Különös fóbiák

Különös fóbiák, amelyek hétköznapibbak, mint gondolnánk

Vannak a társadalom számára jól ismert fóbiák, azonban akadnak olyanok is, melyeket bár hétköznapi szituációk váltanak ki, mégsem olyan ismertek. A következő összeállításban bemutatásra kerülnek olyan különleges fóbiák, melyek igen nagy mértékben befolyásolhatják egyes emberek életét.

Borító:  Vectorjuice, freepik.com

Nem lepődünk meg azon, ha valaki azt mondja, tériszonyos, és nem szeretne magas helyre menni, vagy klausztrofóbia miatt nem érzi jól magát egy szűk folyosón. De előfordulhat , hogy valaki nem szívesen jön el velünk egy esti sétára, mert nem szereti az éjjeli égboltot látni, vagy elkerüli a parkot, ahol sok a madár. Mikor megindokolják döntésüket, a másik fél értetlenkedve fogadhatja, esetleg még nevethet is rajta. Rengeteg különböző fóbia van jelen életünkben, melyekről lehet, nem is tudunk, de valaki más mindennapjait nagyon is megnehezítheti. A következőkben pár nem túl ismert, de annál több embert érintő fóbia kerül bemutatásra – szigorúan képillusztrációk nélkül, a felzaklatás elkerülése érdekében.

Dentofóbia

Elmenni a fogorvoshoz egy hétköznapi feladatnak tűnhet, azonban a statisztikák szerint minden harmadik emberben szorongást idézhet elő. Előfordulhat, hogy magunk is tudjuk, irracionális a félelmünk, mégis nehéz kontrollálni a reakciónkat, amely az enyhe félelemérzettől a pánikig tartó széles skálán mozoghat. A fóbia kialakulásának több oka is lehet, mint például félelem a fájdalomtól, vagy akár a kiszolgáltatottság érzése, hiszen a fogorvosi székben nem látjuk, mi történik körülöttünk, beszélni sem tudunk, ellenben különböző éles hangokat hallunk, amelyek egyáltalán nem járulnak hozzá a nyugalomhoz.

Glosszofóbia

Prezentálás az iskolában vagy a munkahelyen, körbevezetni a vendégeket a lakásban. Legyen szó bármilyen nyilvános beszédről, sok embernek végigfut a hideg a hátán már csak a gondolattól is. A glosszofóbiások hajlamosak elkerülni minden olyan szituációt, ahol nyilvánosan kellene beszélniük, mert ezek a helyzetek kényelmetlenséget, szorongást, pánikot válthatnak ki belőlük. A glosszofóbiát az egyik leggyakoribb félelemnek is tartják, ugyanis különböző statisztikák is kimutatták, hogy a világon a felnőttek körülbelül 70%-a érez félelmet, ha nyilvánosan kell beszélni, és 10% nyilatkozott úgy, hogy gyűlölik az ilyen szituációkat és ezektől komoly pánikroham tör rájuk. 

Haptefóbia

Mint azt már egy korábbi cikkünkben is írtuk, a fizikai érintés az 5 szeretetnyelv egyike, azonban vannak, akiknél ez éppen ellenkezően, negatív érzéseket vált ki. Az ilyen személyek próbálják elkerülni az érintkezés minden formáját, legyen az egy ölelés egy családtagtól, baráttól, egy üdvözlő kézfogás, vagy utazás egy zsúfolt buszon. Meglehet, valaki csak az idegenektől zárkózik el, kényelmetlenül érzi magát, ha egy ismeretlennel kell fizikai kontaktusba lépnie, de családtagjait szereti megölelni; viszont az is előfordulhat, hogy inkább mindenkitől távolságot tart. A haptefóbiás személyeknél az olyan szituációk, amelyek során valaki belép az intim szférájukba, akár azonnali pánikrohamot vagy intenzív frusztrációt is kiválthatnak. Bár önálló fóbiaként is számontartják, gyakran kiegészítő tünetként jelölik meg más kórképhez. A társadalom 10%-át érinti.

Hemofóbia 

A hemofóbia, vagyis a vértől való félelem gyakran társul tűfóbiával (tripanofóbiával) is. A hemofóbiás emberek nemcsak vérvételkor vagy sérülésnél, a saját vérük láttán lehetnek rosszul, de akár egy filmjelenet is kiválthat izzadást, heves szívdobogást, szédülést vagy sokkos állapotot. A hemofóbia inkább gyerekeknél fordul elő, és ahogy idősödnek, egyre inkább csökkenhetnek a tünetek, de a lakosság körülbelül 4%-át érinti felnőtt korban is.

Kozmikofóbia

Bámulni az éjjeli eget reménykedve, hogy látunk egy hullócsillagot, vagy egy hosszúra nyúlt munkanap után a csillagokat nézve hazasétálni. Vannak, akik imádják az égboltot kémlelni, azonban akadnak olyanok is, akik pont az ellenkezőjét érzik. A csillagos ég látványa a világegyetem felfoghatatlan végtelenségét tárja elénk, ami sok emberben olyan gondolatokat és érzéseket vált ki, mint a magány és az üresség, és ez akár még pánikrohamhoz is vezethet. Statisztikák szerint 10 000 emberből 1-et érint a kozmikofóbia, de az ő életüket olyan nagy mértékben befolyásolja, hogy érdemes róla beszélnünk és tudnunk.

Nomofóbia

A nomofóbia egy új, modernkori félelem, ami a „no mobile phone” kifejezésről kapta a nevét. Az ebben szenvedő emberek kórosan félnek attól, hogy mobiltelefonjuk akkumulátora lemerül, elmegy a térerő, lenullázódik egyenlegük és nem lesznek elérhetőek. Ettől olyan érzésük lesz, mintha el lennének zárva a világtól, ami nagy feszültséget és szorongást válthat ki. Egy nagyon új jelenségről beszélhetünk a nomofóbia kapcsán, azonban a kutatások már most kimutatták, hogy az emberek több mint 80%-ánál jelen vannak a tünetei. 

+1 Tripofóbia

Mi lehet a közös egy méhkaptárban, egy fal vakolatában, és egy szivacsban? Mindegyiknek apró lyukacsos mintázata van, és ezzel mind kiváltó okai lehetnek a tripofóbiának, ahogy még sok más olyan felület is, melyen szabálytalan csoportba rendezett pöttyök, dudorok vannak. A tripofóbiás emberek agya nem tudja értelmezni a nem homogén felületek látványát, ezáltal egyfajta undorral, félelemmel reagál rájuk, de akár sokkos állapotot és pánikrohamot is okozhat. Mint minden fóbiának, ennek is különböző szintjei lehetnek. Nagyon meg tudja nehezíteni az ember mindennapjait, hiszen akár az arcon lévő tág pórusok, az éppen sülő palacsinta apró buborékos textúrája, egy szem eper vagy málna is könnyen kiválthatja a negatív reakciót, hiszen a tripofóbiás emberek a legapróbb részletet is észreveszik.

Fontos megemlíteni, hogy bár a neve szerint ez is egy fóbia, egyelőre nem tartozik a bejegyzett fóbiák közé. Azonban több kutatás is született már, amelyek azt próbálják vizsgálni és bizonyítani, hogy egyes emberek miért reagálhatnak ilyen túlzóan az egyes formákra.  

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, de a lényeg ugyanaz marad: fontos, hogy észrevegyük,  mi okoz nekünk kényelmetlen érzést, és ne féljünk ezt megosztani másokkal. Ugyanakkor az is lényeges, hogy ha valaki megosztja velünk félelmét, azt mindig helyesen kezeljük, és ne nevessük, csúfoljuk ki. Supermannek is van gyenge pontja, nekünk miért ne lehetne?