Túra Katalónia szívében – Viva Barcelona

Képzeletbeli utazás a katalán főváros szívébe, ahol a pezsgő élet megállíthatatlan, a sangria sosem fogy el és a paella tengergyümölcsös illata egy egészen más világba repít Minket. Bizony, ez a hely nem lehet más, mint Barcelona! Az embernek élete során legalább egyszer éreznie kell a spanyol ízeket és éjszakát, szóval, ha azon gondolkodsz, hova utazz ezen a nyáron, akkor már válaszoltunk is a kérdésedre.

Borítókép: Walkerssk, Pixabay

Beülünk valahová? 

A kérdés, ami minden nyaraláson elhangzik, és amire a válasz nehezebb, mint a matek érettségi második része. Hova üljünk be Barcelonába, hogy ne csalódjunk és ne azzal töltsük az időt, hogy ezt kitaláljuk? Igazából már a reptérről jövő helyi buszjáratok is a Placa de Catalunya-hoz vezetnek, amit nevezhetünk Barcelona főterének, központjának. Innen sokfelé el lehet indulni, mivel megáll itt négy metró is a tizenkettőből, és egy-egy átszállással pillanatokon belül a Sagrada Famíliánál vagy a Güell parknál lehetünk De ha a Catalunya tértől a hotelek felé vesszük az irányt, a Passaig de Grácia fele, Barcelona legelegánsabb üzleteivel és Gaudi leghíresebb belvárosi palotáival találkozhatunk..

Induljunk innen, a Catalunya térről, mert itt aztán tényleg megáll rengeteg tömegközlekedési eszköz. A piros, L1-es metró visz minket egészen Placa Espanya-ig, ahol egy arénából kialakított bevásárlóközpont fekszik. Shoppingolhatunk is persze, de egész Barcelona kirakatokból áll, szóval arra bárhol, bármikor lehet időt szakítani. Mi most enni jöttünk, méghozzá ennek a plázának a tetejére, ahol körgyűrűben helyezkednek el a jobbnál jobb éttermek. Kívülről egy fizetős lift visz fel minket, ami teljesen felesleges, mert ugyanoda lyukadunk ki, ha az áruház belső mozgólépcsőjét használjuk. A kilátás fentről pazar, tökéletesen rálátni az emlékműre és a tér közepén zubogó szökőkútra. Itt fent, számtalan étteremből választhatunk, van többféle olasz, japán és hazai (spanyol) íz is. Mi természetesen a paellát ajánljuk és ha egyetértünk, akkor a LaLola lesz a ti éttermetek.

Ha inkább városiasabb, gótikusabb helyre vágynánk, akkor a Catalunya térről lefelé, a tenger irányába vehetjük az irányt a La Rambla-n, ami Barcelona leghíresebb sétaló utcája. Balra fordulunk róla és máris Barcelona gótikus negyedében, a Barri Góticban találjuk magunkat. A szűk sikátorokba alig jut be a napfény, talán mégis ez adja a középkori kis keskeny utcácskák hangulatát. Néhány perces séta után bukkanhatunk rá a Placa Real térre, ami hasonlít egy hatalmas társasház belső udvarára, csak ennek szélét pálmafák övezik. Az árkádok alatt pedig meghitt éttermek és népszerű bárok lapulnak. Ez a tér éjszaka hangos, nappal szelíd, kávézós, vasárnap pedig egy régiségpiac otthona.

A La Rambla-ra visszatérve, nagyjából középtájt helyezkedik el gasztro-túránk utolsó versenyzője, a híres La Boqueira piac. Íratlan szabály, ha Barcelonában vagy, hogy a piacot tilos kihagyni! Friss tintahal, rák, polip, tengeri halak, kagyló és természetesen sonka, na meg persze zöldség, gyümölcs minden mennyiségben. Érdemes venni egy kis gyümölcspoharat, mivel a legtöbb árusnál csak 2 euró és tuti, hogy lesz benne olyan gyümi, amit még nem kóstoltál. A helyiek szerint, ha itt nem találsz valamit, akkor az nem is létezik. Végeláthatatlan színes sorok, jeges, hideg pultok és megannyi mosolygós, spanyol polgár árulja portékáját. A vasárnap kivételével minden nap nyitva tart. Legalább egyszer érdemes itt reggelizni. A sok árus körül felfedezhető néhány kis bisztró, látványkonyhával Tökéletes hely tízóraizni, de akár ebédelni is. Ezen a piacon nem csak a spanyol háziasszonyok töltik fel kamrájukat, hanem több étterem is itt szerzi be a hozzávalókat étlapjukhoz, hogy a minőség garantált legyen.

Jössz este bulizni?

Egy másik kérdés, ami sűrűn elhangzik baráti társaságokban, erre viszont a válasz könnyebb, mint az egyszeregy. Még szép, hogy van és a spanyolok ismerik is a dörgést. Most három barcelonai szórakozóhelyet is meglesünk, hogy tudjatok miből választani, habár előre szólunk: nehéz lesz.

1. Sala Apolo

Induljunk megint a Catalunya térről, innen nagyjából 8 perc eljutni a célig. Egyszerűen csak felpattanunk a zöld L3-as metróra és leszállunk a Parallel megállónál, majd kb. 2 perc séta után meg is érkeztünk. Ajánlatos a jegyet előre, online megvenni, ami átváltva nagyjából 5000 forintnak felel meg. Ebben benne van a belépő és egy alkoholos koktél ára, ez szinte minden clubnál így működik Barcelonában. Az éjfél előtti bejutás konkrétan esélytelen, ezért előtte nem érdemes menni, de ha mégis, akkor óriási sorral találjuk magunkat szembe és azzal, ahogy a szervezők temérdek kordont pakolnak ki, jelezvén, hogy a hely ismét brutálisan tele van. Bizony, nem hazudtak, az ajtók nyílása után a hely már meg is telt fiatal helyiekkel és turistákkal.

Spanyolországban még szigorú járványügyi intézkedések vannak érvényben, így a maszkot itt is hordani kell egészen a ruhatárig, utána már szabadon lélegezheted be a spanyol éjszaka mámorát. Két nagy terem közül lehet választani, egy alsó és egy felső szint, zenei ízlésnek megfelelően. Az alsó teremben aktuális, mai sláger szól, azonban különféle feldolgozásokban, míg a felső, kisebb teremben igazi spanyol zenéket játszanak. A hely körülbelül hajnali egy körül már teltházzal számolhat, és ez egészen a napfelkeltéig tart. A spanyolok ugyanis akár reggel 5-6-ig buliznak, ha úgy tartja kedvük.

2. Opium Barcelona

Következő megálló az Opium, Barcelona elit szórakozóhelye. A Catalunya térről megint csak egy köpésre van, de most a sárga L4-es metrót kell használnunk, annak is az Urquinaona megállóját kell keresni, ami kb 300 méterre van a Catalunya tértől. Leszállunk a Ciutadella Vila Olímpica-nál és 500 méter múlva máris Barcelona legnépszerűbb éjszakai klubja előtt állunk. A jegyvásárlást ismét online formában ajánljuk, itt is nagyjából 5000 forint átszámítva a jegy, ami tartalmaz egy koktélt a belépő mellé. Ez a hely még gyorsabban telik meg, mint az Apolo és ide is elég éjfélre időzíteni az érkezést. A belépés itt szigorúbb, alaposan átnézik a táskád és szúrós szemekkel ellenőrzik, hogy biztosan elmúltál-e már 21 éves. Sőt, még az öltözékedbe is beleköthetnek, ha nem elég kifinomult a hely ízléséhez.

Ez a hely egy kicsit rongyrázósabb és igazi showt csinál a személyzet. A hiányos öltözékű, álarcos hölgyek percenként hozzák a tűzijátékkal megrakott alkoholokat a nagyvonalú vendégek számára. Táncoslányok, konfettik, led csíkok világítanak mindenhol, hogy a buli még emlékezetesebb legyen. A parti itt bizony sokszor a tetőfokára hág, de a biztonsági őrök nagyon résen vannak és már egy apró meglökést is észrevesznek, szóval az összetűzés szerencsére nem megszokott ezen a helyen. Az egyetlen, de hatalmas terem tér elosztását lépcsőkkel és szint eltolásokkal oldották meg, így viszonylag el lehet férni a táncparketten, és a 3-4 italpult is könnyen megközelíthető. Hajnali 5-kor még bőven tele van a hely, a spanyoloknál az éjjel tényleg soha nem érhet véget.

3. Pacha Barcelona

Az útvonal ehhez a szórakozóhelyhez ugyanaz, mint az Opiumhoz, ez a két hely szinte egymás mellett van, de korántsem egymás konkurenciái. A Pacha teljesen más stílus, más ember réteg. Itt valamivel fiatalabbak is vannak és nem viszi el a bulit a hely személyzeti műsora. Sajnos, ez a club a legkisebb, de kevesebben nincsenek, szóval kicsit fülledt a hangulat odabent. A jegyeket a szokásos módon online vegyétek meg, ugyanúgy 5000 forint, amiben van egy alkoholos ital.

Múzeumba ugye nem megyünk?

Ismét egy gyakori kérdés, habár inkább a családi vakációkon jön ez szóba, mintsem baráti kiruccanásoknál. De Barcelonával más a helyzet. Itt van néhány tipp, ha már unod a Sagrada Famíliát és a Güell parkot, hogy szórakozással egybekötve megnézhess néhány remekművet.

Az első megálló a Moco Museum Barcelona, amit ismét a Catalunya térről közelítünk meg. Pár száz méteres séta után megtalálhatjuk a sárga, L2-es metrómegállót, az Urquinaona-t. Innen metrózunk egészen a Jaume I megállóig és egy 5 perces séta után már a múzeumnál is vagyunk. A belépőjegyeket most is online formában vásároljuk, a diákjegy nagyjából 10 euró. A kiállításon különböző híres kortárs művészek darabjait tekinthetjük meg, köztük Banksy, Warhol, Basquiat és Kaws műveket. Ahogy odaérünk egy hatalmas Mickey Mouse szobrot láthatunk. Az például Kaws alkotása és a souvenir boltban meg is lehet venni a kicsi másolatát. Érdemes megnézni ezeket az installációkat, mert itt nem a megszokott múzeumi atmoszféra vesz minket körül, inkább a művészet újragondolása.

Már korábban említettem Antoni Gaudí híres építész, belvárosi munkáit. Ezeket is kár lenne kihagyni, hisz a belvárosban akarva akaratlanul útba esnek. Az egyik csodaszép palota a Casa Battló, ahol 1 órás tárlat vezetésben vehetünk részt. Ide is érdemes előre jegyet venni, habár ez már kicsit borsosabb árú, 35 euró. A Casa Míla a zöld, L3-as metró vonalán található, a belépő ide is 35 euró. Az egyiket legalább érdemes megnézni, mert a hihetetlen színkompozíciók és absztrakt építőelemek mellett Gaudi életével is megismerkedhetünk az idegenvezetés alatt.

Elérkeztünk képzeletbeli kirándulásunk utolsó állomásához, a Van Gogh kiállításhoz. Ez egy vándor expo, így jobb, ha az interneten utána néztek, nem költözött-e el már másik városba, esetleg Budapestre, mert nagy szerencsénkre ez a bemutató hazánkba is el fog látogatni. Addig is, ha Barcelonában jártok ne hagyjátok ki, mert ez sem mindennapi tárlat. Az interaktív bemutatón Van Gogh leghíresebb festményeit örökítették meg a térbeli valóságban. Be lehet menni például Van Gogh szobájába, amit a híres festménye alapján rendeztek be. A 360 fokos kiállítás lenyűgöző, akár kisebb gyerekek is tudják élvezni, hisz a festmények mozognak, a színek folyóként úsznak és mindezt kellemes zenei aláfestés kíséri. Helyileg, a Placa Espanya-n, az arénából kialakított shoppingcentrum tetején található, ott, ahol az éttermek is.

Ezt a csodás várost, Barcelonát, igaz kétnapos városként emlegetik, azonban, ha nem csak Gaudí csodás építményeit látogatjuk meg, hanem szórakozunk és étterem-túrát is tartunk, akkor egy hosszabb baráti vakációt is össze lehet itt hozni. Nem lehet kifogyni a programokból és ötletekből… (ide kéne még talán valami, de semmi nem jut eszembe). Egy igazi, fiatalos, pörgős nyugati város a mi Barcelonánk, ahol a spanyolok vendégszeretete tárt karokkal vár minket.