Eltűnhet a kávé – Kihalófélben kedvenc koffeines italunk

A klímaváltozás hatására bolygónk élővilága drámaian megváltozhat. Évről évre halnak ki és kerülnek kihalás közeli állapotba állat- és növényfajok. Ez alól sajnos a kávé sem kivétel. Ha nem változtatunk az emberiség pusztító magatartásán gyorsan, akkor búcsút vehetünk a reggeli kávé szürcsölgetéstől és a délutáni Starbucksozástól.

A kávé kultúrája

A világon nagyjából 500 milliárd csésze kávé fogy el naponta és sokan állítják, képtelenek lennének az ital nélkül elkezdeni a napjukat. Ebből tökéletesen látszik, hogy a kávé a világ egyik legkedveltebb fogyasztási cikke. Olyannyira népszerű, hogy már nem csak élelmiszerként, de popkulturális szimbólumként is számontartjuk. Kétségtelen, hogy szerves részét képezik társadalmi szokásainknak, hagyományainknak. A hozzánk érkező vendégeket kávéval kínáljuk, kávézókban tartunk üzleti megbeszéléseket, interjúkat, randevúkat. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, milyen ételek eltűnésével járhat a globális felmelegedés, de a kávébabok kihalásával ennél többet, a kultúránk egy részét is elveszíthetjük.

Miért van veszélyben a növény?

A kávécserjék meglehetősen kényes növények. Az arabica például 18-21 Celsius fokos hőmérsékletet igényel, egy 3 hónapos száraz évszakot és viszonylag sok esőt. A klímaváltozás hatására ezek a feltételek egyre kevesebb helyen lesznek elérhetőek a földön. Kolumbia a világ egyik legnagyobb kávétermelő országa és egyesek szerint onnan származik a legfinomabb, legminőségibb kávé is. A kolumbiai kávétermelő régiókban az átlaghőmérséklet 1980 óta 1.2 Celsius fokkal nőtt és várhatóan évtizedenként 0.3 Celsius fokkal fog emelkedni a Yale kutatása szerint. Ilyen mértékű felmelegedés mellet hamar üres polcokat találhatunk a boltokban kedvenc kávéink helyett.

térkép, nationalgeographic.com

Miért probléma a kávé eltűnése?

Ha kávécserjék eltűnnek a föld színéről az nem csak azért baj, mert nem élvezhetjük többé az ízét, hanem sok millió ember munkájának megszűnése is a következmények listáján lehet. Mivel a kávénak világszerte óriási piaca van, rengeteg dél-amerikai, ázsiai és afrikai földműves él meg a cserjék termesztéséből. Napjainkban több mint 120 millió ember megélhetését biztosítja a kávépiac. Ezek az emberek és a családjaik a teljes megélhetésüket veszíthetik el a klímaváltozás miatt. A kávétermelők már most is érzik a felmelegedés hatását. Az International Coffee Foundation kutatása szerint a brazil kávétermelők bevétele 2016 óta a felére csökkent.

Mikorra várható a ,,kihalás”?

Könnyedén lehetséges, hogy mi is megérjük azt a napot amikor már nem fogunk tudni kávét vásárolni a boltokban, sőt az is lehetséges, hogy a gyermekeink már nem is fogják tudni megkóstolni. A The Climate Institute szerint a kávéföldek száma 2050-re a felére csökkenhet, 2080-ra pedig eltűnhet a kávé a bolygóról. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell aggódnunk, mert 2080 még nagyon messze van. A hatást már a közeljövőben érezni fogjuk a kávé árának emelkedésén és a termékek számának fogyatkozásán. Könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy a kávé egy megfizethetetlen luxus cikké változik. 

Jól látható, hogy a globális klímaváltozás már most befolyásolja a mindennapi életünket és szokásainkat, ez is azt indikálja, hogy sürgető szükség lenne arra, hogy változtassunk az emberiség jelenlegi működésén.