A promt engineering kifejezetten kiemelt szerepet kaphat az elkövetkezendő időkben,

Mi az a prompt engineering?

Napjainkban a mesterséges intelligencia komoly szerepet játszik az ember életében, mint például az orvostudományban vagy a tervezésben, azonban most már face-to-face megjelent, és bárki számára elérhetővé vált az interneten a ChatGPT formájában.
A Hallgató Magazin Tech rovatának támogatója a Skribe.

A prompt engineering megjelenése és szerepe

A technológia fejlődése páratlanul nagy hatással van a közösségünkre és a világra. Az automatizálás és az adatok elemzése egyre fontosabbá válik az iparágak széles spektrumában. A prompt engineering vezető szerepet játszik, de inkább játszhat az elkövetkezendő években.

A prompt engineering egy olyan innováció, amely magasan automatizált technológiákat kínál számos területen. Célja, hogy a felhasználóknak összetett megoldásokat nyújtson, amelyek automatizálják a folyamatokat, és javítják a hatékonyságot. Ez a megközelítés tükröződik a szolgáltatás kiváló minőségében és funkcionalitásában.

Működése

Az első és legfontosabb előnye a prompt engineering-nek az állandó hatékonyság, amit biztosít a felhasználóknak, akik „kész MI szakértőkké” válhatnak segítségével. A prompt engineer lényegében egy olyan személy, aki 110%-osan ki tudja használni az AI szoftvereket képességeit. Mikor egy mesterséges intelligencia segítségét kérjük, nagyrészt parancsokat adunk neki. A tökéletes parancsnak hat fő eleme (lépése) van: feladatleírás, korlátozó tényezők tisztázása, példák, a „jó” definiálása, apróbb lépésekre bontás és a formátum meghatározása.

A prompt engineering lehetőségek széles skáláját nyújtja a felhasználók számára más szempontokból is. Ez azt jelenti, hogy megoldásokat biztosít kisebb vállalkozásoknak, valamint a nagyobb ipari cégeknek vagy akár magánszemélyeknek is. Függetlenül attól, hogy milyen területről van szó, a felhasználók olyan válaszokat kapnak, amelyeknek köszönhetően sokkal jobban ki tudják használni a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

Legismertebb formája: a ChatGPT

A ChatGPT egy internetes chatbot, amit az OpenAI fejlesztett ki a GPT 3.5 modell alapján. Közérthetően ez egy mesterséges intelligencia, ami emberek által feltett kérdésekre válaszol valósághű formában. Képes esszéket írni, házi dolgozatokat elkészíteni, sőt még ábrázolást is képes kreálni. Az eredmény azonban természetesen függ a feltett kérdés vagy utasítás pontosságától. Tehát (röviden megfogalmazva) minél precízebben adja meg a felhasználó a botnak a kérdést, annál jobb minőségben tudja létrehozni a GPT a kívánt választ.

ChatGPT jelenünk egyik legfelkapottabb technológiája.
A ChatGPT-vel már mi is foglalkoztunk korábban, főként a Microsoft és a Google között kialakult „chatbot vagy Ai háború” szempontjából. Kép: freecodecamp.org

Prompt engineering napjainkban

Jelenleg a prompt engineering iránti igény növekszik, és egyre több vállalat használja ezt a megoldást számos területen. A legismertebb ezek közül az ipari automatizálás, a közlekedés, az élelmiszer- és az italipar. Továbbá mostanában nagy népszerűségnek örvend a ChatGPT szoftver, ami a prompt engineering alapjain fekszik.

Jelenleg a ChatGPT-t bárki ingyen használhatja, még Magyarországon is. Azonban előfordulhat, hogy a jövőben a teljes verzió eléréséhez fizetni kell. Ennek ellenére az első hírek alapján egy ingyenes verzió is elérhető lesz, amihez bárki hozzáférhet, viszont ez egy korlátozott formában lesz majd elérhető.

Rendkívül fontos a témában az, hogy a prompt engineering ugye megmutatja, hogyan kommunikáljunk hatékonyan az AI-al. Tehát ez azt jelenti, hogy alapvetően ezek a technológiák jelenleg még nem állnak készen arra, hogy önmagukban használjuk őket sikeresen. Így ki lehet mondani, hogy hamarabb lesz munka és fontos tudás az MI kezelése, mint hogy az mindent saját magától tudjon megoldani.

Próbáld ki te is a Skribe kávé és sörelőfizetéseit.