„Nem akarok beleszólni” – Könyvajánló

„Ja, én nem akarok beleszólni, de…” – ezzel a minden posztjára jellemző mondattal kezdte pályafutását a nemakarokbeleszolni névre hallgató Instagram-oldal, amit Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi indítottak útjára 2020. október 1-jén. Azóta is gyűlnek a videók az oldalra: olyan szituációkat mutatnak be humorosan, karikatúraszerűen, amelyekben elszalad az emberrel az a bizonyos ló, és nem tudja magában tartani a kéretlen tanácsot (hiszen miért is ne tudná jobban?). Egyre változatosabb témákban (elsősorban gyerekvállalás/-nevelés, ezenfelül például víruskérdés, veganizmus, spiritualitás, influenszerek stb.) készülő paródiáik segíthetnek feldolgozni, illetve helyén kezelni ezeket az odaszúrásokat. De az is profitálhat a tartalmaikból, aki eddig nem vette észre, hogyan is hangzik az, amikor (remélhetőleg) szándéka ellenére földbe döngöli a másik méltóságát.

Most pedig ugorjunk egy évet előre az időben, elérkezik 2021. október 7-e. A nemakarokbeleszolni-lányok élő videóban jelentkeznek a Helikon Kiadóból, a másnap megjelenő könyvükről beszélnek. A bejelentkezés során feltűnik M. Nagy Miklós, a felelős szerkesztő, a tartalomjegyzék is felolvasásra kerül, majd megtudjuk, hogy a jövőbeni olvasók hol és mikor dedikáltathatják példányaikat. Az egyik lehetőség erre a Margó Irodalmi Fesztivál utolsó napján adatott meg, ahol egy könyvbemutató keretein belül Ott Anna kérdezte a szerzőket. Mint kiderült, M. Nagy Miklós a lányától szerzett tudomást az oldal létezéséről, ami nagyon megtetszett neki, így jött az ötlet, hogy írhatnának egy könyvet. Az első (és nem utolsó) sokk után a lányok igent mondtak. A videóik „szövegkönyvének” kiadása helyett a regényírást választották, és milyen jól tették, hiszen így egy komplett történettel is megajándékoztak minket az izgalmas karakterábrázolások mellett.

A regény három testvérről szól, akik az édesanyjuk kéretlen, bántó megjegyzésein nevelkedtek (bodyshaming, kontrollmánia), de ezen túl is jut mindenkinek bőven az élet megpróbáltatásaiból. Az ő szemszögükből bontakozik ki a nagyjából egy év alatt lezajló cselekmény, amely során a szereplők hatalmas lelki utazáson mennek keresztül. Vannak közös és egyéni fejezeteik is, utóbbiban többek között addigi életük szemlélet- és személyiségformáló eseményeit veszik sorra.

A legidősebb lány – Orsi által írt –, Dorka háromgyerekes családanya, aki folyton dolgozó férje mellett a családja összetartásáért küzd. Nusi a következő a sorban – Eszter formálta karakter –, aki leszbikus nőként próbál egyensúlyozni egy magazin főszerkesztői pozíciója és a párkapcsolata között. Végül pedig a legfiatalabb húg, akit Judit írt meg: Bori, akinek a cselekmény során nemcsak egy autóbaleset formájában testet öltő múltbéli megrázkódtatását ismerhetjük meg, hanem friss házassága kapcsán egy újabb trauma kialakulásának borzalmairól és feldolgozási módjának kezdeteiről is olvashatunk. Más-más megküzdési stratégiákat választanak az életben, azonban egy ponton mindhárman realizálják, hogy eljön az a pillanat, amikor már csak az őszinte párbeszéd az, ami megoldást nyújthat. És hogy miképp fogadja ezt az elhallgatásból és passzív agresszióból feketeöves édesanya, az utolsó fejezetből kiderül.

Bár a történet fikció, nagyon ismerősek lehetnek azok a mondatok, szituációk, amelyeket olvasunk. Több helyen visszaköszönnek a szövegben az Insta-videók motívumai is (például az olvasó Zsorcika, az anyós-figura), amelyek szintén a való életből merítenek. A kötet humorral fűszerezve beszél égető, társadalmi szinten mutatkozó problémákról, így megkönnyíti a ráébredést: ez bizony rólunk is szól.

A könyv olyan témákat érint, mint a kibeszéletlen családi konfliktusok, parentifikáció, gyereknevelés és munkavállalás terheinek egyenlőtlen eloszlása, vetélés, hűtlenség, párkapcsolati erőszak, coming out vagy az önismeret. Igaz, 234 oldalba nem fér bele, hogy ezeknek mind a mélyére ássanak, viszont úgy gondolom, nem is ez volt a cél.

Épp itt lenne az ideje, hogy ne epés megjegyzésekkel tűzdeljük tele mások életét, hanem empátiával forduljunk egymáshoz. A rossz beidegződések felismeréséhez tökéletes kiindulópont lehet mind a nemakarokbeleszolni néven futó Insta-oldal, mind a Nem akarok beleszólni – Innen szép nyerni! című regény, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek.

(forrás: libri.hu)

(borítókép: wmn.hu, Chripkó Lili)