Szerotonin borító

Egy hormon, amiről lehet még nem hallottál -Bemutatjuk a szerotonint

Mi a szerotonin?

A szerotonin a dopaminhoz hasonlóan az ingerületátvivő anyagok közé tartozik és a triptofán nevű aminosavból épül fel, melyet esszenciális aminosav lévén a testünk nem tud előállítani. Befolyásolja az alvásminőséget, az étvágyat, de még a hangulatunkat is. Sőt a nem megfelelő szerotoninszint a depresszió kialakulásában is szerepet játszhat.

Kép: wirestock, Freepik

Az alacsony szerotoninszint okai és jelei

A szerotonin szintjét a genetikai tényezők mellett a hormonháztartásunkban beálló változások is befolyásolhatják. Hatással lehetnek rá a különböző gyógyszerek, az egészségtelen étkezés, a nagymértékű stressz, de akár az éjszakai munkavégzés is. 

Szerotonin hiányra gyanakodhatunk étkezési zavar, megnövekedett szénhidrátbevitel, koncentrációs problémák, szorongás és depresszió esetén is.

Kép: master1305, Freepik

Hogyan növelhető a szerotoninszint?

A szerotoninszint növelhető rendszeres sporttal, triptofánban gazdag étkezéssel (ilyen a tojás, a lazac, a sajt, az ananász és a diófélék), napfényen tartózkodással (a téli időszakban alkalmazhatunk fényterápiát), masszázsterápiával, probiotikumban gazdag ételek fogyasztásával (mint a joghurt, a kovászos kenyér vagy a savanyú káposzta). 

Szerotoninszintünk emeléséért tehetünk még olyan tevékenységek végzésével, melyek segítenek a stressz csökkentésében. Gondolataink papírra vetésével, egy kellemes sétával, légzőgyakorlatok végzésével, egy vicces videó megnézésével, a barátokkal, szeretteinkkel töltött minőségi idővel.

Habár tippjeink megfogadása segíthet, hogy jobban érezd magad a bőrödben, komolyabb probléma, például depresszió esetén ez lehet nem elegendő. Ilyenkor ne habozz szakemberhez fordulni.