Újra szárnyalhat a magyar női röplabda

Az elmúlt évek sikertelenebb szériája és több edzőváltás után idén ismét felcsillanhat a fény az alagút végén női röplabdázóinknál. Májustól újult erővel, fiatal kerettel és egy vadi új edzővel kezdhetik meg az Eb-re való visszaszámlálást sportolóink.

Ki adhat újra reményt?

Az úriember neve Alessandro Chiappini, olasz származású és 54 éves. Jelenleg Lengyelországban edzősködik, ahol a Lengyel Kupában második helyhez segítette csapatát. Napjainkban kezdődtek a rájátszások, amiknek alakulásától függ, mikor tud Magyaroszágra utazni és elkezdeni itt is a munkát.

Az olasz szakember régebben a török nemzeti együttest vezette több-kevesebb sikerrel, ezután a szlovén női csapatot irányította. Szomszédainkat több Európa-bajnokságra is kijutatta és a 2018-as világbajnokság se volt messze tőlük. A többéves sikerszéria után 2021-ben váltak el az olasz edző és a szlovén csapat útjai, mivel nem sikerült kijutniuk az azévi Eb-re (ahol a magyar együttes a nyolcaddöntőig jutott).

2021-es kudarc óta Alessandro Chiappini nem vezetett nemzeti együttest és nyarai inkább a pihenéssel, kutyázással (akinek saját instagram oldala van) és a következő lengyel szezonra való készüléssel teltek.

A nyugalmasabb nyarakból azonban elege lett az olasz edzőnek, ezért amikor meghallotta, hogy új kapitány után néz a magyar válogatott, habozás nélkül készítette el azt a haditervet, amivel sikerre szeretné vinni a lányokat. „Megtiszteltetés számomra ez a feladat! Jól ismerem a magyar válogatottat, hisz amikor még szlovén kapitány voltam, többször játszott a két gárda egymás ellen. Sok tehetséges röplabdázó van Magyarországon, többen pedig jó Európai-bajnokságokban edződnek, ami azt jelenti, hogy a sportág továbbra is fejlődik. A legfontosabb feladatok egyikének azt tartom, hogy olyan játékrendszert alakítsunk ki a stábbal, ami illik a játékosok egyéni képességeihez” – nyilatkozta Alessandro Chiappini a szövetség által kiadott közleményben.

A múlt

A magyar női röplabda igazán nagy korszakát az 1960-as évek végétől az 1980-as évek közepéig élte: ekkortájt játszott a sport “aranycsapata”. Focistáinkkal ellentétben ugyan olimpiai aranyat nem nyertek, viszont napjainkig nem volt náluk sikeresebb válogatottunk; csupán az aranyérmek hiányoznak a repertoárjukból. A sikerszéria a 67-es Európa-bajnoksággal kezdődött, ahol az előkelő 5. helyen végzett a nemzeti együttes. Ekkoriban még az olasz, belga és török csapatok a rangsor végén bukdácsoltak (pedig napjainkban már úgy tűnik, a világranglista legfelső helyeit kibérelték maguknak), a dobogón pedig a szovjetek, lengyelek és csehszlovákok álltak. 

Az 1967-es világbajnokságon nem vettünk részt, mivel a keleti blokk országai bojkottálták a versenyt. Hogy miért? A rendező ország, Japán nem ismerte el az NDK-t és Észak-Koreát, ezért nem szándékozták lejátszani a himnuszukat és még a zászlójukat sem akarták megjeleníteni. Ezen felháborodva, a 11 kijutott ország közül heten bojkottálták a világbajnokságot és csak négy nemzeti csapat küzdött meg a dicsőségért, amit végül a rendező Japán nyert.

A következő, 1970-es világbajnokságon a női válogatott elérte a 4. helyet, ami napjainkig a legjobb helyezés, amit magyar röplabda-válogatott valaha elért. Azt itt érdemes megjegyezni, hogy ekkoriban a csoportkörök után egy döntő csoportkörben mindenki játszott mindenkivel, vagyis nem a napjainkban megszokott formátum volt életben. Ezen felül egészen 1999-ig egy szett 15 pontig tartott (manapság 25 pont, kivéve az ötödik szett, ami 15 pontig tart), de ugyanúgy két ponttal kellett megnyerni egy szettet, mint ma. Illetve akkoriban csak a szerváló csapat szerezhetett pontot. Ha a nem szerváló (röpis nyelven nyitó) csapat ütötte jó helyre a labdát, akkor ők csak a nyitás jogát kapták meg.

A magyar válogatott Európa-bajnokságok tekintetében minden idők legjobb eredményét ‘75-ben érte el. Ebben az évben egy hatos döntőt rendeztek, amiben Magyarország csak a később győztes Szovjetuniótól kapott ki, így a második helyen végzett. Ezen felül még voltak dobogós helyezéseink, például 1977-ben, ‘81-ben és ‘83-ban is bronzérem került a sportolók nyakába. (‘79-ben csak egy kevéssel ugyan, de lecsúsztak a dobogóról).

Az 1975-ös Európa bajnoki ezüstérmes magyar válogatottforrás: https://hunvolley.hu/?p=25382

Na de ne rohanjunk ennyire előre az időben. Tekerjünk vissza néhány évet, az 1972-es müncheni olimpiára. Ekkoriban kezdett véget érni a férfi labdarúgó válogatottunk sikerszériája és ekkor került Hegedűs Csaba nyakába a 100. magyar olimpiai aranyérem. Nem utolsósorban, ekkor játszott először olimpiai stadionban a magyar női röplabda-válogatott és szerezték meg második legjobb eredményüket, az ötödik helyet.

A müncheni olimpia után még kétszer sikerült kijutniuk az olimpiára, 1976-ban és ‘80-ban. Ezekben az években sikerült eljutni az elődöntőig, azonban mindkét alkalommal kikaptak a Szovjetuniótól és “csak” a bronzmérkőzésen játszhattak. Előbbi, montreali olimpián a dél-koreaiaktól szenvedtek egy sima, három szettes vereséget, míg a következő szovjet olimpián a bolgár válogatott ellen kaptak ki egy nagyon szoros meccsen. Az 1984-es olimpiát Magyarország bojkottálta. Ezek után hanyatlásnak indult a női röplabda-válogatott és nagyon sok ideig nem szereztek még indulási jogot se a nagyobb versenyekre.

A női röplabda feltápászkodása

Egy új edzőt, egy új reményt úgy vártunk már, mint a messiást. Ugyan nem érkezett semmilyen bibliai személy Magyarországra, de Jan De Brandt személyében megmentőre talált a szövetség. Egyetlen feladat állt az edző előtt: juttassa ki a csapatot a kontinensviadalra. A belga szakember 2014-ben vette kezelésbe a válogatottat és irányításával a következő évben sikerült teljesíteni a célt: kijutott a csapat az Európa-bajnokságra. És nem is akármilyen eredményt értek el ott! Jan De Brandt segítségével a 12. helyen végzett a válogatott ilyen jó eredményt azóta se sikerült elérni. A következő évben azonban el kellett hagynia Magyarországot a belga megmentőnek, mivel családi okok miatt otthon nagyobb szükség volt rá.

Legfrissebb hírek szerint a belga szakember idéntől a nepáli válogatottat irányítja. Forrás: https://asianvolleyball.net/new/jan-de-brandt-takes-over-nepal-womens-national-volleyball-team/?fbclid=IwAR0yI2TGGRJLYBhSS9g6r7xgEqsZrnQC4dRMmR4fETgooMGqNkHnF2eb73E

2017-ben és 2018-ban tehát nélkülözni kellett Jan De Brandtot. Ez idő alatt az Eb-n 15. helyet értük el és megkapta Magyarország a 2019-es kontinensviadal társrendezői jogát. Erre a hatalmas feladatra már a régi edzőt hívták segítségül, aki nagy örömmel érkezett vissza országunkba. „Nagyon boldog vagyok, hogy ismét a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya lehetek. Mindig komoly megtiszteltetés, ha valaki egy nemzeti csapatot vezethet edzőként. Jól éreztem magam, amikor Magyarországon dolgoztam. Azt gondolom, nagyszerű eredményeket értünk el, és remélem, hogy ugyanezt tesszük a jövőben is!” – nyilatkozta akkoriban Jan De Brandt.

Eljött tehát a hazai rendezésű verseny, azonban a nagy elvárásokkal nem sikerült megbirkóznia a válogatottnak. Még a belga edző sem tudta levenni a terhet a lányok válláról, akik a Papp László Sportarénában az általuk nyújtott befeszült, izgulós játékkal alig emlékeztettek az elmúlt években mutatott önmagukra. A szurkolók (és feltehetőleg a sportolók) legnagyobb szomorúságára csupán egy mérkőzést tudtak megnyerni, amivel már a csoportkörben kiestek a versenyből.

A hazai Európa-bajnokság után többen visszavonultak a sporttól és a járványt követően egy megfiatalodott kerettel és új edzővel vágott neki a következő feladatoknak a válogatott. A következő Eb-n a lengyel szakemberrel, Jakub Głuszakkal indult el a csapat. A versenyen ismét sikerült továbbjutni a csoportkörből és a 16. helyen végeztek a lányok.

A legfrissebb hírek szerint idén már Szakmáry Gréta sem erősíti a nemzeti válogatottat. Köszönjük Gréta a sok szép élményt!Forrás: https://hunvolley.hu/?p=29791

A következő kontinensviadal idén augusztusban lesz. A sorsolások már megvoltak és a magyar csapat az ukrán, lengyel, szerb, szlovén és belga válogatottal találkozik. Amikor a szövetség megkérdezett játékosokat, akkor mindkét lány elmondta, hogy roppant nehéz mérkőzésekre kell számítani, de kellő felkészüléssel és odafigyeléssel meglehet a továbbjutás. Az első meccset 08.17-én kezdjük Belgium ellen.

Az Eb-ig még van idő összecsiszolódni, illetve felkészülésnek tökéletes lesz a május végén esedékes Európa-liga. A nemzetközi versenyeknek tehát új edzővel, sok kihívással és még több akarattal vág neki a magyar női válogatott. Addig is folytatódik itthon az Extraliga, amit a legszemfülesebbek még a tv-ben is elcsíphetnek néha.

Borítókép grafika: Nagy Dávid