Egyetemi nyelvtanulás telefonos applikációk segítségével.

Leghasznosabb applikációk egyetemistáknak: Nyelvtanulás

A mai világban már elképzelhetetlen a mindennapi élet szinte mindenki számára az okostelefonja nélkül. Ez a tény pedig nincsen másképpen az egyetemistáknál sem, akiknek igaz, hogy más telefonos applikációk nélkülözhetetlenek, mint a nagy átlagnak. Három, ezzel a témakörrel foglalkozó cikkünkben arra keressük a választ, hogy mely appok könnyíthetnek leginkább az egyetemisták életén.

Három témakörben választottunk ki mobiltelefonos applikációkat, melyeket szinte minden felsőoktatásban résztvevő fiatalnak ismernie kell. Ezek a területek név szerint: idegen nyelvek, időbeosztás/life management és általános tanulás. Ebben a cikkben pedig a legfontosabb nyelvekkel foglalkozó appokat gyűjtöttük össze. De hogy miért is fontosak az idegen nyelvek az egyetemistáknak? Jogosan felmerülhet ez a kérdés sokakban, hiszen nem kevesen úgy mennek valamelyik felsőoktatási intézménybe, hogy rendelkeznek (legalább egy B2-es) nyelvvizsgával. Viszont az egyetemi évek alatt könnyen kikophat a megszerzett nyelvtudás, ha nem gyakoroljuk vagy fejlesztjük azt. Illetve tudjuk azt is, hogy az idegen nyelvek ismerete szinte alapvető és fontos erénynek számít a mai világban. Úgyhogy akár érdemes lehet új nyelveket megtanulni – mondjuk az angol mellett – az egyetemi évek alatt, hiszen a későbbiekben csak profitálhatunk belőle. Egy szó, mint száz, arra ösztönözzük az olvasókat, hogy az egyetem mellett mindenki szorítsa bele az idejébe a nyelvtanulást, még akár egy játszva tanulós mobil app erejéig is, mert csak nyerhet vele. 

Duolingo

Kezdjük is a felsorolást a leghíresebb idegen nyelvekkel foglalkozó appal, melyet mára már mindenki ismer és lehetetlen kihagyni egy ilyen listáról. Az applikációs nyelvtanulás alappillérének számít egyértelműen a Duolingo. Nem véletlen, hogy a Google 2013-ban a legjobb nyelvtanuló appnak választotta. Főként azért emelkedik ki a Duolingo a többi nyelvtanulós app közül, mert rendkívül komplex. Ez alatt azt értjük, hogy a nyelvtanulásnak több aspektusát is használja, mint például szókincsfejlesztés, fordítás, szövegértés szóban és írásban, fogalmazás, nyelvtan, illetve gyakorolhatjuk a kiejtést is. Mindemellett ebben az alkalmazásban harmincnégy idegen nyelv közül választhatunk, ami igazán soknak számít, főleg úgy, hogy mindegyik nyelv tanulása ugyanolyan hozzáértéssel van kidolgozva. Az applikáció megvalósítása egyébként meglepően kreatív (és aranyos), és tényleg ez is arra ösztönöz, hogy minél több időt tölts el a Duolingóval. 

Az nagyon érezhető ezen az appon, hogy az ismétlésre épít, és akár századjára is megkérdezheti tőled ugyanazt a kifejezést. (Ez egyben pozitívum és negatívum is, mert néha már túlságosan elidőz egy dolgon.) Viszont egyik hátránya az appnak az, hogy vannak olyan idegen nyelvek, melyek megtanulását csak bizonyos nyelvekről tehetjük meg, így pedig akár sok felhasználót „ellökhet” magától az alkalmazás. Például magyarként, ha olaszul szeretnénk megtanulni, ahhoz először ismerni kell az angol nyelvet, habár ez az egyetemisták körében nagyrészt elvárt dolog. Illetve ha nem is vagyunk otthon annyira az angolban, elkezdhetjük nyugodtan egy másik nyelv kezdő szinten való tanulását (a Duolingón keresztül), és így két nyelvet tudunk elsajátítani egyszerre. Tehát a Duolingo jó arra, hogy új nyelveket tanuljunk meg (akár a semmiből), valamint hogy szinten tartsuk nyelvtudásunkat. Nagy pozitívuma még az is ennek az appnak, hogy egy „lecke” megoldása nem tart sokáig, így akár szinte bárhol és bármikor tudunk vele egy kicsit, mégis hasznosat gyakorolni. (Még akár egy unalmasabb egyetemi előadáson is lehet használni, de ezt nem tőlünk hallottátok!) 

Duolingo megoldást jelent a nyelvtanulásban már sokaknak a világban.
A Duolingo elérhető Androidon, IOS-en, Windows Phone-on és online is. Kép: thestreet.com

Memrise

Azt ki lehet mondani, hogy a Duolingo a legkomplexebb, így talán a legjobb nyelvtanuló telefonos alkalmazás jelenleg. Ennek ellenére vannak olyan appok, amik nem olyan komplexek, mint híres rokonuk, viszont egy-két elemükben kiemelkedőek és még talán jobbak is, mint a zöld baglyos konkurencia. Ilyen alkalmazás a Memrise is, ami nem összetettségében vált sikeressé, hanem sokkal inkább szótanuló appként, ezen a területen viszont különösen erős. Tehát a szótanulásban még akár jobb is, mint a Duolingo, mert (szerintünk) kevésbé szájbarágós, önismétlő, mégis nagyon alapos, és kiemelkedik vetélytársai közül kreativitásával. A Memrise elengedhetetlen eleme egyébként a vizualitás és a humor, ami segíthet abban, hogy könnyebben megmaradjanak bennünk a különböző kifejezések. Érdekesség, hogy ez az alkalmazás a szavak memorizálását és bevésődését segítő kártyák használatával viszi véghez (akár 20 nyelven), amelyeket maguk a felhasználók is létrehozhatnak. 

Tulajdonképpen a felhasználók így egyszerre tanulnak és fejlesztik az applikációt, ez pedig nagyon különlegessé teszi a Memrise-t. Ami sajnos viszont egy nagy hátránya az appnak, hogy magyarul angolt nem lehet tanulni, csak például angolul más nyelveket. Így arra nem annyira alkalmas, hogy nulláról fejlesszük az angol tudásunkat, sokkal inkább, hogy az angol mellett más nyelveket tanuljunk, gyakoroljunk. Természetesen az sem előnye az alkalmazásnak, hogy a nyelvtanulásnak csak egy szegmensére koncentrál. Viszont ha elsősorban angol szókincsünket szeretnénk fejleszteni, akkor a Quizlet nevezetű appot ajánljuk főként, amiben szótanuló kártyákkal tanulhatunk. Egyébként a  Duolingóhoz hasonlóan a Memrise elérhető Androidon, IOS-en és online is. 

Busuu

A Busuu hasonló az eddig említett applikációkhoz, azonban mégis egyedülállónak tekinthető, annak ellenére, hogy csak 12 nyelvben tudja segíteni a fejlődést. Az asztali gépen és az okostelefonok szinte minden verzióján (Android, IOS) elérhető alkalmazás két hatalmas előnnyel indul a konkurenciával szemben. Egyrészt már a kezdetekkor kiválaszthatjuk, hogy egy nyelvnél milyen szintű a tudásunk. Másrészt a tanulási folyamat alatt a felhasználó kommunikálhat gyakorló társaival a világ bármely tájáról. Ha egyetemistaként nem áll módodban részt venni cserediák programokban vagy járni a világot, akkor is van lehetőséged az általad tanult nyelven írásban és szóban is beszélgetni (a Busuu segítségével). A kezdeti nyelvi blokk ennek köszönhetően könnyen oldódni tud, így pedig az éles helyzetekben maximálisan helyt tudsz majd állni. Ez az app segíti a kapcsolatépítést, interaktivitása pedig betekintést nyújt más kultúrákba. Valamint az alkalmazásnak köszönhetően visszacsatolásokat kaphatsz a többi náció tanulóitól. Sajnos hátránya, hogy kevés nyelv közül lehet választani, és több funkciója is fizetős, de alapvetően ingyenes a program. 

Rosetta Stone

Nyelvtanulásunk során nagy előny, ha anyanyelvi szaktanárral készülünk, ennek ellenére sokszor mégis nehézségként élhetjük meg a szituációt. A Rosetta Stone a szaktanárnak egyfajta virtuális kiadása, ugyanis a tanítási folyamatban nem használ közvetítő nyelvet. A tanuló tehát nem kap saját anyanyelvi segítséget, ezért főleg a középszintű nyelvtanulóknak ajánljuk, akik szeretnék fejleszteni vagy „leporolni” nyelvtudásukat. Vizualitásában ez az app is minőségi színvonalat képvisel. Az intenzív angol nyelvtanuláshoz, de akár egy latin nyelv elsajátításához is tökéletes választás. Segítségével egyébként több mint 20 nyelven tanulhatsz idegen nyelveket. Ez az alkalmazás is telepíthető IOS-re, Androidra, de díjmentes verziója böngészőből is megnyitható. Ez alapvetően egy fizetős alkalmazás, aminek van egy ingyenes demó verziója is. Viszont az előfizetők például anyanyelvi oktatókkal (tutorokkal) kezdeményezhetnek szóbeli beszélgetést, ami egy jelentős előnynek számít. 

A telefonos applikációk egy külföldi utazás során is jól tudnak jönni.
A Rosetta Stone-nak mellesleg van egy kifejezetten utazók számára kialakított gyors és díjmentes eszköztára az alapvető szavakhoz és mondatokhoz. Kép: bizjournals.com

Babbel

A Babbel talán az egyetlen nyelvtanulós applikáció a listán, ami felveszi komplexitásában és minőségében a versenyt a Duolingóval, sőt egyesek szerint felül is kerekedik rajta. Viszont ez egy olyan alkalmazás, aminek van díjmentes verziója, de az igazi valója a fizetős változatban mutatkozik meg igazán. Ami ezt az appot sok konkurenciája fölé emeli, az az, hogy a tananyagot nyelvészek készítették, akik a hagyományos tanulást innovatív és interaktív leckékkel ötvözték. Az alkalmazás bizonyítékokon alapuló, bevált oktatási módszereket használ, és többféle formátumban kínál tanulást. A Babbel a szakma által is elismert, egy komoly színvonalat képviselő app, de ez el is várható egy prémiumabb minőségű terméktől. A zöld baglyos apphoz hasonlóan itt is megjelenik és használható mindenféle tanulási módszer. Ami még nagy előnye az alkalmazásnak, hogy interaktív párbeszédeket lehet folytatni a programon keresztül. Ez a funkció pedig segít a kiejtésben, szövegértésben, a magabiztos megszólalásban és abban, hogy kapunk egyből visszajelzést egy hozzáértőtől. Viszont azt is tudni kell a Babbelről, hogy a hagyományos tanuláshoz hasonló formátumot követi, ami nem mindenki számára lehet megfelelő. Illetve az is felfedezhető, hogy habár tizenkét nyelven lehet tanulni, a kevésbé népszerű nyelveken kevesebb a tartalom. A többi felsorolt apphoz hasonlóan a Babbel is elérhető Androidon, IOS-en és online is. 

Azt gondoljuk, hogy a cikkben felsorolt nyelvtanulós applikációk közül minden egyetemista meg tudja találni a saját képességeinek és szájízének valót. Szerintünk ezeket az alkalmazásokat ki lehet próbálni azért, hogy csiszoljuk eddigi nyelvtudásunkat, illetőleg hogy új nyelveket sajátítsunk el, vagy szimpla hasznos időtöltés gyanánt is. Az ok mindegy, a cél ellenben ugyanaz: a nyelvtanulás.