Miért néz december 26-án focit az Egyesült Királyságban az is, akit nem érdekel?

Nem az NBA az egyetlen liga, ahol különleges fontossággal bír a karácsonyi forduló. Az angol első osztályban, vagyis a Premier Leagueben (amit a 2022/23-as szezontól ismét Barclays Premier League néven láthatunk a képernyőkön) is ez számít az év egyik, ha nem legnagyobb szenzációjának. Cikkünkből kiderül, hogy miért van ilyen nagy jelentősége ennek a fordulónak, hogy mi várható idén, de kitekintünk a futballtörténelem egyik legkülönlegesebb napjára is. 

Mi is az a Boxing Day?

December 26-át számos országban karácsony második napjaként ünneplik, az angolszász kultúrkörben viszont Boxing Daynek nevezik. Ez a nap eredetileg az adakozásról, a szegények és a rászorulók megsegítéséről szólt. Mára ez kissé átalakult. Rengeteg bolt óriási, karácsony utáni leárazásokat tart, ráadásul már kora hajnalban kinyitnak. De hogy kapcsolódik ez az egész a sporthoz? Úgy, hogy ezen a napon számos országban játszanak teljes fordulókat, a rögbitől elkezdve a kriketten át egészen a labdarúgásig. December 25-e a szűk, családi körben töltött karácsonyozás napja lett, 26-a pedig sokkal inkább egy közösségi ünnepéllyé vált.

Az Egyesült Királyságban hagyományosan ezen a napon csaptak össze a helyi rivális csapatok, hogy a szurkolóknak ne kelljen nagy távolságot utazniuk az ünnepi időszakban. Ez a nap tehát a vásárlási láz mellett a családdal töltött meccsnézésről szól, amit csak felerősített az, hogy ma már nem is kell eltávolodni a karácsonyi maradékoktól és a nappali kényelmében egész napos programot nyújt a Premier League. 

A Boxing Day tömegeit látva adja magát az összehasonlítás a Black Friday káoszával

A legendás 1963-as forduló

A fordulóban főszerep jutott a Tottenham és a Chelsea idén elhunyt legendájának, Jimmy Greavesnek

Nem valószínű, hogy idén olyan gólgazdag fordulót láthatunk, mint amit 1963 december 26-án élhettek át az angol első osztályt figyelemmel követők. Tíz mérkőzést rendeztek, amelyeken összesen 66 gól esett.  Az ekkor még First Division néven futó liga ekkor 22 csapatos volt, az Arsenal és a Birmingham City összecsapását viszont nem 26-án rendezték (így ezt nem is számolják bele a 66 gólba, pedig 5 találat ott is esett). Ezen a jeles napon a Fulham például tízet gurított az Ipswichnek, a Blackburn nem kegyelmezett a West Ham otthonában, 8-1-re legyőzve a “Kalapácsosok” csapatát, de ma már az sem túl valószínű, hogy a Burnley képes lenne hat gólt szerezni a Manchester United ellen.

Az idei Boxing Day kihívásai

Sajnos az idei karácsonyi fordulóba igencsak belerondít a járványhelyzet. Ezen cikk írásakor (24-én reggel fél 9-kor, életem első bejglijének kóstolótesztje után) már hivatalos, hogy a Liverpool – Leeds és a Wolves – Watford mérkőzések elmaradnak. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy izgalmas meccsek nélkül maradnánk. Koradélután a Manchester City fogadja a héten a Liverpool ellen csak tizenegyesekkel alulmaradó Leicestert, este pedig Birminghambe látogat a Chelsea. A Steven Gerrard vezetésével remek formába kerülő Aston Villa csap tehát össze a Thomas Tuchel vezette, kisebb hullámvölgybe kerülő londoni kékeket. A gyakorlottabb mazochistáknak igazi csemege lehet a Burnley és az Everton összecsapása, de pályára lép az Arsenal, valamint a Tottenham is. A “nagyok” közül egyedül a Manchester United marad ki, ők hétfő este játszanak a Newcastle ellen.

Gerrard vezetésével 6 meccsen 12 pontot szerzett az Aston Villa, csupán a Liverpooltól és a Manchester Citytől kaptak ki

Meccsdömping a Boxing Day után

Bár korábban arról is szó volt, hogy az elszabaduló járványadatokra és a megfertőződő csapatokra tekintettel rendkívüli szünetet vezetnek be a bajnokságban, ezt végül leszavazták a klubok képviselői. A Boxing Dayen rendezett fordulót egy 28-án, 29-én és 30-án rendezett kör követi, ahol a Leicester megkapja az esélyt, hogy revansot vegyen a Liverpoolon .  Megállás pedig ezután sem lesz, hiszen január első 3 napjában újabb fordulót kell lejátszania az angol gárdáknak. Január 8-án pedig a Premier League csapatai is beszállnak az FA kupa küzdelmeibe, szóval újabb front nyílik, ahol egy trófeáért csaphatnak össze a csapatok. 

Nagyjából ilyen fejet vághatott a Leicester City edzője, Brendan Rodgers, amikor megtudta, hogy egy héten belül kétszer kell játszania a Liverpool és egyszer a Man City ellen

Mit hozhat a jövő?

Bár még meg sem kezdődtek a 2021-es Boxing Day meccsei, sokan már a 2022-es szezonra tekintenek. Ez pedig azért van így, mert jövő télen rendezik a világbajnokságot Katarban november 21-e és december 18-a között. Ez azt jelenti, hogy (ha egyáltalán megrendezik a fordulót), akkor sok hiányzóval számolhatnak a csapatok. Arról, hogy a Premier League hogy dönt, csak áprilisban, a 2022/2023-as szezon versenynaptárának nyilvánosságra hozatalakor tudhatunk meg többet.