Berlin borító

Berlin, underground turistaként

Az idei nyarat Berlinben búcsúztattuk, kiemelten ügyelve arra, hogy ne csak a leghíresebb látnivalókat tekintsük meg a német fővárosban töltött néhány nap alatt. A Brandenburgi kapu és a Berlini fal mellett olyan helyeken jártunk, mint az Amszterdamot is megszégyenítő nyugalomsziget és a régi Görögország egy napját szimuláló hangár. Cikkünkben ezeket a nyugati különlegességeket fogjuk részletezni!

YAAM – Egy kertnyi Afrika

   A YAAM a belváros szívében található, a berlini fal mentén. A városban köztudott, hogy itt lehet a legegyszerűbben, szinte legálisan  beszippantani az Amszterdamot idéző életérzést!

   A kertet afrikaiak hozták létre és üzemeltetik is a mai napig. Többek között helyet kapott magának az afrikai konyha, de ezen kívül lehetőségünk nyílik megismerni magát az afrikai  kultúrát és művészetet, továbbá zenéjét és humorát is a felbiggyesztett matricák, freskók, régi képek és graffitik által. A hely gyakran ad otthont különböző kiállításoknak is, így a látogatás előtt érdemes ránézni a honlapon található programajánlóra is.

Kép: yaam.de

Gärten der Welt – Egy parknyi kulturális kavalkád

   A Gärten der Welt egy hatalmas területen elhelyezkedő park a külvárosban. A hely különlegessége abban rejlik, hogy itt 20 különböző nemzet természeti adottságaival ismerkedhetünk meg egy pár kilométeres tanséta alatt, mindössze pár euróért. Minden kultúra egy kertet kap magának, ami a saját növényeivel van beültetve a rá jellemző épülettel, esetleg épített vízeséssel, mesterséges tóval vagy folyóval.  A parkban többek között találkozhatunk indiai, ausztrál, török, de még reneszánsz római kerttel is!

Kép: visitberlin.de

Monster Ron’s Ichiban Karaoke – Egy  “hollywoodi” karaoke bár

   A Monster Ron’s amellett, hogy exkluzív partikat szokott adni, egy végletekig egyszerű és mégis nagyon ötletes karaoke bár a belvárosban. A hely pont úgy néz ki, mint ahogy a filmekben szokás vizualizálni a különféle szórakozóhelyeket: a kapuban egy öltönyös kidobó ember fogad, aki feltartja a vendéget néhány percig, míg az a vörös kárpiton toporogva vár. Miután betessékeltek, már a képünkbe is ugranak a szórakozás vámszedői (Berlinben a legtöbb bárban illetve kocsmában a puszta bent tartózkodásért is fizetni kell),  így aztán ki is kapartuk pénztárcánkból a fejenkénti 3 eurót.

   Miután ténylégesen betehettünk lábunkat a bárba, betereltek egy elsötétített, hangszigetelt kis szobába, ahol  teljesen magunkra hagytak minket. A karaoke gép használatáért szintén külön fizetni kellett – összesen 20 eurót -, azonban az ott szerzett élmény az utolsó beváltott centünket is megérte volna! A bárban több ilyen szoba is van és minden érkező társaságnak biztosítanak egyet, így az esetleges varjú hangot csak a saját baráti társaság (vagy csak a saját botfülünk) fogja hallani.

Kép: Pexels, pixabay

Pergamon Panorama – Egy mesterműnyi szimuláció

A Pergamon múzeummal szemben található a Pergamon Panorama, ami egy rendkívül egyedülálló installációval vár minket. Egy 360°-os, különböző technikákkal összeállított, 4 emelet magas képpel találhatjuk szemben magunkat, ami a régi Pergamont idézi. Az alkotás egy nagy hangárban kapott helyet. A napszakok folyamatos változást imitálnak, így a régi várost láthatjuk éjszakai viharban és reggeli napsütésben is, különböző zenékkel és hangeffektekkel megspékelve az egészet – diákkedvezménnyel mindössze 7 euróért!

Kép: ArcheologyIn, Twitter

Berlin egy meglepően színes, rengeteg lehetőséget kínáló város. Történelmi, művészeti, építészeti és a divat szempontjából egyaránt érdemes ide ellátogatni, hiszen a saját érdeklődésünknek megfelelően rengeteg újdonsággal találhatjuk szembe magunkat! Mi csak a felszínét kapargattuk egy olyan helynek, ami még számtalan kincset rejt. Járjunk nyitott szemmel!