Serena Williams teniszező

Atlétából teniszező? Futóból született tehetség? – Kicsoda Serena Williams?

A kezdetek

Serena Williams 1981. szeptember 26-án született a Michigan állambeli Saginaw-ban a család legfiatalabb tagjaként. A család fenntartása nem volt egyszerű, ezt az apuka  biztonsági cégéből illetve az anyuka  nővér állásából finanszírozták. A szülőknek és a négy nagyobb testvérnek is kiváló érzéke volt az atlétikához, de akkortájt a sportban, kifejezetten a női sportban nem sok pénz volt, így esélyük sem volt, hogy az atlétikára alapozzák megélhetésüket.

A tenisz felé egy TV adás terelte a családot. Édesapjuk, Richard látta Virginia Ruzici román teniszezőnő győztes meccsét, mellyel 30.000 dollárt nyert. Ekkor döntötte el, hogy Venus és Serena tehetségét, szakítva az atlétikával, inkább a teniszben próbálja meg kamatoztatni. Évekig tanulta a sportág alapjait könyvekből és videókból, mielőtt lányait elindította azon a hosszú úton, melynek végén mindketten a női tenisz meghatározó alakjaivá váltak.

A 90-es évek elején a család mindenekelőtt az iskolai tanulmányokat helyezte előtérbe, így lányai otthon az édesapa felügyelete mellett gyakoroltak. Azonban hamar rádöbbent, ahhoz, hogy lányai profivá váljanak, profi körülmények szükségesek, így 1991-ben magántanulók lettek és Rick Macci teniszakadémiáján folyatatták tanulmányaikat. Néhány évvel késõbb mindkét lányt felvették a Driftwood Akadémiára, egy floridai privát középiskolába. Ennek hatására 1993-ban a család a Floridai Palm Beach Gardens-be költözött. A középiskola és az akadémia elvégezése után Serena édesapja látta el a hivatalos edzői teendőket, édesanyja pedig a menedzseri feladatokat.

Elsöprő sikersorozat

14 éves korában Serena debütált a profi sportban, és azonnal berobbant a bolygó legerősebb teniszezőinek sorába. Szó szerint széttépte a fő riválisokat, Monica Seles-t és Marie Pierce-t, éles, erőteljes és inspiráló játékkal. Serena rendszeres résztvevője lett a WTA-tornáknak, hihetetlen karriert futott be. Nem hozta zavarba a sportágban tapasztalható kemény munka és az ádáz verseny. 1998-ban Serena kihívta a férfi teniszezőket, azt állítva, hogy képes az ő szintjükön játszani. Karsten Brush, a híres sportember nem tudott elhaladni ezen a merész kijelentés mellett, és játékra hívta Serenát. A mérkőzésen győzedelmeskedett is, de ez sem törte le a Williams lányok lelkesedését. Ugyanebben az évben Serena a „Grand Slam” két évadának sztárja lett. Bejutott a WTA legjobb 20 közé. A következő szezonban pedig magabiztosan megverte a világ első ütőjét, Martina Hingis teniszezőt a US Openen.

Serena Williams játék közben

Magánélet

A magánélete se volt egyhangú. 2004 és 2006 között Brett Ratner amerikai filmrendezővel élt együtt. Szakításuk után Common amerikai énekes és színész volt a partnere egészen 2010-ig. Még ugyanebben az évben Jackie Long, majd Hosea Chanchez színészekkel randevúzott illetve Amar’e Stoudemire kosárlabdázóval, de egyik kapcsolat sem bizonyult hosszútávúnak. 2012-ben Gregor Dimitrovval találkozgatott, ám néhány alkalom után Gregor inkább Maria Sharapovának csapta a szelet, emiatt meglehetősen hűvős viszonyt ápol mindkettőjükkel. 2012 és 2015 között edzőjével Patrick Mouratoglouval élt együtt. 2015 októberében kezdett randevúzni a Reddit társalapítójával Alexis Ohaniannal. 2016 decemberében került sor az eljegyzésre és 2017. november 16-án kötöttek házasságot New Orleansban. Gyermekük, Alexis Olympia Ohanian Jr. 2017. szeptember 1-én született Floridában.