Budapesti antikváriumok

Budapesti antikváriumok, amelyek garantálják, hogy ne távozz üres kézzel

Nem mi adunk otthont a könyveknek, hanem a könyvek adnak nekünk – ezt a tapasztalatot aligha szükséges részletezni a könyvszerető embereknek. Ebben a cikkben olyan Budapest különböző helyszínein megtalálható antikváriumok kerülnek felsorolásra, amelyek a maguk módján segítik a könyveket ebben a küldetésükben.

Borítókép: Kovács Anna, Hallgató Magazin

Ráday Antikvárium

Ráday Antikvárium

A Ráday Antikvárium a Lehel tértől nem messze várja a vásárlókat több mint egy évtizede. Az üzletben fellelhető kiadványok sokfélék: régi és kortárs, használt és új, ritka és népszerű egyaránt fellelhető. A helyiségben igencsak magas polcokon, pontosan rendszerezve vannak elhelyezve az egyes kötetek, mely a tájékozódást rendkívül megkönnyíti. A könyvek mellett az üzlet kínálatában szerepelnek még kéziratok, térképek, képeslapok, aprónyomtatványok és bakelitlemezek. A Ráday Antikvárium a bármikor megvásárolható könyvek kínálatán túl gyakran rendez különböző árveréseket az axioart.com aukciós házzal együttműködve, melyeknek keretein belül festményeket, grafikákat, plaketteket, dedikált példányokat és egyéb műtárgyakat kínálnak fel az érdeklődő gyűjtők számára. Ugyanakkor az egyszeri vásárlóknak sem kell a boltban túl sokat keresniük, hogy találjanak egy érdekes kötetet.

Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 1. / Weboldal / Facebook

Ráday Antikvárium könyvek
Ráday Antikvárium kép

Képek a Ráday Antikváriumról: Kovács Anna, Hallgató Magazin

A Hely Antikvárium

A Hely antikvárium

A Hely Antikvárium Budán, a főváros 2. kerületében, a Széll Kálmán tértől néhány perc sétányira található. A kínálat itt is változatos, a bestseller irodalmi művektől a vastag szakirodalmakig terjed a lehetőségek skálája, azonban itt a régebbi kiadványok vannak többségben. A Hely elrendezésének sajátossága, hogy igencsak hosszú polcsorokon kap helyet a példányok legtöbbje. A könyvek mellett egy kisebb polcon bakelitlemezek, egy nagyobb polcon pedig újság- és folyóiratszámok is megtalálhatóak. Az üzletben pedig egy kisebb olvasósarok is rendelkezésre áll azoknak, akik hosszabb ideig szeretnének elidőzni ebben a hangulatos helyiségben egy érdekesnek mutatkozó könyv társaságában. Erre A Helyre érdemes elnézni.

Cím: 1027 Budapest, Erőd u. 17. / Weboldal / Facebook

A Hely antikvárium könyvek
A Hely antikvárium kép

Képek A Hely Antikváriumról: Kovács Anna, Hallgató Magazin

Központi Antikvárium

Központi Antikvárium

A Központi Antikvárium nem csupán Budapest, hanem Magyarország legnagyobb antikváriuma is, mely a Múzeum körúton kapott otthont. Az 1891 óta működő üzlet mintapéldája annak, hogy antikváriumra mindig szükség lesz, akárhogyan is áll a könyvpiac helyzete. A „legnagyobb” jelzőhöz híven keresve se találni olyan témakört, amelyen belül nem lelhető fel kötet ebben az antikváriumban. A széles könyvkínálaton túl folyóiratok, kéziratok, metszetek, oklevelek, plakátok és térképek értékesítésével is foglalkozik az üzlet, valamint rendszeresen szervez aukciókat rendkívül ritka kiadványokkal, dedikált kötetekkel, kéziratokkal és egyéb műtárgyakkal. Persze nem csak annak érdemes utána néznie ennek az antikváriumnak, aki Kazinczy Ferenc saját kézírású levelét vagy Ady Endre saját aláírásával ellátott fényképét kívánja megszerezni, hiszen a bő kínálatban mindenki megtalálja, amit keres; ráadásul a Központi Antikvárium a tanulóknak diákkedvezményt is biztosít.

Cím: 1053 Budapest, Múzeum krt. 13-15. / Weboldal / Facebook

Központi Antikvárium könyvek
Központi Antikvárium kép

Képek a Központi Antikváriumról: Kovács Anna, Hallgató Magazin

Anonymus Antikvárium

Anonymus Antikvárium

Az Anonymus Antikvárium Újpest közepében található. A 3-as metró végállomásától egy perc séta választja el az érdeklődő vásárlót az üzlettől. Ellentétben az olyan grandiózus méretű antikváriumokkal, mint a Központi Antikvárium, az Anonymus meglehetősen kicsi és szolid, azonban sajátos varázsa éppen ebben rejlik. Az ember nem veszik el benne, a bolt teljes kínálata szinte egyetlen lépéssel és karnyújtással elérhető. A kínálat bár nem óriási, de változatos. A klasszikus irodalmi művek régebbi kiadásaitól kezdve a különböző ismeretterjesztő kiadványokon át a szótárakig megtalálható benne sok minden. A történelmi anyagok gyűjtésében a hely kiváltképp érdekelt. A lassan három évtizedes múltra visszatekintő üzlet elérhető árakon igyekszik rendelkezésre bocsátani a kiadványokat. Ez bizonyos szempontból még visszafogott megfogalmazás is, ugyanis az Anonymuson kívül egyetlen helyet sem tudok megnevezni, ahol néhány évvel ezelőtt 80 forintért vásároltam volna könyvet.

Cím: 1042 Budapest, Árpád út 79.

Anonymus Antikvárium könyvek
Anonymus Antikvárium kép

Képek az Anonymus Antikváriumról: Kovács Anna, Hallgató Magazin

Szellemlovas

Szellemlovas antikvárium

A Nyugati pályaudvartól nem messze megtalálható Szellemlovas a lista kakukktojása, ugyanis nem csupán antikvárium, hanem társasjáték- és könyvesbolt is. A geekeknek és nerdeknek valódi kánaán lehet a hely, ugyanis az üzlet fókuszában a fantasy és science fiction tematika áll. A száraz kötelezőknek tehát itt nincs helye, annál inkább a nagy franchise-ok és szerepjátékok könyves kiadványainak. Star Wars, Stephen King, M.A.G.U.S, Asimov, Lovecraft… és lehetne még sokáig sorolni. A bolt egy pincehelyiségben lett berendezve, melynél a téma számára hangulatosabb helyet aligha lehetett volna találni: a dungeon-ön és katakombán túl számos asszociációt hívhat elő ez a tér. A megvásárolható termékeken túl az üzletben kipróbálható társasjátékok is rendelkezésre állnak. Emellett, ha van számodra már nem kellő, a tematikába illeszkedő könyved, azt bármikor készségesen fogadják felvásárlásra. A Szellemlovas tehát sokféleképpen szólítja meg érdeklődőit, éppen ezért legyen az egyik mellékküldetésed meglátogatni, ha éppen arra jársz.  

Cím: 1067 Budapest, Szondi u. 18/A / Weboldal / Facebook

Szellemlovas antikvárium könyvek
Szellemlovas antikvárium kép

Képek a Szellemlovasról: Kovács Anna, Hallgató Magazin