Borítókép: unsplash.com
Kávézacc a kertben
A lefőzött kávézacc több olyan hasznos anyagot tartalmaz – koffeint, káliumot, magnéziumot, foszfort, bomlásnál nátriumot –, amelyek hasznosak a földnek és a növényeknek is. Javítani tudunk vele a föld tápanyagtartalmán, illetve a különböző növények fejlődését is segíti. Táplálja a virágokat és távol tartja tőlük a csigákat és a nem kívánatos, kártékony rovarokat és bogarakat is, ugyanakkor hasznos táplálékforrása a földigilisztáknak, amik segítik a komposztálás menetét. És ha már komposztálás: trágyázás során is remek adalékanyag.
Az illata és hatása miatt fürdetés után érdemes házikedvencünket is bedörzsölni – majd lemosni – egy kis kávézaccal, mert távol tartja a bolhákat, plusz enyhíti az állat természetes szagát. Fontos, hogy kizárólag külsőleg alkalmazzuk, ugyanis elfogyasztása mérgező hatású lehet kisállatunknak.
Kávézacc a háztartásban
Szemcsés állaga miatt a kávézacc jelentős mértékben könnyíti a takarítást: a rászáradt ételmaradékok és szennyeződések dörzsöléssel könnyen eltávolíthatók az adott felületről. Szagtalanító és zsíroldó hatása miatt remek lefolyótisztításhoz, a hűtőbe rakva pedig magába szívja a hűtőszagot, így sem az élelmiszerek, sem a konyha nem veszi át a kellemetlen szagokat.
A kávé és a kávézacc természetes színezőanyagként is helytáll. Textíliákat, papírt, tojást, sőt még hajat is festhetünk, illetve sötétíthetünk vele. A fából készült padlót, bútorokat és tárgyakat is lehet vele színezni, ápolni és kezelni.
Alternatív kozmetikumként is újrahasználható. A kávézacc természetes bőr- és ajakradírként is funkcionál, segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat, a fejbőrbe és a hajba dörzsölve pedig serkenti a haj növekedését és regenerálja.