Hat nap Milánóban – élménybeszámoló és tippek

Ebben a cikkben a Milánóban, pontosabban Lombardia tartományban töltött hat napunkról szeretnék beszámolni, ahova egy barátnőmmel mentem. Ez alatt a hat nap alatt nemcsak Milánót, hanem több környékbeli várost is bejártunk.

borítókép, freepik.com

Utazás

Repülőjegyet a kiwi.com oldalon kerestünk, ahol a megadott dátumok és az úticél kiválasztása után több járat közül választhattunk. Az oldal előnye, hogy nemcsak repülőjáratokra, hanem busszal és vonattal történő utazásra is szűrhető a keresés.

Olaszországban főként a Trenitalia és a Trenoro vonattársaságokkal közlekedtünk, melyek a környékbeli városokba 5 és 10€-ért árultak vonatjegyeket. Egyszer kipróbáltuk az Italo vonattársaságot is, de ezt érdemes elkerülni, a jegyeket ugyanis jóval drágábban kínálják. A vonatok menetrendjét a The trainline oldalán ellenőriztük, ahol egyébként más európai vasúttársaságok is megtalálhatóak, többek között az Eurostar és a Regiojet is.

A jegyeket általában aznap reggel, automatából vettük meg. A Trenoro és a Trenitalia által kínált szelvények előnye, hogy nem egy konkrét járatra, hanem egész napra szólnak, így ha esetleg lekésnéd a kinézett vonatot, akkor sincs probléma, mehetsz a következővel.

A milánói dóm, freepik.com

Milánó

Habár Milánó nevezetességei elragadóak és méltán híresek, mi egy nap alatt meg tudtuk nézni a főbb látványosságokat. Így megnéztük a dómot, a diadalívet, a Galleria Vittorio Emanuele II passzázst – mely főként dizájner márkák boltjainak ad otthont –  és ellátogattunk a Leonardo Da Vinci Múzeumba, ahonnan remek kilátás nyílt a passzázsra, valamint a Sforzesco kastélyba is.

A városban található Leonardo Da Vinci szőlőskertje is, melyhez kombinált belépőt vásárolható a tiqets.com oldalon, így egy jeggyel ellátogathatsz a dómba is, melynek tetejéről az egész városra rá lehet látni.

Bergamo látnivalók, pexels.com

Bergamo

A második napon Bergamoba, a sztracsatella fagyi hazájába látogattunk el. A főbb látványosságok a Citta Altában találhatóak, ahova busszal vagy siklóval juthatunk fel. Habár a sikló jó élmény lehet, én mégis inkább az előbbit  javasolnám – nemcsak a tömeg elkerülésének érdekében, hanem amiatt is, mert a sikló a  Citta Bassa széléig visz le (ez a város sík része), míg a busszal könnyedén vissza lehet jutni a pályaudvarhoz.

Bergamo szép épületeivel, dimbes-dombos, szűk kis utcácskáival hamar belopta magát a szívünkbe. Kedvencünk a Santa Maria Maggiore bazilika volt, ahova egyébként ingyenes a belépés. A bazilika mellett pedig közvetlenül egy keresztelőkápolna és egy székesegyház található, ahol Szent Sándor földi maradványai is megtekinthetőek.

Bergamoban tett látogatásunk alatt a Legami Milano nevű papírírószer- és ajándékboltba is ellátogattunk, ahol füzeteket, tollakat, sőt minivasalót is lehet vásárolni, szerintem mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Sajnos a Citta Bassában nem tudtunk sok időt eltölteni, de ha van időd, érdemes lehet körbenézni. Itt található többek között a Caravaggio-szentély, vagy az Accademia Carrara, ahol például Botticelli festményei is megtalálhatóak.

Az Adige folyó, pexels.com

Verona

Harmadik napunkat Veronában töltöttük, ahol a városnézést a Piazza Bran, az arénával kezdtük, majd a Via Giuseppe Manzinin, Verona híres bevásárlóutcájában sétálgattunk, mely közvetlenül az aréna mellett található. Megnéztük Júlia házát is, ami kellemes kilátást nyújtott a Torre dei Lombertire. Következő úticélunk a Ponte Pietra híd volt, amely Verona két, az Adige folyó által elválasztott részét köti össze, majd a Castelvecchio felé vettük az irányt, ahonnan az egész városra ráláthattunk. Veronai napunkba ennyi fért bele, de ha neked több időd van, érdemes a város dómját, az Arche Scaligeret, valamint a Piazza delle Erbét is meglátogatni.

Lecco

Lecco a Comói-tó partján fekszik, Milánótól körülbelül egy órányira vonattal. Ez volt az egyetlen helyszín, amiben csalódnunk kellett. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, illetve a város is kevesebb látványosságot nyújtott, mint amire számítottunk. Amennyiben márciustól novemberig látogatnál Leccoba, érdemes átbuszozni Varennába is, ahol a Villa Monastero botanikuskertje varázsolhat el Téged, vagy a Castello di Vezzioból láthatsz rá a Comói-tóra.

Szilveszter

Az éjfélt a milánói dóm előtt töltöttük, ahol megnéztük a tűzijátékot. Fél egy körül indultunk haza, ekkor azonban már nem járt a metró. A Google térkép sajnos nem adott ki megbízható útvonalat, ezért a legtöbb ünneplő elektromos rollerrel ment haza. Mi is így tettünk (egészen addig, amíg a rollerünk le nem állt), majd az ATM Milano ingyenes app segítségével találtuk meg az aktuális menetrendet.

A Duomo Nuovo, pexels.com

Brescia

Utolsó napunkat Bresciában töltöttük, ahol meglehetősen kevés turistával találkoztunk. A város fő látványossága a Duomo Nuovo, ami nemcsak kívülről, hanem belülről is elkápráztatott minket. A másik nevezetesség, amit szerettünk volna megnézni, de az ünnepek miatt nem volt nyitva, a Santa Giulia múzeum volt. Ezen kívül a Piazza de Loggiára is ellátogattunk, ami a Loggia-palotáról kapta a nevét, itt található a város önkormányzata is. A belépés ingyenes, de az épületet belülről nem tartottuk túlságosan érdekesnek.

Ajánlott film

Kiruccanásunk alatt a House of Gucci című filmet néztük meg Lady Gaga és Adam Driver főszereplésével. Több jelenetben is láthatóak Milánó ikonikus látványosságai, melyeket igen különleges élmény volt látni a rengeteg turista nélkül. Amennyiben Milánó hangulata mellett Bergamoéra is kíváncsi lennél, úgy a Call me by your name-et is érdemes lehet megnézni.