Kézi konzolok

A kézi konzolok rövid története

A kézi konzolok nagy szerepet játszanak a virtuális szórakoztató- és játékipar területén. Nekik köszönhetően bárhol és bármikor képesek vagyunk kikapcsolódni egy hordozható eszköz segítségével.
A Hallgató Magazin Tech rovatának támogatója a Skribe.

A kezdet kezdete

A kézikonzolok története az 1970-es évek végére nyúlik vissza, amikor az első hordozható játékkonzolok megjelentek. Az első ilyen konzolok között voltak az amerikai Microvision és a japán Epoch Game Pocket Computer, amelyek azonban korlátozott sikernek örvendtek a maga korukban. A kézi játékok igazi forradalmát azonban a Nintendo Game Boy hozta el. A Game Boy a Nintendo által kifejlesztett és 1989-ben piacra dobott hordozható játékkonzol volt. A Game Boy 2,6 hüvelykes zöld-fehér LCD-kijelzővel rendelkezett, és a játékok kis kazettákon voltak elérhetőek. A konzol hatalmas sikert aratott világszerte, és több mint 100 millió példányban került értékesítésre. A Game Boy jellegzetes játékai közé tartozik a Tetris, a Super Mario Land és a Legend of Zelda: Link’s Awakening. A Game Boy azóta már történelemmé vált, de az általa megteremtett hordozható játékpiac azóta is élénk.

Game Boy
A Game Boy a mai napig rendkívül népszerű, és meglepően sokan szeretik ezt a mára elavultnak számító eszközt.

A Game Boy után

Azonban a Nintendo Game Boy mellett számos más kézi játékkonzol is piacra került az évek során. Az Atari Lynx 1989-ben jelent meg, ami egy nagyobb képernyővel és színes grafikával rendelkezett, mint a Game Boy. A Sega is piacra dobta a Game Geart, amely egy hasonló méretű, színes képernyővel rendelkező konzol volt.

A Nintendo válasza a Game Gearre és az Atari Lynx-re az 1998-ban megjelent Game Boy Color volt, amely színes grafikával rendelkezett. Azonban a Nintendo csak 2001-ben jelentette meg az első teljesen újgenerációs hordozható konzolját, a Game Boy Advance-t. A Game Boy Advance nagyobb, színes képernyővel és jobb grafikával rendelkezett, mint a korábbi Game Boy modellek, és olyan játékokat futtathatott, mint a Super Mario Bros. és a Legend of Zelda.

PSP

Az új milleniumra a Sony is belépett a piacra a PlayStation Portable (PSP) nevű konzoljával. A PSP egy hordozható játékkonzol, amelyet 2004-ben jelentetett meg a Sony. A PSP egy erős hardverrel rendelkező konzol volt (a maga idejében), amely képes futtatni olyan játékokat, mint a God of War és a Gran Turismo. 

Emellett a PSP lehetővé tette az internetes böngészést és a multimédiás tartalmak lejátszását is, ami hatalmas előny volt azok számára, akik szerettek út közben szórakozni, és nem csak játszani. A PSP további előnye, hogy a játékok kártyákon keresztül történő terjesztése révén könnyen és olcsón lehetett bővíteni a játékkínálatot. Mindezek mellett pedig a korabeli kézi konzolokhoz képest jóval nagyobb volt a képernyője, ez pedig csak hozzáadott a játékélményhez. (A PSP-ről beszéltünk az egyik podcastünkben is.)

A PSP után érkező PS Vita már nem tudta ugyanazt a színvonalat nyújtani, mint elődje, ez pedig az eladásokban is meglátszott. Kép: nbcnews.com

Elmúlt évek hozadéka

Az okostelefonok megjelenésével a kézi konzolok iránti kereslet csökkent, azonban ezt a Steam megpróbálta visszafordítani egy új kézi konzol megjelenésével. A Steam Deck egy új hordozható játékplatform, amelyet a Valve mutatott be 2021 júliusában. A Steam Deck egy kifejezetten játékokra szánt hordozható készülék, amely azok számára készül, akik szeretnek bárhol játszani. A Steam Deck hardvere jelentős erőt biztosít a játékok futtatásához, beleértve a legújabb AAA játékokat is. Mindemellett egy 7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik a tökéletes játékélmény átadásához.

A Steam Deck alapvetően egy „kicsinyített PC”, amelyben az AMD Zen 2 CPU és a RDNA 2 GPU található, és egyébként egy Steam kontrollert tartalmaz. A készülék egy Linux-alapú operációs rendszeren fut, és támogatja az összes Steam játékot, valamint a Steam előfizetői számára elérhető számos alkalmazást is. A felhasználók a Steam-fiókjukba bejelentkezve a játékaikat közvetlenül az eszközön játszhatják, vagy a készüléket egy nagyobb képernyőre is csatlakoztathatják, akár konzolként is használhatják.

Próbáld ki te is a Skribe kávé és sörelőfizetéseit.

Asus ROG Ally

Végül, de nem utolsó sorban következik az Asus ROG Ally, ami egy 2023-ban megjelent kézi konzol, amely a legújabb AMD processzorral rendelkezik, ráadásul FullHD felbontású és 120 Hz-es kijelzőjével kiváló játékélmény nyújt a felhasználói számára. Továbbá említést érdemel még a kisméretű, szinte süllyesztett bekapcsológomb és a hangerőszabályzó kapcsoló is. 

Szerencsére az ASUS nem követve a mai trendeket továbbra is használja a 3,5 mm-es kombó jack csatlakozót, ez rendkívül fontos a kompetitív játékokban, ahol elengedhetetlen az ellenfél pontos helyzetének felismerése. Ezenfelül kapunk még egy Type-C portot is, amivel egeret, billentyűzetet, sőt akár egy külső monitort is képesek vagyunk hozzácsatlakoztatni.

Jelenleg nagy verseny folyik az Asus terméke és Steam Deck között. Úgy néz ki, hogy az előbbi áll nyerésre az ár-érték arányban való jobb teljesítménye miatt. Kép: tomshardware.com