Karácsony azoknak, akik nem szeretik

Letisztult ünnepek – karácsony azoknak, akik nem rajonganak érte

A karácsony az egyik leglátványosabb, leghangulatosabb ünneppé nőtte ki magát, egyre inkább kihangsúlyozva olyan jellegzetességeit, amik nem járulnak hozzá a nyugodt, meghitt pihenéshez, mi több, még meg is nehezítik ezt az időszakot. Hollywood filmes termékei és a közösségi média által kreált illúziók irreális elvárásokat teremtenek, pedig a valóságban a karácsony nem minden esetben ezüstösen csillogó és laktató.

Borítókép: nypost.com

Rengeteg cikket, ötletet, videót lelhetünk az interneten, amelyek segítenének ráhangolódni a karácsonyra. Különböző programokon vehetünk részt, az adventi vásár forgatagában pedig minden megtalálható, mi szem szájnak ingere. Azonban a karácsonyfa mellett, adventi vásárban, kivilágított utcákon pózoló képek sokkal több feszültséget rejtegetnek, mint azt bevallanánk. Az ajándékvásárlás sok idő, az ünnep előtti teendők, a takarítás, főzés befejeztével pedig még fáradtabbak vagyunk, mint amikor belekezdtünk, ezek után pedig nyilván nehezebben koncentrálunk a szeretteinkre. Sokan összeszedik a holmijaikat és hazautaznak, ami csak további nehézség lehet, főleg ha nagyon messze van az a bizonyos családi fészek. Messze élünk egymástól és szinte lehetetlen mindenkit egyszerre egy időben leültetni egy asztalhoz, illetve az ilyenkor újból lángra kapó családi konfliktusok is okozhatnak igen kényelmetlen szituációkat. Kisgyerekként az ajándékokat egyszercsak a fa alatt találjuk, de később rájövünk, hogy a pénzzel sem könnyű bánni, legyen szó egy közös utazásról, ajándékokról, vagy az ételekről.
A vizsgaidőszak kellős közepén, zord időjárási viszonyok között, ajándékokat keresgélő embertömegben tehát nehéz megtalálni azt a bizonyos “ünnepi hangulatot”. 

Egyszerű díszlet

Nem kell a lakást fényárban úsztatni és minden boltívnél sem kell fenyőágnak díszelegnie. Ha tökéletes dekorációt szeretnénk, az bizony rengeteg időt és nem kevés kreativitást igényel. Lehet, hogy évről-évre kidobnánk az ablakon rengeteg pénzt azért, hogy néhány csillogó, műanyag tárgyat decemberben az otthonunk különböző szegleteiben kihelyezzünk, majd elcsomagoljuk és a szekrényben pihentessük. Teljesen felesleges dolgokat nem érdemes felhalmozni, nem ezen múlik, hogy hogy érezzük magunkat.

Kép: Anastasia Romash, weheartit.com

Ajándékok: csak praktikusan

Jó lenne mindenkinek találni valami apróságot, amivel kedveskedhetünk, és néha tényleg nehéz ellenállni az ajándékcsomagoknak, hisz olyan jól mutatnak, de a tartalmuk gyakran semmitmondó. Többet ér, ha megkérdezzük, mire vágynak mások. Lehet, hogy oda a meglepetés ereje, de így biztosan örömet szerezhetünk. Ajándékutalványokból pedig egyre széleskörűbb választék áll rendelkezésünkre, így bátran szemezgethetünk.

Valódi értékek

A korábban említett külső tényezők akaratlanul is arra sarkallnak, hogy minél különlegesebb terveket valósítsunk meg, még akkor is, ha ezek egyébként távol állnak tőlünk. A karácsony köntösébe bújtatott kültéri programok, a legújabb receptek vagy a drága ruhaösszeállítások sem hozzák közelebb hozzánk az ünnepet, hiába reklámozzák őket  látványos téli tájképekkel. Minél inkább törekszünk valami csodálatos megalkotására ilyenkor, annál könnyebben elterelődik a figyelmünk a fontos dolgokról, például a családtagjainkról, az ígéreteinkről. Ezáltal a karácsony sem lehet más, csak az utcákon felfüggesztett díszítőelemek homályos tükörképe.

Emellett nem kell magunkra ölteni Grinch szerepét sem, másoknak megnehezítve ezt időszakot. Ugyanakkor, ha nekünk az esik jól, hogy a lehető legkevesebb energiabefektetéssel egy-két nyugodt estét eltöltsünk a kanapén, akkor bátran tegyünk így és hagyjuk figyelmen kívül a külvilág zaját.