Idén is megrendezésre került a Múzeumok Éjszakája

6+1 kiállítás, nemcsak a Muzéj napján

A Múzeumok Éjszakáját hazánkban 2002 óta rendezik meg külföldi mintára és minden évben jellemzően júniusban kerül rá sor. Ez idén sem volt másképp, június 25-én csupán egy karszalag megvásárlásával az összes olyan intézmény látogatható volt, amely csatlakozott a kezdeményezéshez. A téma a hagyományok újragombolása volt, vagyis a már jól ismert tradícióinkat öltöztették XXI. századi köntösbe. A programok sokszínűsége miatt mindenki megtalálhatta a számára legszimpatikusabbat, nézzünk is meg néhányat az idei felhozatalból.

1.  Az önkéntesség hagyomány a Sziklakórházban

A Sziklakórház Atombunker Múzeum már reggeltől fogadta azokat a látogatókat, akik jegyvásárlásukkal őket támogatták. Előzetes regisztrációhoz kötötték a részvételt, ami kifejezetten jó ötletnek bizonyult, ugyanis nagy érdeklődés övezte a bunker történetét. Maga a program egy körülbelül egy órás tárlatvezetést tartalmazott, amelyen rengeteg érdekes információt tudhattunk meg a Sziklakórházról. A történelmét több aspektusból közelítették meg: hallottunk legendát Hirosimáról és Nagaszakiról, de térképen ábrázolva láttuk azt is, milyen kiterjedt lenne egy esetleges atomtámadás hatása Budapesten vagy épp Rómában.

Sziklakórház a Budai Vár közelében
Kép: Wikipédia

Az egész kiállításra a korhűség és az élethűség volt a jellemző, emiatt érzékenyebb lelkületűeknek nem annyira ajánlott. Akiket viszont foglalkoztat az 1944-es Budapest ostroma vagy, hogy hogyan oldhatták meg egy ilyen bunkerben a vízellátást, esetleg, hogy milyen betegséggel kellett megküzdeniük az önkénteseknek, azoknak mindenképp érdemes ellátogatni ide.

2.  Szubjektív tárlatvezetés Tarapcsák Péterrel a Budapest köszönti a Girót! – Budapest saluta il Giro! kiállításon

A Budapesti Történeti Múzeumban/Vármúzeumban hirdettek gyerekprogramokat és tárlatvezetéseket egyaránt, amelyek közül a Giro Italiaval kapcsolatos talán a legaktuálisabb. Magát az időszakos kiállítást szeptember 11-ig lehet megtekinteni, viszont ezen az éjszakán egy szubjektív tárlatvezetéssel tették még izgalmasabbá. Tarapcsák Péter volt kerékpárversenyző bemutatásában fedezték fel az érdeklődők a verseny történelmét, érdekességeit. A kiállítás csupán két teremből állt, így inkább azoknak szolgálhatott új információkkal, akik kevésbé jártasak ebben a világban. A tájékozottabb érdeklődőknek, viszont a beszélgetés adott plusz információkat, érdekességeket.

3.  Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938)

A Magyar Nemzeti Galériában az állandó kiállítások mellett több időszakos kiállításból is válogathattak a látogatók. Az egyik időszakos az art decoról szóló volt, amely augusztus 28-ig áll nyitva a közönség előtt. A kor szellemiségét rendkívül jól adják át az összeválogatott plakátok, ruhák, tárgyak. Az ismertetők mennyisége és hosszúsága pedig pont ideális. Külön pluszpont, hogy nem akarnak túl sok információt ráerőltetni az érdeklődőkre, hiszen tudják jól, hogy egy Oriont vagy egy a Corvin Áruházat reklámozó grafika nem szorul magyarázatra. Azonban mivel a leírások angolul is ki vannak helyezve, így külföldiek számára is izgalmas lehet ilyen módon belelátni egy másik ország történelmébe.

Art Deco kiállítás a Múzeumok Éjszakáján
Kép: Nagy Ágota, Hallgató Magazin

Mivel az adott kor hangulatát tükrözi, nincs hiány csillogásból és színes motívumokból, amelyeken keresztül megismerhetjük a korabeli Budapestet. Felfedezhetjük milyen volt a divat, mik voltak az akkor népszerű márkák, filmek, színdarabok, mulatók, azt hogy miért rajongott a lakosság.

4.  Amit tudni akartál Adyról, de sosem merted megkérdezni…

Az Ady Emlékmúzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik, ennek megfelelően kiállítótérként egy meglehetősen kis térről, csupán egy lakásról beszélünk. Mindezek ellenére meglehetősen hangulatos, és korhűen berendezett helyiségeket járhatunk végig. A múzeum inkább a különböző programokra és beszélgetésekre koncentrál, amelyekből rendeztek jó párat erre az éjszakára is. Ezek mind érdekesnek és informatívnak hangzottak, azonban, ha valaki csak magát a lakást szeretné bejárni, önmagában elég rövid programra számíthat. A látogatók belépésnél kaptak ismertetőt a megtekinthető tárgyakról, viszont azok elég szűkszavúak voltak, így mindenképp érdemes a honlapon utánuk olvasni, azzal lesz teljes az élmény.

5.  Talált Tárgyak Tárháza

A Földalatti Vasúti Múzeum rendezte meg ezt a kiállítást, és habár időszakosként jelölték, amelynek a megnyitója volt a muzéjen, a honlapon egyelőre nem szerepel. Mivel nagy sikert aratott korábban is (és ezúttal is), így szeretnék folytatni. Itt a főváros tömegközlekedési eszközein talált tárgyakkal ismerkedtünk meg, amelyek között voltak olyan teljesen hétköznapiak, mint különböző könyvek, de olyan egészen extrákkal is találkozhattunk, mint műfogsor vagy kard. Nem csak maga a megtekintett tárlat az érdekes, hanem azok az emlékek és történetek, amiket ennek során felidéz az ember magában. Megtekinthető az állandó, a földalatti történetét bemutató kiállítás is, amely szintén érdekes lehet a közlekedés iránt érdeklődőknek.

6.  Fényárban úszó pilótafülkék

Az Aeropark Budapest Repülőmúzeum az egyik legizgalmasabbnak ígérkező helyszín volt a résztvevők közül. Sok programmal várta a látogatóit, azonban az élmény nem a parkba való belépésnél kezdődött. Ezen a napon több járat is indult, amelyek a múzeumok közt szállították az érdeklődőket, de ezek közül is kiemelkedett az ide érkező. Ugyanis két óránként a Deák Ferenc térről egy IKARUSZ 280-assal tehettük meg az utat, ami fokozta azt a retro hangulatot, amit az idei Múzeumok Éjszakája át akart adni.  Egészen hajnal kettőig élvezhettük a kiálltásokat, ami indokolt is volt, mivel rengetegen érkeztek folyamatosan. A magyar repülés elmúlt hatvan évébe nyertünk bepillantást. Láttuk a MALÉV fénykorát, és olyan különlegességeket is megszemléltünk belülről, mint egy mentőhelikopter.

Aeropark Ferihegy közvetlen közelségében
Kép: Nagy Ágota, Hallgató Magazin

A pilótafülkék nemcsak a gyerekek körében örvendtek nagy népszerűségnek. Mindenki ámulattal lesett be ebbe a világba. Minden gépen hozzáértők előadását hallgathattuk meg (pilóták, Aeroparkban dolgozók), és ők koordinálták a látogatókat is. A gépek nagy része nyitvatartási időben állandóan megtekinthető, de érdemesebb inkább egy őszi napon felkerekedni, mivel árnyékot nem igazán találunk a parkban.

+1.  N19 nosztalgia villamos

Habár nem köthető szorosan a Múzeumok Éjszakájához, mégis a hagyományok újragombolása címszó alatt érdemes megemlíteni. A BKK időről-időre indít nosztalgia járatokat, ezek közül az N19 közlekedett ezen a napon.  Az útvonala meglehetősen hosszú: Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–budai Duna-part–Katinyi mártírok parkja. Azonban bárhol le lehet róla szállni, így addig élvezzük a retro hangulatot, amíg kedvünk tartja. A villamos október 31-ig közlekedik, és fontos tudni, hogy külön vonaljegyet kell rá váltani a járművön (felnőtt: 500 Ft; gyermek: 300 Ft).