Men's EHF Euro Kézilabda Európabajnokságra épülő csarnok koncepciója

Mit várhatunk a januári, részben magyar rendezésű kézilabda EB-től?

Az elmúlt években Magyarország több európai- és világversenynek adott otthont társ- , valamint főszervezőként is. Gondoljunk csak a 2014-es magyar-horvát női kézilabda EB-re, a 2017-es vizes VB-re vagy az idei EURO 2020-ra, vagyis labdarúgó Európa Bajnokságra. A gyakran közéleti, politikai viták kereszttüzébe kerülő nagy volumenű sportrendezvények sorába illeszkedik a 2022 januárjában megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa Bajnokság, angol nevén a Men’s EHF EURO 2022 is.

A január 13-a és 30-a között megrendezésre kerülő eseményt Magyarország Szlovákiával közösen rendezi, összesen öt városban. Magát a rendezési jogot 2018-ban sikerült megszerezni, megelőzve a belga-spanyol-francia és a dán-svájci pályázatokat (bár utóbbit a szavazás előtt nem sokkal visszavonták). Budapest és Pozsony mellett szerepet kap Szeged, Debrecen és Kassa, a magyar férfi kézilabda fellegvárának számító Veszprémben viszont nem lesznek mérkőzések.

Ennek oka, hogy az Európai Kézilabda-szövetség (vagyis az EHF) legalább 8000 fő befogadására képes stadionokat vár el, a veszprémi aréna azonban nem felel meg ennek a kritériumnak. 2019-ben komolyabban is felmerült az aréna bővítése, de drágább lett volna közel háromezer fővel bővíteni az “Építők” jelenlegi otthonát, mint egy új csarnokot felhúzni, így a fejlesztés elmaradt.

A Men’s EHF Euro 2022 kézilabda-Európa-bajnokság logója

Hogyan néz ki a torna?

Az EHF EURO 2022-n 24 csapat vesz részt, ezekről az EB hivatalos oldalán lehet tájékozódni. A csoportkör során 4 fős csoportokba osztják be a csapatokat: Pozsony 2, a többi szervező város 1-1 csoport küzdelmeinek ad majd otthont. Magyarország ellenfelei Hollandia (01.13.), Portugália (01.16.) és Izland (01.18.) lesznek. Minden csoportból az első 2 helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol két 6 fős csoport alakul ki. Egy adott csoport első és második helyezettje ugyanabba a középdöntős csoportba kerül, itt viszont már nem játszanak egymással, de korábbi egymás elleni mérkőzésük eredményét magukkal hozzák. A többi csapattal azonban játszanak 1-1 meccset, így a középdöntőbe jutó csapatokra négy további mérkőzés még biztosan vár.

A csoportkörhöz hasonlóan a középdöntők is 1-1 városhoz tartoznak, ezek Budapest és Pozsony lesznek. A középdöntők harmadik helyezettjei játszanak majd az ötödik helyért, az első két helyen végző csapatok pedig a jól ismert Final Four struktúrában játszanak egymással. Az 5. helyért játszott mérkőzés, az elődöntők, a bronzmeccs és a döntő házigazdája is a budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok lesz. Ez, a magára az EB-re épülő aréna húszezer fő fölötti befogadóképességével Európa legnagyobb kézilabdacsarnoka (bár az előző EB-n Svédországban a Tele2 Arena futballstadiont átalakítva 35 ezer főt fogadhattak be), aminek költsége bruttó 100 milliárd forint körül fog megállni.

A torna budapesti helyszíne, a Multifunkcionális Csarnok 2021 nyarán

Mit várhatunk a magyar csapattól?

A 2010-es évek második felében rendezett Európa- és világversenyeken nem volt túl sikeres a válogatott (2015- nem jutott ki, 2016- 12. hely, 2017- 7. hely, 2018- 14. hely, 2019- 10. hely), az elmúlt években viszont mintha újra felfelé indult volna el a nemzeti csapat. A 2020-as Európa-Bajnokságon egy viszonylag nehéz csoportból első helyen jutott tovább a válogatott, a középdöntő 4 meccsén viszont csak Szlovénia ellen (ott is csak egy góllal) sikerült nyerni, így a középdöntős csoportja 5. helyén végezve esett ki a magyar alakulat, összesítésben a 9. helyet megszerezve.

A 2021-es, egyiptomi világbajnokság csoportkörében háromszor is győzni tudott a válogatott, majd a középdöntőben is jól szerepelve továbbjutottunk a negyeddöntőkbe (a VB-n 32 csapat szerepelt és 24-en jutottak a középdöntőkbe, ahol 4 csoport volt, innen pedig összesen 8-an jutottak tovább, szóval az elődöntők előtt egy plusz fordulót is beiktattak), ahol egy drámai mérkőzésen, hosszabbítás után szenvedtünk vereséget Franciaországtól, korábbi eredmények alapján végül az ötödik helyet megszerezve.

Az Olimipiára kijutásnak bonyolult rendszere van a kézilabdában, a kontinensek reprezentálása pedig nem feltétlenül kedvez a sport legmagasabb szintjén egyeduralkodó Európának, Magyarország így nem jutott ki a világversenyre. A férfi kézilabda hazai kedvelőinek apró szépségtapasz lehetett, hogy a Veszprém jobbátlövője, Jahja Omar bekerült a torna álomcsapatába. Mivel rendező országként a válogatottnak nem kellett részt vennie a selejtezőn, így az EHF Euro Cup nevű oda-visszavágós sorozatban szerepelhetett Szlovákia, Spanyolország és Horvátország mellett. Ezen a válogatott kiválóan játszott, a horvátoktól ugyan egyszer vereséget szenvedett, a többi 5 meccsén azonban sikerült győznie, így megnyerte a sorozatot.

A csapat vezetőedzője Gulyás István, a 80-as és 90-es években sikeres játékos, aki azonban edzőként nem irányított igazán komoly csapatot a válogatott előtt. A csapat “igazi” vezetője a korábbi veszprémi közönségkedvenc “Chema” Rodríguez. Másodedző létére a korábbi jobbátlövőt láthatjuk magyarázni az időkérések során, a játékosok pedig jól láthatóan figyelnek is a spanyolra. A válogatott legnagyobb erősségei közé tartozik az előző EB álomcsapatába bekerülő Bánhidi Bence, a legeredményesebb játékosunk, az irányító Lékai Máté, valamint a veterán hálóőr és csapatkapitány Mikler Roland. Nagy várakozás van emellett az olyan feltörekvő fiatalok kapcsán, mint Rosta Miklós vagy Máthé Dominik.

Vajon mikor kap “Chema” nagyobb feladatot a másodedzői posztnál és a benficai padnál?

Összességében minden adott ahhoz, hogy egy izgalmas és sikeres Európa Bajnokság lehessen a hazai rendezésű torna a válogatott számára. Az biztos, hogy nagy szükség lesz a szurkolótáborra és hogy érdekes lesz rendezőként megtapasztalni egy férfi kézi EB-t. Jegyek korlátozott számban még a magyar meccsekre is kaphatóak, akit érdekel a kézilabda, az semmiképp ne hagyja ki!