Szeretetnyelvek borító2

Na és téged hogyan szeressenek?

Hallottál már a szeretetnyelvekről, ismered a típusait? Esetleg korábban még nem találkoztál velük, de jobban megismernéd őket, hogy a lehető legjobban szerethess és szerethessenek? Ha szívesen elmélyednél a témában, akkor ez a cikk neked szól!

Borító: pixabay.com

Bizonyára többen futottunk már szeretetünk kifejezése során zsákutcába, mikor nem úgy értékelték tetteinket, szavainkat, ahogyan azt mi szerettük volna. Vagy fordított esetben, mi nem tudtunk mit kezdeni egy kósza bókkal vagy egy ajándék pulcsival. Emiatt viszont senkinek sem kell rosszul éreznie magát, mivel a probléma nem bennünk, hanem a szeretetnyelvünk nem megfelelő ismeretében vagy annak kommunikálásában keresendő.

A szeretetnyelveket Gary Chapman amerikai családi- és párterapeuta ismertette meg a világgal, amikor könyvében (Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva) tapasztalatait megosztva világított rá, mennyire másképp érzékelhetjük a szeretetet.. Chapman szerint öt különböző szeretetnyelv létezik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Fontos kiemelni, hogy nem redukálható le a téma a párkapcsolatokra, hiszen baráti és családi kapcsolataink ápolása ugyanolyan fontos. Ma már árnyaltabban tekintenek a témára, illetve újabb szeretetnyelveket is felfedeztek. Azonban mi most a klasszikusokat vesszük szemügyre.

Kép: Balance

1. Elismerő szavak

Első hallásra talán bagatellnek tűnhet, azonban a bátorító, kedves, elismerő szavak, sokak számára a leginkább kifejező erejűek. Chapman ezt egy történettel is szemlélteti. Egy asszony hiába kérlelte a férjét, hogy az fesse ki a hálószobát, mindig csak halogatást kapott válaszul. Azonban amikor nem hozta fel többet a témát, helyette inkább értékelte azokat az apróságokat, amelyeket megtett a férje, akkor vágya teljesült. Ez jól mutatja, egyesekre mennyire motiválóan hathatnak az elismerő szavak, és ösztönözhetik őket szintén szeretetük kifejezésére.

Itt fontos kiemelni, hogy különböző „nyelvjárásokban” beszélünk, ezért az általános bókokon és köszönetnyilvánításokon túl, érdemes személyre szabnunk szavainkat. Listát is írhatunk a másik olyan tetteiről, melyekért szerintünk elismerést érdemel, akár még az olyan hétköznapi dolgokról is, mint hogy minden reggel kávét készít nekünk.

2. Minőségi idő

Szintén alapvető, hogy a hozzánk közel állókkal igyekszünk minél több minőségi időt együtt tölteni, viszont ilyenkor fel kell tennünk a kérdést: valóban minőségi az az idő? A párterapeuta ezt szintén egy hétköznapi példával szemlélteti, ugyanis szerinte a nappaliban tévézni egymás mellett, nem feltétlen a minőségi idő megtestesülése. Ennek oka, hogy olyankor nem partnerünk áll figyelmünk középpontjában.

Ez azonban vitatható, tekintve, hogy manapság mennyi féle és fajta hobbi áll rendelkezésünkre, amelyeket párunkkal vagy barátainkkal együtt végezve élményekkel gazdagodhatunk. Az együtt töltött minőségi időnek pedig végtére is ez lenne a lényege.

3. Ajándékozás

Egyesek kényelmetlenül érzik magukat, ha ajándékot kapnak, míg mások repesnek az örömtől, és ez az út a szeretetükhöz. Ha a környezetünkben találkozunk az utóbbi típussal, akkor viszonylag egyszerű dolgunk van, hiszen ez a legkönnyebben elsajátítható szeretetnyelv. Egymás meglepését hajlamosak vagyunk ünnepekhez kötni, de miért ne tehetnénk meg bármikor? Pláne, ha tudjuk, hogy ezzel örömet szerezhetünk egy szerettünknek. Chapman szerint, ha számunkra ez kihívást jelent, akkor érdemes listát készíteni azokról az ajándékokról, amelyek korábban elnyerték a másik tetszését. Így célirányosan indulhatunk neki a feladatnak, megkönnyítve a saját dolgunkat, és biztosítva a másik boldogságát.

4. Szívességek

Sokszor mondják, hogy ha valamit szeretünk, azt legjobban tettekkel mutathatjuk meg, ami pláne így van, ha valakinek a szívességek a szeretetnyelve. Az első lépés ebben a témakörben a sztereotípiák lebontása, mivel általában ezek jelentenek korlátokat.

„Az utóbbi évtizedekben a modern társadalmakban megszűnt a társadalmi közmegegyezés a férfi illetve a női szerep elfogadott mintáiról.”

Ezáltal megadatott számunkra a lehetőség, hogy hagyományos szerepünkön túl, korábban nehezen elképzelhető kedvességekkel (pl.: ha a férfi készíti a vacsorát) is kifejezhessük szeretetünket a másik irányába.

5. Testi érintés

Talán ez adja magát a leginkább, hiszen egy párkapcsolat automatikusan indikálja a testi érintést. Ha társunknak ez a szeretetnyelve, akkor a közvetett érintések is jelentőséggel bírnak és cseppet sem elhanyagolhatóak (pl.: megérinteni a másik vállát, ha elsétálunk mellette). Viszont mindig figyeljünk a másik reakcióira, ugyanis könnyen tapintatlanságunkat fejezhetjük ki, ha nem érzékeljük nemtetszését. Chapman elmondja azt is, hogy az érintés fontossága csecsemőkorra vezethető vissza, ugyanis azoknak a gyermekeknek az érzelmi élete sokkal jobban fejlődik, akik gyakran vannak ölben és sok ölelést kapnak.

Hogyan ismerjük fel saját szeretetnyelvünket?

Vannak, akik teljesen biztosak benne, másoknak azonban hosszú út vezet önmaguk megismeréséig. Ha bizonytalanok vagyunk érdemes elgondolkodni mi hogyan fejezzük ki szeretetünket, ugyanis sokszor azt adjuk, amit kapni szeretnénk. Emellett tesztek is rendelkezésünkre állnak, amelyekben néhány kérdést megválaszolva könnyen kideríthetjük, mit is várunk el a körülöttünk lévőktől.