Lumina Park

Lumina Park – Egy fényes kaland

Decemberben, mikor az idő igazán fagyosra fordul, az embernek nem marad túl sok kedve a szabadtéri időtöltéshez. Egyes programok azonban nagyon megérik, hogy sapkát és kesztyűt húzzunk, és nekiinduljunk egy új kalandnak. Ilyen a budapesti Lumina Park is.

Borítókép: A legfényesebb repülőgép. Fotó: Kertész Dzsenifer / Hallgató Magazin

A Lumina Park (a „fények birodalma”) egy fénykiállítás, amely egyenesen Lengyelországból érkezett hozzánk. A margitszigeti Palatinus fürdő területén megtekinthető kiállítás lélegzetelállító látvánnyal bűvöl el minden korosztályt: fényes űrhajóktól a még fényesebb sárkányokig mindent is találnak a látogatók.

Egy óra alatt a Föld körül

A park minden nap sötétedéskor (16:30–17:00 magasságában) tárja ki kapuit, és egészen este kilencig nyitva tart. Tematikája egy világkörüli utazás: a 1,5 kilométer hosszú útvonal számos különböző országba elkalauzol bennünket. Belépéskor Ausztráliában találjuk magunkat, majd Indián, Kínán és Koreán át eljutunk a Csendes-óceánig, melyen áthajózunk Amerikába. Eközben végig szebbnél szebb alkotásokat láthatunk: léghajókat, kígyóbűvölőket, tengeralattjárókat, különféle állatokat és fényszobrokat. Amerikából a zsiráfok és elefántok lakta Afrikába vezet az utunk, és végül Csodaországban lyukadunk ki, egy hatalmas palota kapujában.

Az út 1–2 óra alatt bejárható, attól függően, hogy mennyi ideig csodálunk egy-egy alkotást. A belépőjegy viszont nem korlátozott időre szól, így akár a park teljes nyitvatartása alatt bent tartózkodhatunk. 

Vitorláshajók és gőzmozdony
Vitorlások és gőzmozdonyok. Fotók: Kertész Dzsenifer / Hallgató Magazin

Mennyi az annyi

Ez mind nagyon jól hangzik, de manapság nem feledkezhetünk meg egy nagyon fontos szempontról: az árakról. A jegyet online vagy a park bejáratánál is megvásárolhatjuk, mellyel aztán a teljes kiállítást megtekinthetjük. A normál belépő 4100 forint hétköznapokon, és 4400 péntektől vasárnapig. A kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas, mozgássérült) jegy 3800, illetve 4100 forint. Továbbá van lehetőség családi jegy vásárlására is: 14 000 és 15 500 forintért. A 2 évnél fiatalabb gyerekek számára a belépés ingyenes.

A parkon belül lehet ételt és italt vásárolni, például hot dogot, kürtőskalácsot, üdítőket, forralt bort – ezek legtöbbje 2000 forintnál kezdődik. Ha valaki ilyesmit szeretne venni, fontos, hogy legyen nála bankkártya, készpénzes fizetés ugyanis nem lehetséges a büfékben.

Nagyon jó buli

Lehet, hogy megéri jó melegen felöltözni és kimozdulni egy fényes, világkörüli utazás kedvéért, de vajon az is megéri-e, hogy ennyit fizessünk érte? Aki igénybe tudja venni a kedvezményes belépőt, annak könnyebb dolga van, de más esetben igencsak átgondolandó. Ha azonban valaki úgy dönt, hogy meglátogatja a kiállítást, akkor biztosan nem fog csalódni. A fényes alkotások kreatívak, lélegzetelállítóak, és a legtöbbel interakcióba is léphetünk: az autókba és repülőkbe beülhetünk, a szörfdeszkára ráállhatunk, a lovaskocsira felmászhatunk, a palotán pedig átsétálhatunk. Ezek mind életnagyságúak (kivéve talán a palotát), ezért nemcsak a gyerekeknek nyújtanak remek szórakozást, de a felnőttek is örömüket lelhetik benne. Egy-egy kiállítási darab ráadásul fotóhelyszínnek sem utolsó, a park területén ugyanis megengedett a képkészítés – még bátorítanak is rá a szervezők.

Elefánt és óriáspandák
Elefánt és óriáspandák. Fotók: Kertész Dzsenifer / Hallgató Magazin

Korea után található egy pihenő rész – büfékkel, asztalokkal, székekkel és mosdóval –, így aki nem bírja néhány óra alatt végigjárni az egész világot”, az letelepedhet egy kicsit. Az útvonal vége kifejezetten izgalmas, itt ugyanis találunk egy fényes kis labirintust (vigyázat: sok a zsákutca), illetve egy nyíltabb teret, ahol folyamatosan változnak a fények és keringő zene szól. 

Családdal, barátokkal, partnerrel, gyerekkel vagy gyerek nélkül, akár egyedül is: a budapesti Lumina Park megtekintése nagyszerű szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Amennyiben érdekes programra vágyunk és a kültéri helyszínektől sem riadunk vissza, ez a fényárban úszó, világkörüli utazás szuper választásnak bizonyul.