Vadkemping borító

Utazz velünk, avagy tippek sovány pénztárcához 3. – Vadkemping

A pénztárcabarát utazások koronázatlan királynője a sokak számára ijesztőnek tűnő vadkemping. Cikkünkben igyekszünk eloszlatni és korábbi tapasztalatainkat fejtegetve megalapozni mindenki kedvét a legszabadabb kikapcsolódáshoz!

Magyarországon addig legális a vadkemping, amíg nem tartózkodunk egy helyen 24 óránál tovább. Az alvóhelyünket érdemes naponta változtatni, de ez egyébként sem probléma, hiszen a kempingezés lényege, hogy pár nap alatt a természet minél több aspektusát megtapasztalhassuk!

Kép: Pexels, pixabay.com

Mit vigyek magammal?

A vadkemping elkerülhetetlen elemei közé tartozik egy vízhatlan, lehetőség szerint nagyobb méretű sátor, egy bélelt hálózsák, egy vastag polifoam, továbbá kihagyhatatlan tartozék a sebtapasz és a pofátlan mennyiségű szúnyogirtó. Nem árt emellett magunkkal vinni egy összehajtható széket, evéshez szükséges eszközöket és persze száraz ételt (végre haszna lesz a másfél hónapja a spájzban porosodó kenőmájasnak). Ezek mellett érdemes egy kis méretű, elemes, felcsíptethető lámpát is magunkkal vinni, amit pillanatok alatt fel tudunk applikálni a sátorra.

Egy ilyen utazásnál opcionális, mégis hasznos teher lehet táskánkban egy francia kártyapakli, egy keresztrejtvényes füzet, toll vagy akár egy könyv is az önfejlesztő órák apropóján!

Az aktív pihenés a produktív pihenés!

Hogyan fűszerezheted meg a kempinget? Természetesen önmagad aktivizálásával! Annak függvényében, hogy milyen természeti adottságokkal rendelkező környéken sátrazunk, érdemes kirándulni egyet, hiszen a lélek mellett a testnek is szüksége van a természet adta impulzusokra.

Kép: Pexels, pixabay.com

A vállainkat nyomó súly miatt érdemes kocsival menni, amiben aztán probléma nélkül bent hagyhatjuk értékeinket. Ha az autós opció nem megoldható, rengeteg helyen található fizetősen őrzött kemping. Ezeken a helyeken a sátrazás már nem minősül vadkempingnek, így itt több napra is megpihenhetünk és a sátrakat is magukra hagyhatjuk napközben, hiszen figyelve vannak. A sátorhelyek bérlése rendszerint kedvező áron elérhető, átlagosan 3-5 ezer forint/fős összeggel érdemes kalkulálni.

Ajánlott első alkalmas vadkemping

Ha még csak igyekszel hozzászoktatni magad a vadkemping gondolatához, első körben mindenféleképpen egy vízi túrával egybekötött kirándulást javasolnánk. A Tiszán Tokaj környékén, a Dunán pedig Verőce vagy Zebegény közelében érdemes kenut bérelni, néhány órát evezni és egy szimpatikus partszakasznál (vagy esetleg szigeten) kikötni és sátrat verni. A kenuk bérlése szintén pénztárcabarát lehetőség, körülbelül 6000 Ft/nap. Attól sem kell tartani, hogy csomagjaink megáznak, hiszen a kölcsönzők minden bérleményhez biztosítanak hordókat, amik teljesen vízhatlanok és borulás esetén vízfelszínen maradnak.

Kép: AlainAudet, pixabay.com

A vadkempingben rengeteg potenciál van, egy kis tervezéssel mindenki saját szája íze szerint szervezheti a maximális kikapcsolódásra szánt napokat. Ha szeretnétek mások vadkempinges élményeiből ötletet, motivációt (esetleg bátorságot) meríteni, csatlakozzatok a magyar vadkempingezők közös csoportjához, ahová napról napra kerülnek fel ajánlók, tanácsok, kérdések és beszámolók is.