorsan összevetve az itthoni low-waste és környezetbarát boltokban tapasztalható árakkal elég szembeötlő a különbség. Számtalan különböző környezetbarát termék hígított liter ára nem éri el az 1000 forintot. Példaként a Zöldbolt üzleteiben is kapható Iecologic mosogatószer hígítva majdnem tized áron fut a Etee termékéhez képest. Ezek természetesen műanyag csomagolásban kaphatóak azonban utántölthetőek, ami jellemző a low-waste piacon tevékenykedő boltokban kapható más termékekre is.

Megéri megvenni?

Annak ellenére, hogy az Etee nem a legolcsóbb termék a piacon egyedi tervezése miatt nagy népszerűségnek örvend. Teljesen hulladékmentes megoldásokból keveset találunk a piacon ugyanakkor itthon személy szerint csak olyanoknak ajánlanám, akik keveset mosogatnak, máskülönben elég hamar igen költségessé válik, és más alternatívákhoz képest nem sokkal környezetkímélőbb. 

A termék olykor amazonról is beszerezhető.