Zöld karácsony

Környezetbarát karácsony – DIY ötletek az ünnepekre

Idén te is a lehető legolcsóbban és legkevésbé stresszesen szeretnéd megúszni a karácsonyt? Ne keress tovább! Cikkünkben számos környezetkímélő ötletet találhatsz, amelyek egyszerűbbé teszik az ünnepi készülődést.

Az ünnepek sajnos sokak számára a meghitt együttlét helyett eszeveszett rohanást, magas kiadásokat és rengeteg idegességet jelentenek. Ez az időszak ráadásul nem csak az egyénnek okoz sok kellemetlenséget, de bolygónkat is rendkívüli mértékben károsítja. Ha kipróbálod az alább felsorolt ötleteket, akkor idén nem csak pénzt és időt spórolhatsz, de a környezetet is véded.

Csomagolópapír helyett pet palack

Átlagosan 30%-kal több hulladékot termelünk karácsony idején – derül ki a Biffa kutatásából. Ez részben a rengeteg csomagolóanyagnak köszönhető, melyeket az ajándék kibontása után egyszerűen eldobunk, hiszen az újrafelhasználásukra nem igazán van lehetőség. Csomagolópapír használat helyett készíts inkább ajándékdobozt üres pet palackból! Az elkészítése nagyon egyszerű, nincs hozzá szükség másra mint egy ollóra és pár elegáns szalagra, amelyekből a masnik lesznek. Ezzel a megoldással sokat spórolhatsz a csomagolópapíron és csökkentheted az ünnepi hulladéktermelést – hiszen a pet palack újrahasznosítható, sőt az általad készített dobozt a kibontás után akár más dolgok tárolására is lehet használni. Biztos lehetsz abban is, hogy az ajándékaid ki fognak tűnni a többi, hagyományosan csomagolt közül.

Pet palack csomagolás, craftandfun.com

Villanykörtékből karácsonyfadíszek

A használt izzók kidobása meglehetősen macerás. Se kommunális, se üveg hulladékgyűjtőkbe nem dobhatók, csak az e célra kialakított gyűjtőpontokon adhatóak le. Van viszont egy másik módszer is az újrahasznosításukra: készíts belőlük karácsonyfadíszt! Csupán festék, egy ecset és némi kreativitás szükségeltetik az elkészítéshez, meg persze drót, amiből az akasztó készül. Ezzel nem csak a hulladéktermelésedet csökkentheted, hanem pár ezer forinttal több is marad a zsebedben, hiszen manapság elég borsos ára van a karácsonyi díszeknek.

Villanykörte karácsonyfadíszek, icreativeideas.com

WC-papír gurigából angyalok

Ha már a drága dekoroknál tartunk itt van még egy alternatíva: a WC-papír gurigából angyal. Szinte ingyen van, hiszen az alapanyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak. Ami kelleni fog hozzá: olló, ragasztó, üres toalettpapír guriga. Az elkészült figura szintén fellógatható a fára, vagy csak egyszerűen lerakhatjuk egy polcra, dohányzó asztalra, hogy feldobja a lakás hangulatát.

WC papír guriga angyal, adirondackgirlatheart.com

Zokni plüss maci

Csomagolás és dekoráció letudva, térjünk rá az ajándékokra. Sokunk fiókjaiban árválkodnak félpár zoknik, melyek társa kilyukadt vagy elveszett. Ezeknek most végre hasznát vehetjük: átalakíthatjuk plüss mackóvá. Az előző ötletekhez képest, ehhez több ügyességre és időre lesz szükség, – varrni is kell – de második nekifutásra már biztosan mindenkinek menni fog. Az egy darab zoknin kívül még vattára lesz szükségünk, amivel kitömhetjük a macit, illetve alkoholos filcre, az arc megrajzolásához.

Zokni maci, sumoftheirstories.com

Parafatábla borosdugókból

Akiknek a zokni mackó elkészítése túl bonyolultnak bizonyul – mert varrni nem szeretnek, de borozni igen – azoknak a parafadugó tábla lehet az ideális ajándék ötlet. Nem kell hozzá más mint, egy adag borosdugó, ragasztó, olló és egy régi képkeret, amire már nincs szükségünk. Pofonegyszerű az elkészítés: félbe kell vágni a dugókat, majd a képkeretbe ragasztani őket. Nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdenéd félbevágni a dugókat, áztasd őket forró vízben, hogy megpuhuljanak – ezzel jelentősen megkönnyíted a dolgod.

Dugó parafatábla, sweettmakesthree.com