Keresés
Close this search box.

Legyél te is hallgatós! Jelentkezz hozzánk március 3-ig!

Kolis receptek

KoliSzakács III. –  Cuccos rizs

Most kezded az egyetemet, éppen csak elköltöztél otthonról, vagy elment az egyetlen lakótársad, aki tudott főzni? Nem kell tovább aggódnod, ugyanis a következőkben olyan recepteket és ötleteket osztunk meg, amiket akár a kollégium kis konyhájában is könnyen el lehet készíteni.

Borítókép: pikisuperstar freepik.com

Az előzőekben már készítettünk tésztás ételeket, majd kipróbáltuk, hogyan lehet egy egyszerű palacsintát úgy felturbózni, hogy az tökéletes brunch vagy ebéd legyen egy rohanós egyetemi napon. A következő recept egy egyszerű, de nagyszerű megoldása a rizs és zöldségek felhasználásának. 

freepik.com

Hozzávalók: (2-3 adag)

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • fél teáskanál olaj 
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • chili
  • gyömbér
  • 1 répa
  • 1 kaliforniai paprika
  • pár szem gomba
  • tofu vagy darált hús (vagy mindkettő)

Minden hozzávaló opcionális, a zöldségeket kedvünk szerint variálhatjuk. Elkészíthetjük húsosan, de vegetáriánus változatban is megállja a helyét. Alap felszerelésnek csak vágóeszközre, egy lábasra, fedőre és egy fakanálra lesz szükség. Az elkészítési folyamatban a húsos-tofus változat menetét vesszük végig, így bármilyen változatban készítenéd el, csak ki kell hagyni a szükségtelen lépéseket.

Ez a recept tökélet lehetőség arra, hogy elkezdjük bontogatni szárnyainkat és kreativitásunk a konyhában, ugyanakkor egy gyors és egyszerűen elkészíthető fogás.

KamranAydinov, freepik.com

Elkészítés

A felhasználni kívánt zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk fel kis darabokra (lehetőleg úgy, hogy egyforma méretűek legyenek). A rizst mossuk át párszor, majd öntsük a lábasba. Öntsünk hozzá kétszer annyi vizet. Mehet bele a szójaszósz, a fokhagyma, chili, gyömbér, cukor, és az olaj. Mivel a szójaszósznak eleve van egy erős, sósabb íze, nem feltétlenül szükséges pluszban megsózni az ételt, de egy csipet sót nyugodtan adhatunk hozzá. Keverjük át, majd tegyük hozzá az összevágott zöldségeket. 

Fedő alatt kezdjük el főzni, alacsony lángon. Miközben fő a rizses mix, egy serpenyőbe öntsünk kis olajat és rakjuk bele a darált húst (vagy bármilyen húst, amit használni szeretnénk). Alacsony lángon kevergessük addig, amíg a húsnak egyenletesen világosabb színe nem lesz, vagyis meg nem sül. Ha szeretnénk, ehhez is adhatunk egy kis extra szójaszószt vagy teriyaki szószt, kedvünk szerint fűszerezzük.

Körülbelül 15 perc után, mikor a zöldségek már elkezdtek megpuhulni, tegyük hozzá a kis kockákra vágott tofut is. Keverjük át alaposan, hagyjuk kicsit tovább főni, majd adjuk hozzá a húst is. Ezután már csak fedő alatt főve várjuk, hogy a rizs és a zöldségek is teljesen megpuhuljanak. Ha menet közben úgy érezzük, már nincs elég folyadék a lábasban ahhoz, hogy minden hozzávaló meg tudjon puhulni, bármikor adhatunk hozzá egy kis vizet. Arra fontos figyelnünk, hogy mindig csak egy kis adag vizet öntsünk csak hozzá, hogy a végén ne áztassuk el az ételt. Ízlés szerint növelhetjük továbbá a szójaszósz vagy a chili arányát is, és az elkészült ételhez karikákra vágott újhagymát is keverhetünk.

Ha nem érezzük biztosnak, hogy „mindent egy lábasra tegyünk fel”, a rizst megfőzhetjük külön, a zöldségeket megpárolhatjuk egy serpenyőben és a végén összekeverhetjük és ízesíthetjük őket.