Újra fénykorát éli a 70-es évek egyik kedvelt zenei stílusa, a post-punk

A post-punk, mint zenei ágazat eredetileg az 1970-es évek végén vált népszerűvé a zenészek körében. Ez a meglehetősen sokszínű stílusjegyet viselő műfaj az elmúlt években visszatért a tengerentúlra, és meg szeretné hódítani újra az egész világot. Cikkünkben 5 olyan újgenerációs post-punk zenekart fogunk bemutatni, akiknek munkásságát érdemes követni.

Borítókép: peakpx.com

„A történelem ismétli önmagát” – tartja a mondás. Nincs ez másképp a művészetekben sem. Már megszokhattuk, hogy időről-időre visszatérnek a kultúrába olyan művészeti stílusok, trendek, ágazatok, amelyek 40-50 évvel ezelőtt felkapottak voltak, majd ideiglenesen a háttérbe szorultak. A zenében is folyamatosan jönnek vissza olyan „retrónak” számító műfajok és stílusjegyek, amik régen vagy nagy népszerűségnek örvendtek, vagy éppen cikinek számítottak. Ez történt a post-punkkal is.

Korai évek

A post-punk, mint zenei műfaj az 1970-es évek végére robbant be Angliában. Akkoriban sok művész ábrándult ki a klasszikus, nyers punk zenéből, és olyan zenei stílusokat emeltek be munkájukba, mint a glam rock, az elektronikus zene, a dub, a disco, a funk, vagy az avantgárd. Ennek az eklektikus zenei ágazatnak az első híres úttörője a Joy Division nevű zenekar volt. A salfordi formáció 1976-ban alakult, majd az Unknown Pleasures címet viselő debütáló albumukkal be is futottak hazájukban 1979-ben. Az együttes frontembere, Ian Curtis a sikerek ellenére depresszióval, magánéleti problémákkal és epilepsziával küzdött. Az énekes számára egyre nehezebbé váltak a fellépések mentális nehézségei és az epilepsziás rohamok miatt. Végül 1980-ban első amerikai turnéjukon véget vetett életének. Sajnos eredeti felállásban nem sok évet élt meg a banda, de Ian halála után a zenekar többi tagja New Order néven újjáalakult, és további sikereket értek el. 

Az Unknown Pleasures albumuk azóta is töretlen sikernek örvend, sőt néhány éve felkapott grafika lett albumborítójukból. Netalántán valaki eddig nem ismerte volna a Joy Divisiont, a borítón látható illusztrációval biztosan szembetalálkozott egy-egy ruhadarabon. Ha másért nem is, emiatt még a post-punkért kevésbé rajongóknak is érdemes belehallgatniuk az albumba.

Joy Division
A Joy Division Unkown Pleasures című stúdióalbumjának grafikája. Kép: typeroom.eu

A hetvenes években a Joy Division mellett számtalan formáció kezdte el zenei karrierjét post-punk műfajban, mint például a szintén brit The Cure vagy az amerikai Talking Heads. Azonban az utóbbi banda 2002-ben végleg feloszlott, a The Cure pedig 2008-ban adott ki utoljára stúdióalbumot. Az említett zenekarok mellett még jó néhány nevet felsorolhatnánk, akik a ’80-as, ’90-es években kezdték el zenei karrierjüket, azonban a 2000-es években vagy ők is feloszlottak, vagy elkanyarodtak más hangzás felé. Így az ezredforduló után háttérbe szorult a post-punk mint zenei stílus.

A visszatérés

Az elmúlt öt évben azonban a zeneipar egyik vezető országában, Nagy-Britanniában újjáéledt a post-punk. A zsáner visszatérése jelentős hatással bírt az egész zenei kultúrára. Mostanra különböző fesztiválok, koncerthelyszínek felhozatalában rengeteg újhullámos post-punk együttesre bukkanhatunk. Nem meglepő, hogy az új generációs bandák főleg angolok, de egyre jobban teret hódít más európai országokban és az Egyesült Államokban is a műfaj. A következőkben 5+1 olyan post-punk formációt szeretnénk bemutatni, akik az elmúlt években alakultak, és máris jelentős hírnévre tettek szert.

1. Wet Leg

Wet Leg
Kép: rollingstone.com

A Wet Leg a listánk legfiatalabb és egyben a leghíresebb újhullámos post-punk bandája. 2019-ben alapította Rhian Teasdale énekes és Hester Chambers gitáros Nagy-Britanniában. Teasdale és Chambers először a főiskolán találkoztak, ahol mindketten zenei tanulmányokat folytattak. 10 év barátság után megalapították a Wet Leg nevű duót. Egy interjú keretében elmesélték, hogy nevüket egy játék ihlette: különféle hangulatjeleket kombináltak egymás mellé, és végül a vízcsepp és a láb emoji párosát választották. A 2021-ben kiadott Chaise Longue számukkal gyorsan berobbantak a köztudatba, közel 3 millióan streamelték a dalukat. Nem csoda, hiszen a refrénje fülbemászó, a dalszövege mindenkit megmosolyogtat, mindemellett nagyon vagányak és belevalóak a lányok. Második önállóan kiadott számukkal, a Wet Dream-mel is hatalmasat arattak, még Harry Styles is feldolgozta. Ezután folyamatosan jöttek a sikerek, majd idén áprilisban megjelent önmagukról elnevezett első nagyalbumuk. Az albumkiadást követően megkezdték angliai önálló turnéjukat, de Harry Styles előzenekaraként is feltűnnek majd a Love on Tour keretében 2023-ban. Ma már több milliós megtekintésük van YouTube-on és Spotify-on egyaránt, ráadásul a napokban 4 Grammy-jelölést is bezsebelt a lánypáros.

2. Black Country, New Road

Black Country, New Road
Kép: pitchfork.com

A Black Country, New Road egy fiatal zenészekből álló együttes, akik Cambridge-ben alakultak 2018-ban. Kezdetben csak élőben játszották zenéiket, amivel a brit underground körökben egyre nagyobb érdeklődésre tettek szert. 2019-ben kiadtak két önálló dalt, az Athens France-t és a Sunglasses-t. Az utóbbiban humorfaktorként Kanye West is megemlítésre kerül. A két single neves kritikusok figyelmét is felkeltette, akik elismerő szavakkal illették a bandát. 2021 februárjában jelent meg első önálló albumuk, a For the First Time, amivel még nagyobb hírnevet kovácsoltak maguknak. Sikerüket sajátos stílusuknak köszönhetik. A post-punkra jellemző melódia nélküli énekbeszéd mellett a harsány szaxofon, a hegedű, a zongorakíséret is megjelenik, ami miatt az ember csak kapkodja a fejét az album hallgatása közben. Hangzásuk katartikus, melankolikus és barátságos egyszerre. A zenekar életében kisebb törést okozott az énekes, Isaac Wood hirtelen távozása. Wood mentális problémákra hivatkozott, illetve azt is hozzátette közleményében, hogy talán egyszer visszatér a formációba. 2022-ben megjelent második stúdióalbumuk az Ants from Up There, amiben még Wood énekel. Idén nyáron szervezték meg európai turnéjukat, immár az énekes nélkül. Tiszteletére a vele kiadott albumokat nem is játsszák a koncerteken, teljesen új dalokkal rukkolnak elő a fellépéseken. Októberben Magyarországra is ellátogattak az Akváriumban megtartott Isolation Budapest rendezvényre.

3. Dry Cleaning

Dry Cleaning
Kép: nytimes.com

A szintén brit Dry Cleaning 2017-ben állt össze Londonban. A 4 tagú zenekar különleges hangzásával és az énekdallam helyett használt prózai szövegeivel vált ismertté. Egyedi stílusuknak köszönhetően gyorsan ívelt felfelé karrierjük. 2019-ben megjelent Magic of Meghan című daluk meghökkentette és egyben megörvendeztette a közönséget. A dal érdekessége, hogy azon a napon adták ki, amikor Harry herceg és Meghan Markle bejelentették eljegyzésüket, miközben a szám egy szakításról szól. 2021-ben megjelent New Long Leg néven első albumuk, amin 10 számot hoztak nyilvánosságra. Bár a Dry Cleaning eddig kisebb követőszámmal rendelkezik, mint az előtte bemutatott 2 együttes, mégis üde színfoltja az angol post-punk érának.

4. Black Midi

Black Midii
Kép: pastemagazine.com

A Black Midi egy londoni formáció, hangzásvilágukat tekintve példa nélküliek. Stílusukat a post-punkon kívül meghatározza mind az experimentális rock, a progresszív rock, a math rock, a noise rock, a jazz és a progresszív avantgárd. 2019-ben debütált Schlagenheim című első albumuk, amivel az angol zenei listákon kiemelt helyeket szereztek. Nemcsak zeneileg különlegesek, de koncertjeiken, klipjeikben is egészen egyedülálló vizuális megoldásokkal állnak elő. A 2021-ben kiadott második albumukon lévő John L című számuk kiemelkedő. A dalhoz készített klipjüket nézve pedig nem lehet eldönteni, hogy hallucinálunk, vagy ez tényleg megtörténik a szemünk előtt. Élő koncertjeik is felérnek egy délibáb élménnyel, júniusban a Kolorádón felejthetetlen utazás volt őket látni-hallani. A bandatagok megjelenése olyan, mintha valami elvarázsolt steampunk-hipster meséből léptek volna ki, egyszerűen nem lehet nem tátott szájjal nézni a performanszukat. Angliai turnéjukon külön táncosokkal is megspékelték az előadásukat, ezért érdemes róluk koncertfelvételeket is megnézni. Legújabb albumukat az idei évben adták ki Hellfire néven, amely a megszokotthoz mérten eléggé teátrális és az agyunknak felfoghatatlan lett.

5. Molchat Doma

Molchat Domaa
Kép: nytimes.com

Aki kicsit ki szeretne szakadni a nyugati popkultúrából, tökéletes választás lehet neki a Molchat Doma. Ez a banda felsorolásunk kakukktojása, ugyanis a 2017-ben alapított együttes fehérorosz származású. Eltorzított hangzásuknak és a ’80-as éveket idéző szintetizátornak köszönhetően visszarepíti a hallgatót a szocializmusba. Dallamok terén is kicsit kilóg a többi post-punk zenekar közül. Zenéjüket hallgatva kedve támad az embernek cél nélkül andalogni a paneltömbök között, a ködös estéken elautózgatni a kihalt utakon, melankolikusan elszívni egy cigarettát. Egyféle misztikusság is érezhető alkotásaikban. Dalszövegüket kizárólag orosz nyelven írják, mégis nagy rajongótáboruk van nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is. Sikerüket 2018-ban kiadott Etazhi albumuknak köszönhetik, amin egytől-egyig milliós megtekintésű dalok vannak. A Тоска és Волны című számuk minden streaming szolgáltatónál a felkapottak között van, de talán a Судно dalukkal érték el a legnagyobb sikert. Nemcsak a YouTube-on produkáltak majdnem 50 milliós nézettséget vele, de népszerű háttérzene lett a TikTokon is. Igazi időutazás belehallgatni munkásságukba.

+1 Mayberian Sanskülotts

Mayberian Sanskülotss
Kép: europavox.com

Habár a Mayberian Sanskülotts nem identifikálja magát post-punk zenekarnak, én mégis megemlíteném érdekességképpen a nevüket. A magyar banda 2010-ben jött létre, tagjai Csordás Zita (ének), Balogh Gallusz (gitár), Szigeti Árpád (basszusgitár) és Hromkó István (dob). Eredetileg pop műfajban tevékenykednek, de hangzásviláguk ennél sokkal szerteágazóbb és sokszínűbb. A synth popon keresztül a lo-fi-on át fel lehet fedezni náluk is a post-punkos beütést. Az első pár évben ki is adtak 2 lemezt, majd 2016-ban az Adlaittal bekerültek az Index minden évben kiadott 20 legjobb magyar album válogatásába. Személy szerint akkor figyeltem fel munkásságukra, amikor a Besúgó sorozatban felcsendült Akarat című nótájuk. Egyébként azóta vannak frissebb albumjaik is, idén God Tiger Need Chemical Works jelent meg tőlük, amin még inkább érezhető a post-punk stílus, mint az előző szerzeményeikben. A magyar együttes egy olyan utánozhatatlan stílust tud felmutatni a magyar zenei palettán, amit mindenkinek érdemes megismerni.

A lista végére érve kimondhatjuk, hogy mindegyik zenekarnak helye van a legnépszerűbb lejátszási listákon 2022-ben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a post-punk az elkövetkezendő években reneszánszát fogja élni. Ezért, aki nyomon követi az aktuális trendeket, kezdhet megbarátkozni ezzel a műfajjal.