Spinvis – A holland alter zene egy személyben

Hollandiában nem olyan elterjedt a szövegközpontú, irodalmi igénnyel megírt alternatív zene mint hazánkban. Nincs holland alteregója Lovasi Andrásnak vagy Bérczesi Róbertnek. Egy kiemelkedő előadó van csupán, aki elektronikusabb vonalon mozogva ezt a műfajt képviseli: ő Erik de Jong, avagy Spinvis. Kisérletező és lo-fi jellegű – talán ezek az ismertetőjegyek írják le őt leginkább, de az angol wikipédia olyan szavakkal is játszik, mint a kísérleti pop és a neo-pszichedélia.

Spinvis az első albumát negyven éves korában adta ki 2002-ben Spinvis címmel. Többen is ezt az albumot tartják Erik de Jong főművének, hiszen legalább olyan ikonikusnak számít Hollandiában, mint a Hiperkarma hiperkarma című albuma itthon. Történetmesélői képességét is ezen a lemezen villantja meg először: a Smalfilm című dalban öt nagyon különböző ember bőrébe bújva sorsokat kutat fel.

Az egyik verzében egy tudós vall arról, hogy egereket vág ketté, majd varr össze újra, a másikban pedig egy középkorú, dohányzó nő sejteti, hogy ufórablás áldozata lett. Mind az öt versszak egy találóskérdéssel végződik, ezek a sorok ahogy vissza-visszatérnek egyfajta refrént alkotnak, így kapcsolódás alakul ki a verzékben tárgyalt sorsok között, hiszen mindegyiknek ugyanaz a vége. Egy interjúban Erik de Jong úgy nyilatkozik, hogy: „Ha a dalszövegeimet összeírnám, lenne egy regényem”. Talán erre a Smalfilm című dal a legjobb példa.

Spinvis ugyancsak egy interjúban beszélt arról, hogy számára a nyelv nem-egzakt volta az izgalmas, tehát az, amikor kimondhatja, hogy Nieuwegein aan zee, az az Nieuwegen a tengernél, pedig Nieuwegein a tenger közelében sincs. A hallgatónak meg kell teremtenie a saját asszociációit a dalszövegek segítségével, mert azok nem a tökéletes valóságot tükrözik, hanem szinte fikciósak – ettől válik olyan izgalmassá őt olvasni és hallgatni, emiatt tud minden egyes nap más élményt nyújtani, és talán ez az egyik faktora annak, hogy versekként is aposztrofálhatjuk a szövegeit.

A Nieuwegein aan zee egyébként a második lemeze volt, 2003-ban látott napvilágot és akárcsak az első, ez is aranylemez lett Hollandiában. Az első és a második lemez borítója nagyon hasonlít egymásra – ennek az az oka, hogy bár van egy-két teljesen új dal rajta, de az első albumról öt track felkerült koncertfelvételként, így zeneileg egészen más élményben van része a hallgatónak.

Az első két album jelent csak meg ilyen gyors egymásutánban, a későbbiekben két-három-négy év is eltelt egy-egy megjelenés között. Összesen kilenc lemezt adott ki élete során, ez 7 nagylemezt, egy válogatáslemezt (Omnibus) és egy EP-t takar. Az EP a legfrissebb mindközül, 2021 júniusában jelent meg. Ha az eddigi hosszú és tartalmas conceptalbumai regényként működtek, akkor ez az első novellája.

Az idén hatvan éves Erik de Jong legdinamikusabb lemeze ez, életörömről és megkönnyebbülésről árulkodnak mind a dalok, mind a lemezborító. Nem lehet véletlen a nyári eleji megjelenés, mert a dalok nyáriasak, lendületesek és könnyedek. A minialbum a Sunon címet kapta, és ez az első olyan lemezborítója, amelyen ő maga is szerepel.

Spinvis kora és zenéjének összetettsége, mélysége és nem mindig könnyedén befogadható volta miatt általában nem a fiatalok kedvence, azonban egy kivételt biztosan ismerünk: Ronnie Flexet, aki 2015-ben a legtöbbet streamelt holland előadó volt Spotify-on. Az újhullámos holland hiphop egyik vezéralakja, huszonkilenc éves és Spinvis rajongója. Magyarországon is nagy ismertségre tett szert Lil Kleinevel közös dala, a Drank & Drugs, amely annak ellenére, hogy az elejétől a végéig hollandul van, 50 millió megtekintést ért el Youtube-on. Ronnie Flex állítása szerint „Spinvis is where I got my whole style from!”, tehát őt tartja a legnagyobb inspirációjának a harminc év korkülönbség és a műfaji eltérések ellenére. Ami összeköti őket, az a szövegközpontú zene szeretete, illetve jó kapcsolatot is ápolnak egymással. Olyan ez, mintha itthon Kiss Tibi és Majka, vagy Beck Zoli és Curtis haverok lennének. Spinvis egyik dalában meg is jelenik a Ronnie név, de a Ronnie gaat naar huis (Ronnie bemegy a házba) 2002-ben íródott, amikor Ronnie Flex csak kilenc éves volt, tehát nem szólhat róla a dal, viszont akár vehette innen is a művésznevét. Egy interjú során mindketten jelen voltak, és akkor Spinvis elmondta, hogy mi lehet a közös kettejükben: „Hallom az egyezéseket. Egyfajta magányos ember ő – és ez tetszik”.

Habár Magyarországon kevesen beszélnek hollandul, abban bízom, hogy aki meghallgatja, tágulhat a zenei perspektívája, mer majd újabb zenéket lejátszani, vagy esetleg a Google fordítóval babrálni, és gazdagodott egy új zenei élménnyel.

(fotó: Domotri Hakke)