Adományozás ABC – Hogyan segíthetünk?

Adni jó, és nem csak ajándékot. Nem csak azoknak, akiket évek óta ismerünk. Nem csak drága holmikat, mesésnek tűnő apróságokat. Néha, amikor adunk, nem is tudjuk, mit érünk el vele. Ami számunkra átlagos és hétköznapi, az másnak lehet ismeretlen. Belefelejtkezve saját problémáinkba, vágyaink hajszolásába sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire keveset szánunk jótékony célokra. Megtalálván a számunkra legkényelmesebb eljárási módot, meglepően sokat tudunk segíteni.

Borítókép: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat decemberi „Adni Öröm!” akciója, fotó: spar.hu

Ha korábban nem foglalkoztunk tudatosan azzal, hogy hogyan és hova érdemes adományozni, fel kell mérnünk, hogy mire van lehetőségünk. Tegyük fel magunknak a kérdést: ruhákat, játékokat, ételt vagy meghatározott pénzösszeget tudnánk felajánlani?

Ha tárgyi dolgok mellett döntünk, akkor is óvatosan bánjunk a szanálással. Ami már teljesen használhatatlan, az másnak sem fog örömet okozni. Polcon porosodó emléktárgyakat, vagy épp soha nem használt eszközöket is eladományozhatunk. Budapesten belül a Cseriti boltok, a Mozaik Adománybolt vagy a Kocka Adománybolt kínál lehetőséget arra, hogy a számunkra feleslegessé vált holmik jó helyre kerüljenek.

Ha közelebb áll hozzánk a gondolat, hogy pénzzel járuljunk hozzá valamilyen kezdeményezéshez, egy-egy szervezet munkásságához, akkor az anyagi helyzetünket kell górcső alá vennünk. Kisebb összegek is megteszik, bizonyos időközönként megismételve az adakozást pedig láthatjuk, hogy sok kicsi sokra megy.

Adónk egy százalékát is felajánlhatjuk civil szervezeteknek, +1 százalékot pedig különféle vallási közösség számára juttathatunk el. A rendelkezéshez szükséges formanyomtatvány – amelyet ehhez ki kell tölteni – személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatán, postai úton is eljuttatható, illetve elektronikusan is benyújtható. Nekünk ez további összegbe nem kerül, de a civil szervezeteknek nagy segítség lehet minden felajánlás. Idén 2022 május 20-ig van lehetőség a rendelkezésre. Leggyorsabban a NAV tájékoztató oldalán lelhetjük fel az adományra jogosult szervezetek listáját.

A vírushelyzet miatt pedig sok helyen nem fogadták a tárgyi adományokat. A  bizonytalanság így csak növekedhetett, mivel kevesen tudjuk pontosan, hogy milyen területre szánnánk; edukációs kezdeményezésekhez járulnánk hozzá, az idősebb korosztályt segítő szervezeteknek, vagy állatmenhelyeknek adományoznánk.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos oldalt, amelyek támpontot adhatnak az első lépések megtételében. Amennyiben pedig egy általános összefoglalót szeretnétek olvasni a folyamatról, a nonprofit.hu összefoglalóját ajánljuk!

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat oldalán már kategóriánként tekinthetjük meg, hogy milyen opciók közül választhatunk.  Pénzadományok címszó alatt azonnal megadhatjuk az összeget, majd az OTP Bank fizetőoldalára átirányítva meg is történhet a tranzakció. Az adományvonalhoz, illetve a különböző önkéntes programjaikhoz kapcsolódó információk is elérhetők az oldalról.

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgált alapító elnöke, Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója és Ördög Nóra, a SPAR jótékonysági nagykövete, fotó: Fuszek Gábor, Blikk

Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete

A link egy olyan szervezet honlapjára irányít tovább, amely 2009 óta igyekszik fejleszteni a hazai adományozási kultúrát. Céljuk, hogy a folyamat minél átláthatóbbá váljon ezáltal az adományozók bizalma is erősödjön. Egy-egy tag nevére kattintva az adott szervezet oldalára jutunk, ahol részletesebben megismerkedhetünk a támogatni kívánt csoport működésével és céljaival. Néhány olyan szervezet is fellelhető itt, amelyekről nem biztos, hogy hallottunk korábban.

Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány

A NIOK alapítvány által üzemeltetett weboldal szintén átláthatóan gyűjti össze a különböző szervezetek céljait, és az adományozás formáit. Ha mi magunk szeretnénk adománygyűjtést indítani, abban is segítséget nyújtanak.

Az adjukössze.hu weboldal felülete, fotó: adjukossze.hu

A fenti lista természetesen csak egy töredéke annak a számtalan lehetőségnek, amelyek révén kiállhatunk valamilyen jótékony ügy mellett, legyen szó a közösségi munkáról vagy épp az önkénteskedésről. Ezektől függetlenül is érdemes tovább kutakodni, nyitott szemmel járni, hogy mikor miben tudunk segíteni másoknak. A legfontosabb, amikor az adományozás gondolata felmerül bennünk, hogy egyetlen, számunkra apróságnak tűnő gesztus is hozzájárul az eredményhez, ezért érdemes megtennünk mindent, ami tőlünk telik.