Mire számíhatunk idén a Premier League-ben? – Hallgató Tippjáték

Augusztus elején megkezdődnek az európai topbajnokságok és a Hallgatónál úgy döntöttünk, tippjátékot indítunk. Az öt legmagasabb színvonalat képviselő ligát tíz szempont alapján járjuk körbe, amelyekre öten adtuk le tippjeinket. Az első a sorban a sokak által a világ legerősebbjének tartott Premier League, vagyis az angol első osztály.

A bajnok

Szerkesztőségünk többsége egyetért abban, hogy az idei évben folytatódik a Manchester City dominanciája. Az égszínkék alakulat több hasznos játékosát (Sterling, Zinchenko, Jesus) is elvesztette a nyáron, így kisebb mértékű, de magabiztos “Polgár”-sikerre számítunk. Kristóf szerint a City levesébe a Liverpool köphet bele, akik már többször okoztak nehéz pillanatokat Guardiola fiainak. Ráadásul idén, bár Mané nélkül, de Núñezzel megerősítve rohamozhatnak a “Vörösök”. Balázs pedig a Thomas Tuchel vezette Chelsea mellett tette le a voksát, akik a 2020-as BL-döntőben már megmutatták, hogy képesek a City fölé kerekedni. Kérdés, hogy a tulajdonosváltás és a keret átalakulása után a londoni kékek felérhetnek-e újra a csúcsra.

Vajon idén is az égszínkékek emelhetik magasba a PL-trófeát? Forrás: eurosport.hu

A legjobb játékos

A legjobb játékos címének megítélése persze szubjektív, de a Premier League minden évben kiosztja a díjat. Az előző szezonban sokakban vetett fel kérdéseket Kevin de Bruyne győzelme. Hiszen a belga játékos kvalitásait senki nem vonja kétségbe, de egy bizonyos egyiptomi egészen elképesztő számokat hozott a múlt szezonban. Az idei cím kapcsán öten öt játékost mondtunk, négy különböző csapatból. Balázs szerint Cristiano Ronaldo lesz a befutó, remélve, hogy a portugál a hektikus felkészülési időszak után újra régi pompájában tündököl majd. Levi bízik abban, hogy De Bruyne ismét a csúcsra jut, amiben segítheti, hogy Agüero után újra egy top csatár várja elöl a labdáit. Aki pedig nem más, mint a Kristóf által első szezonjában legjobbnak várt Haaland. Ha a norvég támadó azokat a számokat tudja hozni mint Dortmundban, akkor aligha lehet kétséges, ki lesz a cím birtokosa. Benedek tippje Harry Kane, aki Conte alatt újjászülethet és újfent bebizonyíthatja, hogy nem csupán elit befejező, hanem a játékszervezésben és gólpasszokban is a legjobbak közé tartozik. Áron pedig a Liverpool középpályájának motorját, a kanadai táblázaton nem legerősebb, de játékszervezésben és progresszív passzokban kiváló Thiago győzelmére tippel.

A gólkirály

Ismét egy olyan mutató, aminek a megítélése nem fog komolyabb vitákat szülni. Akik a Cityből választották a szezon legjobbját, azok az aranycipő kérdésében is Haaland mellett döntöttek. Balázs pedig úgy véli, hogy Ronaldo legjobb játékossá választásához a gólok mennyiségén át vezet az út. Áron és Benedek abban hisznek, hogy Szalah az idei szezonban inkább a tavaly őszi és nem a tavaszi formáját mutatja majd, boldogítva ezzel a Liverpool szurkolókat és a Fantasy Premier League játékosait.

A legtöbb clean sheet

Bár a clean sheet-ek száma nem feltétlenül enged a legjobb kapusteljesítményre következtetni, ez egy objektíven mérhető adat, így a kapusok esetében emellett döntöttünk. Négyen is úgy gondoltuk, hogy a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzést a Liverpool brazil kapusa, Alisson fogja lehozni. Áron viszont honfitársában, a City hálóját őrző Edersonban látja az új PL-idény legkevesebb meccsen kapuban labdát kereső portását.

A tavalyi szezonban Alisson és Ederson is 20 clean sheetig jutott. Vajon idén felülkerekedik valamelyik brazil kapus a másikon? Esetleg más lesz a befutó? Forrás: skysports.com 

A Top 4

A Premier League mezőnyének első négy helyezettje jut be a Bajnokok Ligájába, így ezek a helyek nem csak a presztízs miatt, de anyagi szempontból is kiemelt fontosságúak. Abban, hogy az elmúlt évek két sikercsapata, a City és a Liverpool jövőre is bejutnak, egyikünk sem kételkedett. Az azonban, hogy mely csapatok érnek oda a harmadik és negyedik BL-t érő helyre, megosztotta a szerkesztőséget. Igazi meglepetéscsapattal egyikünk sem számol, a londoni nagyok BL-be érkezését várjuk. Négyen számítunk a Tottenham, hárman a Chelsea és hárman az Arsenal részvételére. A Tottenham jól igazolt idén nyáron (Bissouma, Richarlison, Spence), valamint sikerült megtartaniuk azt a Kulusevskit, akinek sokat köszönhetnek a “Sarkanytúsok” szurkolói, ha azt veszik számba, ki tett tavasszal a legtöbbet azért, hogy ismét a BL-ben szerepeljenek. A Chelsea szurkolói bízhatnak abban, hogy Koulibaly és Sterling (Cucurella?) érkezésével, valamint a szárnyvédők felépülésével a tavaly őszi formáját mutathatja csapatuk. Az Arsenal a felkészülési időszak során 4-0-ra győzte le a Chelsea és 6-0-ra a Sevilla csapatát. Az “Ágyúsok” szurkolói bízhatnak a dinamikus fiatal magban, akiket Jesus és Zinchenko érkezése, valamint Saliba integrálása is erősíthet, Ráadásul az sem biztos, hogy minden puskaporát ellőtte a csapat az átigazolási piacon. 

Kiesőjelöltek

A Premier Leaguere gyakran hivatkoznak úgy mint egy mézesbödönre, egyfajta kánaánra a másodosztályú csapatok számára. Hiszen ha feljutnak, az olyan anyagi lehetőségeket teremt, ami sokéves veszteséges működést is feledtetni tud. Emiatt küzdenek a csapatok foggal-körömmel, hogy megőrizzék PL-tagságukat. Három csapatnak azonban minden szezon végén távoznia kell a “besztlígből”. Négyen gondoljuk úgy, hogy a Lampard vezette Everton 1954 után ismét a Championshipbe kényszerül a szezon végén. A liverpooli kékek tavaly is épphogy megmenekültek, azóta pedig elvesztették Richarlisont is. Ketten számítunk arra, hogy a tavalyi menetelés után Jesse Marsch kevés lesz ahhoz, hogy megmentse a Leeds Unitedet. A többi kieső helyre a friss feljutókat várjuk, hárman-hárman a Fulhamet és a Bournemouth csapatát, ketten pedig a Nottingham Forestet.

A Leeds ezen a nyáron több mint 100 millió eurót költött erősítésekre. A képen látható, fél Európa által figyelt Aaronson mellett Sinisterra, Adams, Kristensen és Roca is csatlakozott Marsch legénységéhez. Forrás: leedsunited.com

A legjobb új játékos

Úgy gondolom, hogy nem igényel sok magyarázatot, miért gondolta négyünk is úgy, hogy Haaland lesz az idei év legjobb debütánsa a PL-ben. A norvég játékos mellett egy szavazatot kapott Darwin Núñez, aki a Community Shield döntőjén győztesként és gólszerzőként hagyhatta el a pályát. Egyelőre a támadószekcióba nem érkezett igazán nagy világsztár a két említett játékoson kívül, az ilyen jellegű díjak pedig ritkán kerülnek más posztok képviselőihez. Noha idén nyáron csatlakozott a “besztlíghez” Lisandro Martínez, Koulibaly és Diego Carlos is.

Meglepetéscsapat

Ketten gondoljuk azt, hogy az elmúlt évek építkezése után a West Ham idén előreléphet. Amióta Moyes irányítja a csapatot, a londoniak megragadtak a felsőházban és többször is megszorongatták a bajnokság legjobb csapatait. Legnagyobb értékeiket megtartották, elöl pedig komoly erősítést jelenthet a Sassuolótól érkező Scamacca. Idáig az egyetlen igazán fontos távozó Mr West Ham, vagyis a visszavonuló Mark Noble volt. Ketten tippelünk arra, hogy az Eddie Howe vezette Newcastle idén már nemcsak a kieséstől lesz biztos távolságban, hanem egyre aktívabban elkezdhet a tabella eleje felé kacsintgatni. A “Szarkák” Pope, Botman és Targett érkezésével egyértelműen erősödtek, és ha hinni lehet a pletykáknak, a szaúdi tulajdonba került csapat James Maddison leigazolásán dolgozik. Áron szerint a Manchester United fog meglepetést okozni, sokan ugyanis arra számítanak, hogy a “Vörös Ördögök” idén leszakadnak a Top6-től. Szerzőnk viszont úgy gondolja, hogy idén nem fognak a hatodik helynél hátrébb végezni.

Főhet Brendan Rodgers feje, ugyanis Schmeichel már biztos távozó, a pletykák szerint pedig Maddison mellett Tielemans és Fofana is búcsúzhat. Érkezőket azonban ezidáig nem regisztráltak a “Rókák”. Forrás: manchestereveningnews.co.uk

A legjobb edző

Hárman számítunk arra, hogy idén Klopp lesz a bajnokság legjobb edzője. A német mester az elmúlt években egyértelműen a világ egyik legjobb csapatává alakította a Liverpoolt. Sokszor lehetett azonban azt hallani, hogy a “Vörösök” keretmélységben nem tudják felvenni a versenyt a Manchester Cityvel. Idén viszont a “Polgárok” megfogyatkoztak, a Pool pedig Núñez, Fabio és Ramsay érkezésével remek játékosokat szereztek meg (persze hosszú még az átigazolási időszak). Levi Guardiolát várja a győztes helyre, bízva abban, hogy a City a távozók ellenére is konzisztensen domináns teljesítményt lesz képes nyújtani. Benedek pedig úgy gondolja, hogy Eddie Howe hozzáadott edzői értéke kimagasló lesz idén és bizonyítja azt, hogy a legjobb embert találták meg a Newcastle-projekt ezen szakaszára. 

Egy bátor tipp

Balázs merész tippje az, hogy a United a nyári kálvária ellenére összekapja magát és dobogós helyezést fog elérni. Levi úgy véli, a Newcastle európai kupaindulást érő helyen végez majd (szóval legalább hetedik lesz). Kristóf szerint viszont a Manchester United lecsúszik és nem szerepel majd Anglián kívül a 2023-24-es szezonban. Benedek úgy gondolja, hogy a legendás Gerrard-Lampard párosból egyik korábbi kiválóság sem fogja Premier League edzőként tölteni a szilvesztert.

Tippjeink összegezve, hogy felelősségre lehessen minket vonni a szezon végén