Rózsaszín ködbe burkolózik Olaszország, de nem a szerelemtől

Egy nap múlva indul a Giro d’Italia. Vajon Evenepoelnak sikerül egy évben belül bezsebelnie a második háromhetesét? Esetleg Roglič végre megszabadul az átoktól és megnyerheti az összetettet egy nagy körversenyen, ami nem a Vuelta? Időutazni sajnos nem tudunk, de megnézzük, mire számíthatunk az idei olasz körversenyen.

Az idei Giro az Adriai-tenger partjáról indul május 6-án és május 28-án ér véget. Aki pedig addig se akar unatkozni, követheti az Eurosporton, illetve az Eurosport.hu-n Vas Blankát és csapatát a női Vueltán, ami a napokban zajlik.

Az esélyesek

Két csapat, akik még öt évvel ezelőtt nem is álmodtak a háromhetes győzelemről. A Jumbo Visma, akik a csőd széléről egészen a mezőny elejére repültek az elmúlt években és a Soudal Quick Step, akik inkább a tavaszaikról voltak híresek, mint az összetett győzelmekről. Illetve két versenyző, akik a húszas vagy inkább a belga esetében, tizenéves korukig kerékpárra alig ültek, nem hogy versenyezzenek. Az idei Giro d’Italia versenyén összecsap egy síugró egy focistával. Na de nézzük is azt az igen rövid listát arról, hogy milyen szezonja volt eddig a legnagyobb esélyeseknek.

A belga Remco Evenepoel idén mindössze 22 napot versenyzett. A szezont Argentínában kezdte amolyan bemelegítésként, majd egy hónap kihagyás után az UAE Tour-on már a győzelemért versenyzett. Az összetettet ugyan megnyerte, de  – a teljesítményét nem lebecsülve – igazán nagy ellenféllel nem találkozott. Ugyan ott volt a hazai földön versenyző csapat, az UAE Emirates, de legnagyobb sztárjukat otthonhagyva Adam Yates-et vitték magukkal. A brit megverte ugyan Eveneopoelt a hegyi szakaszon, az összetett győzelmet mégsem sikerült bezsebelniük. 

A szlovén Primož Roglič Olaszországban kezdte a szezont. Többek között Valter Ati remek segítése miatt végigtarolta a versenyt és három szakaszt megnyerve behúzta az összetettet, a pont- és a hegyi trikót is. Ezután jött a Katalán Körverseny, ahol a szezonban először összecsapott a két nagyágyú. Az egész verseny alatt fej fej mellett haladtak és csak a jóváírás-idők (az extra másodpercek amiket egy szakasz közben, végén kaphatnak) döntöttek a végeredményről.

A tavalyi Vueltán már összecsaptak, de azóta sok víz folyt le a Dunán

Forrás: https://www.eurosport.co.uk/cycling/vuelta-a-espana/2022/remco-evenepoel-beware-primoz-roglic-will-only-settle-for-first-in-la-vuelta-red-jersey-battle_sto9129025/story.shtml

Ezután mindkét versenyző felköltözött a Teidére és közös szállodán osztozva dolgoztak a közös cél érdekében. Roglič ekkor mintha eltűnt volna a publikum elől: a közösségi médiát és a publikus útvonal-követőket is hanyagolta. Pedig hát minden kerékpáros tudja, hogy ami nincs Straván, az olyan, mintha nem is történt volna meg. Evenepoel sem követte ezt a mondást és alig tudunk valamit az edzőtábora sikerességéről. Igaz, ő legalább Instagram követőit nem hagyta cserben annyira. Aztán néhány héttel ezelőtt még a Liège-Bastogne-Liège-en is megmutatta, hogy talán nem volt hiábavaló a szerzetesi élet.

Minden szem tehát erre a két versenyzőre fog szegeződni, de nem szabad megfeledkezni a többiekről sem. A dobogó harmadik fokáért is hatalmas csata várható. Az évekig domináló Ineos-nál elmondásuk szerint Geraint Thomas irányításában bíznak úgy, hogy az Alpesi Körversenyen segítő pozícióban volt: az ugyancsak Giron induló, három évvel ezelőtti rózsaszín-trikó-győztes Tao Geoghegan Hartot támogatta. 

Thomasnak meg kell küzdenie a végre kapitányi szerepet kapó João Almeidával és Alekszandr Vlaszovval. Rajtuk kívül Domenico Pozzovivo is bejelentkezhet egy említésre méltó eredményért: ez 40 évesen tényleg nagy bravúr lenne.

Akik szakaszt nyerhetnek

Thibaut Pinot élete utolsó szezonjában amolyan örömbringázásként minden olyan versenyen elindul, ami közel áll a szívéhez. Sok év sérülés és balszerencse után, idén mintha megsajnálta volna őt a sors, így hát roppant jó formában áll rajthoz az olasz körversenyen. A hegyeken biztosan figyelni kell majd rá, viszont ha érzi magában az erőt, még az összetettben is elérhet valami szépet.

Az EF Education-EasyPost csapatát a megszokott rózsaszín helyett, ebben kell keresni. Forrás: https://twitter.com/EFprocycling/status/1653762674725978115?t=ph8llo_PlRAgy7o5VLx4lQ&s=19

Filippo Ganna biztosan szemezhet az első szakasszal, miután még a rózsaszín trikót is felveheti, ami olaszként hatalmas megtiszteltetés lenne. A világ egyik legjobb időfutam-menőjeként csupán egy szabad kezet kapó Tobias Foss és a mostanáig brutálisan balszerencsés Stefan Küng állíthatja meg. Ezen a szakaszon akár Evenepoel is jót mehet, de apró öngyilkosságot követne el, ha már az első naptól kontrollálnia kéne csapatának a versenyt.

Idén nem lesz túl sprinterbarát a terep, ez mégse állított meg néhány csapatot, hogy elindítsák legjobbjaikat. Ugyan hiányozni fog a gyorslábúak krémje (nagy részük inkább a Magyar Körversenyen fog versenyezni), így a jelenlévő versenyzőknek nagyobb esélyük van egy győzelemre. Ezt persze csak úgy, ha át tudják szenvedni magukat a hegyeken és a sprintszakaszokkal, emelkedőkkel tarkított napokon is lesz bennük elég erő. Ha kellene választani valakit, aki idén kirobbanóan jó formában van, az a Movistar versenyzője, Fernando Gaviria lenne: a dolgát csupán Mads Pedersen, Pascal Ackermann és talán Mark Cavendish nehezítheti meg. Utóbbinak mondjuk egyedül kell navigálnia magát az utolsó kilométerek káoszában; csapata ugyanis nem csak az ő sikerességében bízik.

A hegyeken figyelni kell természetesen az összetett menőkre is, de rajtuk kívül még sokaktól várhatunk néhány szép pillanatot. Az UAE otthonhagyja a Tour visszavágójára készülő Tadej Pogacart, de Brandon McNulty okozhat meglepetéseket és néhány virrasztást a neki otthon szurkolóknak. Az amerikai idén nem egy top 10-es eredményt hozott és tavaly a Touron is befért az első húszba összetettben, pedig nem magáért ment. Rajta kívül még a csapattársa, Alessandro Covi is alkothat valami szépet hazájában.

Nem csak az amerikaiaknak, de az ausztráloknak is lehet néhány álmos éjszakája: ők Jack Haig miatt izgulhatnak az emelkedőkön vagy ha jobb napokat fog ki, még az összetett sem lehet teljesen esélytelen.

Szurkolhatunk-e magyarnak?

Igen! Fetter Erik személye miatt ismét egy tenyérizzasztó, vérnyomásmérőket kiakasztó háromhetesre számíthatunk. Az Eurosport podcastjának elmondta, hogy lesz néhány keményebb emelkedő, ami nem az ő terepe, de azért szemez valamennyi szakasszal. Ezen felül az időfutamokon is számíthatunk tőle top 20-30-as eredményekre. Az utolsó előtti szakaszt külön kiemelte. A szlovén és osztrák határhoz való közelsége miatt több magyar zászló is feltűnhet az út szélén és a szintrajz is említésre méltó. 

A mindent eldöntő emelkedő, ahol meg kell küzdeni a hideggel és a százalékokkal is* Forrás: https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-20-of-the-giro-ditalia-2023-tarvisio-monte-lussari-itt/

A csapata nagyon erős sorral érkezik. Elrajtol a 2021-ben királyszakaszt nyerő Lorenzo Fortunato és a sérülésből visszatérő honfitársa, Vincenzo Albanese is erősíti a csapatot. Szabadkártyás csapatként a sok szökés a cél, és talán még egy szakasz-győzelem is befigyelhet.

A Giro d’Italia tehát most szombaton indul egy időfutammal: az összes szakaszt élőben lehet követni az Eurosporton az otthonunk kényelméből. Nem lesz egyszerű verseny, sok emelkedőt tartogat számunkra ez a három hét. Azt pedig már megtanultuk, hogy mostanában bármikor bármi megtörténhet, még egy jelentéktelennek tűnő szakaszon is.