Boritó: pikisuperstar freepik.com
Miután az előző részekben olyan ételek elkészítését sajátíthattuk el, mint a paradicsomos tészta, ez alkalommal az édesszájúaknak kedvezünk. A tökéletes nasi fontos eleme lehet a tanulásnak is, de a jó idő beköszöntével egy barátokkal való közös pikniknek is elengedhetetlen része. A sütemények elkészítésénél talán maga a sütés okozhatja a legnagyobb fejtörést és nehézséget. Éppen ezért cikkünkben egy olyan süteményrecept kerül bemutatásra, amit nem kell sütni. Ez viszont időigényesebb opció, hiszen hagynunk kell a hűtőben pihenni pár órát.
Csokiszalámi

Hozzávalók:
- 125 g teavaj
- 1 dl víz
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg (1 tábla) étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaópor
- 15 dkg háztartási keksz
- 15 dkg darált keksz
Extra kiegészítők:
- rumaroma
- mazsola
- dió (darált vagy nagyobb darabokra összevágott)
Elkészítés:
A háztartási kekszet először törjük össze apróbb darabokra. Ezt többféle módon is megtehetjük, példáull egy éles késsel – és kellő türelemmel – feldarabolhatjuk őket. Ha van egy húsklopfoló kalapács a közelben, azzal is egyszerűen össze tudjuk törni. De az az opció is játszhat, hogy egy zacskóba tesszük a kekszet – vagy az eredeti csomagolásában hagyjuk bontatlanul –, majd egy üres boros- vagy kávés üveggel óvatosan összetörjük. Természetesen ezekkel az eszközökkel ne kezdjük el ütögetni, mint egy kalapáccsal, sokkal inkább, mintha egy mozsarat használnánk.
Ezután a vajat egy lábasban felolvasztjuk a vízben, alacsony lángon. Ne felejtsük el kevergetni, nehogy leégjen! Amikor a vaj elolvadt, rakjuk bele a cukrot, a vaníliás cukrot, majd az étcsokit is összetördelve.
Az összetört kekszet tegyük egy nagyobb tálba, majd öntsük rá a forró csokis keveréket. Kezdjük el összekeverni, miközben fokozatosan öntjük hozzá a darált kekszet is. Addig adjuk hozzá a darált kekszet, amíg a massza össze nem áll egy formázhatóbb tésztává.
Ha szeretnénk valamivel extrán ízesítési, mint például rumaromával vagy dióval, akkor azokat is adjuk hozzá és jól keverjük át.
Mindezek után már csak az van hátra, hogy egy nagyobb darab fóliát magunk elé terítsünk és rászedjük a kikevert tésztát. Oszlassuk el egy hengerré, majd csavarjuk rá a fóliát és hengergessük át párszor az asztalon, hogy szép formája legyen. Fontos, hogy azonnal dolgozzunk a masszával, amíg még meleg, így tudjuk formázni.
Utolsó lépésként tegyük be a hűtőbe pihenni minimum 1-2 órára, de a legjobb, ha még előző nap elkészítjük és egész éjszaka pihenni hagyjuk a hűtőben. Kicsomagolás után felszeleteljük és már fogyaszthatjuk is. Hűtőben, fóliába csomagolva akár több napig is eláll, de garantáltan hamarabb el fog fogyni.