Társadalmi elvárások álarca mögött

Társadalmi elvárások – bilincs vagy norma?

Ahány ember, annyi különböző személyiség és stílusjegy. Nézzük meg, hogy a társadalmi elvárások, az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer, hogyan alakítják a kedvünket és személyiségünket.

A boldogtalanságnak az elvárás az oka, az elvárásnak pedig a megfelelési kényszer.

Mi az a társadalmi norma?

A társadalmi normák olyan szabályok, amelyek előírják a követendőt és ezen előírások be nem tartása esetén hátrányos következményekkel járnak. A társadalmi normák egyidősek az emberi társadalommal, de nem keverendőek össze a társadalmi elvárásokkal. Mivel minden társadalomnak megvannak a sajátos normái így az ott élők azokat próbálják követni.

elvárások és megfelelési kényszer

Ne szégyelljük a stílusunk, hiszen mi teremtjük az értéket, azzal akik vagyunk.

Szeretnék említeni pár, nőket és/vagy férfiakat érintő elvárást, ami befolyásolhatja a kedvünket vagy akár egészségünket. Ezeket az elvárásokat le kell küzdeni boldogságunk érdekében.

  • „Nőkből nem lehet sikeres vállalkozó.”
  • „Ennyi idősen nem itt kellene tartanom.”
  • „Ezt a ruhát inkább nem veszem fel, furán néznek majd rám.”

Ezek azok az elvárások, amikkel talán a legtöbbször találkozhatunk. Ha folyton ezen rágódunk és így kelünk fel reggel az kihat a testi és lelki egészségünkre is.

Az elvárások leküzdése

Ne felejtsük el, hogy minden ember más ütemben fejlődik és más életet él.

A boldogtalanságnak az elvárás az oka, az elvárásnak pedig a megfelelési kényszer.

Egyáltalán nem kell a sikereinket és kudarcainkat más emberekhez hasonlítani. Ebből lesznek később a baráti találkozókon azok a gondolatok, hogy: – Én nem vagyok kapcsolatban, de mindenki más igen. Illetve: – De jól megy a szekér neki, nekem miért nem?

Meg kell találni azt, hogy ki vagy, mi okoz örömöt az életben és hogy mi a célod. Kezdetben az önismereten kell sokat dolgozni. Legyél őszinte magadhoz és térképezd fel, hogy mi a Te stílusod, milyen értékeket képviselsz és hová akarsz eljutni.

Azonban a legfontosabb, hogy minden sikeredet ünnepeld meg, legyen az egy apró cél vagy egy nagy mérföldkő.

Nem mindegy, hogy hogyan kelsz fel reggelente. Kipihenten és felszabadultan, vagy fáradtan és gondokkal teli?

Ha az utóbbi, akkor érdemes elgondolkodni az előbb olvasottakon mert lehet, hogy Te is a társadalmi elvárások bilincsében vagy.