Balaton-átúszás borítókép, tó

Heringparti tízezren vagy kellemes erőpróba? – Balaton-átúszás 2022

Szombaton negyvenedik alkalommal került megrendezésre a Balaton-átúszás. De milyen is belülről egy ilyen esemény? Kiknek ajánlott, mi történik ott konkrétan és mégis mire jó mindez? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Mi is ez az egész rendezvény?

A Balaton-átúszást először 1983-ban rendezték meg és azóta folyamatosan lehetősége volt és van a sportkedvelőknek megmérettetni magukat. Népszerűsége jelentősen megnőtt, első alkalommal ugyanis csupán 2500-an próbálkoztak meg az akkor még dél-észak irányú versennyel, a hétvégén viszont 11 300 ember vágott neki a Balatonnak. Maga a Balaton-átúszás az északi partról, Révfülöpről indul, a cél pedig Balatonboglár. Az úszóknak 5200 métert kell megtenniük, amiből az idei vízállás alapján nagyjából 5100 métert kellett úszni. A rajt a reggeli órákban van (idén 7 órakor volt) és meg van szabva az is, hogy meddig lehet célba érni. Ehhez szintidőket is kötnek a szervezők, az ennél lassabb úszókat pedig hajókra veszik fel és szállítják a célhoz.

Rasovszky Kristóf, a Balaton-átúszás jelenlegi rekordere
A Balaton-átúszás rekordját Rasovszky Kristóf tartja, 57 perccel. Ez majdnem háromszor olyan gyors mint az átlagos átúszási idő (2 óra 45 perc). forrás: index.hu

Mivel kell számolnia annak, aki úszni szeretne?

Bár az 5,2 kilométer átlagos kondícióval is teljesíthető távolság, mindenképp érdemes előtte legalább a 70-80 százalékát teljesíteni és csak úgy nekivágni a Balatonnak. Ha pedig valaki késznek érzi magát és regisztrál, annak hátra van a legnagyobb feladat: elindulni. Az idei versenyen ugyanis a késő délutáni viharos előrejelzések miatt kevesebb ideje volt az úszóknak. Bár a szervezők figyelmeztettek, hogy ezzel számoljon mindenki, ez óriási torlódást okozott a déli parton. Sokan ugyanis Balatonboglárról komppal mennek át Révfülöpre, hogy aztán a déli parton található célba érkezve ne kelljen visszamenniük az úszás után. Mi idén 7:30-ra már készen álltunk be a sorba, végül a 9:00-kor induló hajóval jutottunk át és tíz óra előtt pár perccel kezdhettük el magát az úszást.

A tavalyi évben a révfülöpi adminisztrációnál is óriási sorok voltak, de ezt idén több sátorral és segítővel sikerült kompenzálni. Aki rosszul érzi magát attól, ha más is csatlakozik hozzá a sávjába az uszodában, az inkább felejtse el az átúszást, néhol ugyanis igencsak be tudnak sűrűsödni az úszók, a különböző sebességgel haladók pedig kellemetlen pillanatokat tudnak szerezni egymásnak.

Mi várja a célba érkezőket?

Balatonbogláron igazi mini-fesztiválra számíthatnak azok, akik kilátogatnak a Balaton-átúszásra (és ez nem csak az úszókra vonatkozik). Az úszók egy tartalmas szponzori/ajándékcsomagot kapnak, amiben idén csoki, alma, gyümölcsszelet, egy sampon, magnéziumtabletták, egy fél literes víz, egy 500 forintos Lidl-kupon és egy kuponfüzet volt. A kuponokat a helyszínen lehetett péksüteményre, teára/kávéra, alkoholmentes sörre és a híres emlékpólóra beváltani. Az összes jutalom beszerzése nagyjából fél órát vesz igénybe, ezután viszont lehetőség van körbenézni a különböző kitelepülések között. Jelen vannak civil szervezetek, a Honvédség, a Decathlon, a Lidl és számos egyéb kisebb-nagyobb szponzor, akiknél érdemes lehet szétnézni. A szervezők idén még egy Animal Cannibals koncerttel is igyekeztek kedveskedni az úszóknak és hozzátartozóiknak.

Balaton-átúszás Lidl pólódizájn

Mit tegyen, aki nem érzi magát késznek?

Az 5200 méteres táv mellett hagyományosan féltávot is rendeznek, ami 1300 méter úszás Balatonboglárról északra. Egy fordulót követően pedig ugyanoda érkeznek be ennek a távnak az úszói is, mint a teljes átúszást teljesítők. Emellett tavaly elrajtolt a Balaton-áthúzás is, ami a SUP-osoknak nyújt szórakozást és egyben kihívást. A Balaton-átúszás mellett persze egyéb nyíltvízi úszásokat is találhatunk Magyarországon. Rendezni szoktak ilyet a Velencei-tavon és a Tisza-tavon is. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy képes lenne 5200 méterre is, csak pihenőkkel, az megnyugodhat. A Balaton-átúszáson ugyanis 50-100 méterenként hajók állomásoznak. Ezeken meg lehet állni pihenni kicsit, valamint energiát gyűjteni vízből, szőlőcukorból vagy pár bátorító szóból. Zárszóként mondanám, hogy aki képes rá és megteheti, hogy 11 000 forintot fizet egy úszásért, annak melegen ajánlom, hogy ússza át a Balatont: ez ugyanis egészen egyedi és különleges élmény.

Tisza-tó átúszás és átevezés